-Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών: “Μην υποτιμάμε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη, αν δεν επιτύχουμε. Για τον λόγο αυτόν ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις”.
Γερμανικός Τύπος: “Ανυπολόγιστη η ζημιά ενός Grexit για την Ευρωζώνη και την Γερμανία”.
-“Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης – Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγιερ, τόνισε σε συνέδριο Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο, ότι «θα πρέπει να κάνουμε, ότι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. “Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη, αν δεν επιτύχουμε. Για τον λόγο αυτόν ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», κατάληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.frankfourt
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πρετ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα “Der Standard”, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει στο ευρώ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».
Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), φοβάται για επερχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, εάν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες με την Ελλάδα.

Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας: “Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις ενός Grexit”

Tην εντονότατη ανησυχία της για τον αρνητικό αντίκτυπο μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ εξέφρασε η , αναγνωρίζοντας, ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος φοβάται μέχρι και διάλυση της ευρωζώνης, αφού πολλές χώρες θα σκεφτούν να πράξουν το ίδιο, εάν συνεχίσουν να θρυμματίζονται από την γερμανική «μπότα» της λιτότητας.
Το κόστος δε για την Γερμανία θα είναι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, όπως παραδέχεται το ίδιο το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, αφαιρώντας έτσι την «σιγουριά» από τους δανειστές, ότι μπορούν να εκβιάζουν και ταυτοχρονα να έχουν την ψευδαίσθηση, ότι αυτοί οι ίδιοι θα μείνουν αλώβητοι.
Τον κίνδυνο ενός Grexit επισήμανε η Αντιπρόεδρος της Bundesbank, τονίζοντας ότι είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις, που θα έχει μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
«Ο άμεσος αντίκτυπος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι μικρότερος, επειδή είναι μικρότερες και οι άμεσες απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας», δήλωσε στην εφημερίδα “Rheinische Post” η Κλαούντια Μπουχ.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι «κανένας δεν γνωρίζει, ποιές, ενδεχομένως, να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις».
Έχει ιδαίτερη σημασία, ότι αυτό αναφέρεται από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία είναι και η βασική υπεύθυνη για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Ομοσπονδίας των γερμανικών ομόσπονδων κρατών.

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών στις Βρυξέλλες

Με πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως «Το Βερολίνο πιστεύει σε μια συμφωνία με την Αθήνα» (SZ), «Κοιτώντας κατάματα τον γκρεμό» (FAZ) και «Τόσο επικίνδυνο θα ήταν ένα Grexit» (“Der Spiegel Online”) ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών στις Βρυξέλλες.
Το “Der Spiegel Online” απαριθμεί, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις ενός Grexit για την Ελλάδα και την ευρωζώνη: «Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ίσως και επειδή πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηρίζουν, ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Όμως, στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν.
Ένα νέο εθνικό νόμισμα και η μεγάλη υποτίμησή του σε σχέση με το ευρώ θα σήμαινε για την Ελλάδα εκτόξευση του πληθωρισμού και αύξηση του κόστους των εισαγωγών.

“Ένα Grexit θα είχε και πολιτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη, μιας και θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα εξόδου και άλλων χωρών από το ευρώ”

Η χώρα δεν θα γινόταν οπωσδήποτε ανταγωνιστικότερη, διότι, αν εξαιρέσει κανείς κάποια τρόφιμα, δεν είναι οπωσδήποτε υπολογίσιμο μέγεθος στις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πλήθος πτωχεύσεων εταιριών, ενώ η οικονομία θα κατέρρεε.
Όσον αφορά τώρα την ευρωζώνη, συνεχίζει το “Der Spiegel Online”, ένα Grexit θα προκαλούσε έστω και παροδικά δυνατές αναταράξεις στις χρηματαγορές, θα εξέθετε την ευρωζώνη στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες και θα κόστιζε δισεκατομμύρια τους δανειστές. Επιπλέον ένα Grexit θα είχε και πολιτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη, μιας και θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα εξόδου και άλλων χωρών από το ευρώ.

“Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει”

“Ποιά θα είναι η επόμενη χώρα”; διερωτάται το “Der Spiegel”, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Η χρεωκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει στην Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια», γράφει η “Kölner Stadt-Anzeiger”.
Για σοβαρές επιπτώσεις προειδοποιεί και η “Stuttgarter Nachrichten”: «Σε περίπτωση Grexit δεν αποκλείονται απρόβλεπτες και ισχυρές αναταράξεις στις αγορές. Απρόβλεπτες θα είναι ωστόσο οι επιπτώσεις και για την γερμανική οικονομία. Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει».
Η “Kölner Stadt-Anzeiger” παρατηρεί: «Όλα δείχνουν προς μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών. Είναι σαφές, ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ως υπεύθυνος πολιτικός, θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Πολλοί Γερμανοί πολίτες επιθυμούν μεν μια σκληρότερη στάση έναντι της Αθήνας, όμως η Καγκελάριος έχει να χάσει πολλά, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η χρεωκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει στην Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια. Ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά για την ευρωζώνη, αλλά και για την ΕΕ, όταν ενισχυθεί στους πληθυσμούς της νότιας Ευρώπης ακόμα περισσότερο το συναίσθημα, ότι τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ