στην φωτογραφια απο αριστερα προς τα δεξια: Προεδρος της ελληνικής Κοιν. Χάαρ κος Α. Κώτσης, π. Γ. Βλέτσης, Πάστορας π. Markus Bittner, π.Απ. Μαλαμουσης, Δήμαρχος Χάαρ κα Gabriele Müller, Γενική Πρόξενος κα Σ. Γραμματά, Vertreter des Pharrgemeindesrats St. Konrad

Μόναχο: Γράφει η συνεργάτιδα της «Ε.Γ.» Ρένα Τσόγκα. Με λαμπρή εορταστική εκδήλωση πλαισιώθηκε η πρώτη επίσημη Θεία Λειτουργία  της νέας Ενορίας.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παραβρέθηκαν πολλοί Έλληνες της πόλης του Χάαρ και της ευρύτερης περιοχής του Μονάχου και του Νταχάου στην πρώτη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Κυριακη 1η Φεβρουαρίου 2015 στην έδρα της νέας ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων του Χάαρ, η οποία πλαισιώθηκε από ειδική εορταστική εκδήλωση. Την πρώτη Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέστησαν η Δήμαρχος του Χάαρ, εκπρόσωποι των γερμανικών τοπικών Αρχών, η Ελληνίδα Γενική Πρόξενος Μονάχου κα. Σοφία Γραμματά, ο πρόεδρος της τοπικής ελληνικής Κοινότητας, εκπρόσωποι των ελληνικών τοπικών συλλόγων και πλήθος κόσμου, τέλεσαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Απόστολος Μαλαμούσης και π. Γεώργιος Βλέτσης, καθώς και ο Διάκονος π. Γ. Σιώμος, με την συμμετοχή των ιεροψαλτών Π. Πλούταρχου Κωνσταντινίδη, Πρ. Δρ.Αθανάσσιου Βλέτση, κου Παναγιώτη Μαραζίδη  και την βοήθεια του νεωκόρου κ. Ιωάννη Σκουλή. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα οι Ελληνορθόδοξοι πιστοί της μικρής αυτής κοινότητας θα έχουν, πλέον, την δυνατότητα να εκκλησιάζονται στην δική τους, πλέον, ενορία, που έχει ως υπεύθυνο εφημέριο τον π. Γεώργιο Βλέτση, έναν αγαπητό σε όλους πνευματικό, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ναού των Αγίων Πάντων στο Μόναχο.haar

Η νέα Ελληνορθόδοξη Ενορία του Χάαρ θα εδρεύει στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Κονράδου (St. Konrad) του Χάαρ, της Ενορίας του πάστορα π. Markus Bittner, όπου θα λαμβάνουν χώρα όλες οι ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια της νέας ενορίας. Ο π. Markus Bittner, που παραβρέθηκε στην πρώτη Ελληνορθόδοξη Θεία Λειτουργία, έλαβε πρώτος τον λόγο και απευθυνόμενος με χαιρετισμό του στο ελληνικό εκκλησίασμα, εκδήλωσε την επιθυμία του, «να βρουν οι Έλληνες πιστοί, όχι μόνον στέγη, αλλά και μια πατρίδα στην ενορία του».

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυναν με την σειρά τους και τα μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας Kirchenchof St. Konrad, ψάλλοντας ύμνους.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, κα Σοφία Γραμματά, στην ομιλία της ευχαρίστησε τους τοπικούς γερμανικούς φορείς για την συμπαράστασή τους και την προσφορά τους στον Ελληνισμό.

» Η Ελλάδα είναι εδώ, γιατί είναι στην ψυχή σας!»

Μετά την Θεία Λειτουργία όλο το εκκλησίασμα ήταν προσκεκλημένο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Χάαρ για την κοπή της Βασιλόπιτας. Ο π. Γεώργιος Σιώμος, σε ομιλία του προς τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην ιστορία του εθίμου της Βασιλόπιτας, δίνοντας την ευκαιρία στην  Δήμαρχο του Χααρ κα. Gabrielle Müller να αναφερθεί στην πραγματική σημασία της ενσωμάτωσης (Integration) σε μια νέα χώρα. Όπως ανέφερε η κα. Müller, ενσωμάτωση δεν σημαίνει μόνο να διδάσκονται οι νεοφερμένοι μετανάστες την γλώσσα και τα ήθη και έθιμα των εντοπίων αλλά και να μεταφέρουν και αυτοί τα δικά τους σε αυτούς. Η Δήμαρχος του Χάαρ ευχαρίστησε για το όμορφο έθιμο της Βασιλόπιτας, που έφεραν οι Έλληνες στην Κοινότητα.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, κα Σοφία Γραμματά, ευχαρίστησε τους Έλληνες της Ομογένειας, γιατί, όπως είπε, αποτελούν την «προέκταση της Ελλάδας στο εξωτερικό». «Η Ελλάδα είναι εδώ γιατί είναι στην ψυχή σας» είπε με έμφαση η κα. Γραμματά.

Ο π.Απόστολος Μαλαμούσης, που ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα, έδειξε συγκινητική ευαισθησία αλλά και μεγάλη χιουμοριστική πρωτοτυπία στον τρόπο, με τον οποίο μοίρασε τα  κομμάτια της Βασιλόπιτας. Το κομμάτι του Χριστού το έδωσε, ως πρώτο, στον Πάστορα π. Μάρκους Μπίτνερ, που θα φιλοξενεί από τώρα και στο εξής εκείνους, που ο π. Απόστολος Μαλαμούσης νιώθει ως δικό του ποίμνιο. Το κομμάτι της Παναγίας το έδωσε σε ένα μικρό κοριτσάκι με το όνομα Μαρία, ενώ το κομμάτι του Άγιου Βασιλείου το έδωσε σε έναν μικρό Βασίλη. Το κομμάτι για την πατρίδα το προσέφερε στην Ελληνίδα Γενική Πρόξενο κα. Γραμματά και στην συνέχεια πρόσφερε ένα κομμάτι και για  την «ερωμένη» -την χώρα που μας φιλοξενεί, στην Δήμαρχο του Χάαρ κα. Gabrielle Müller.haar1

Μια συγκινητική βραδιά για τον Ελληνισμό της περιοχής

Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας το ΔΣ της ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, οι ιερείς, οι επίσημοι καλεσμένοι και πολλοί καλεσμένοι, μετέβηκαν στα γραφεία της ελληνικής Κοινότητας, όπου τελέστηκε Αγιασμός από τον π. Γ. Βλέτση και τον Διάκονο π. Γ. Σιώμο.

Η ιστορική αυτή ημέρα έκλεισε με μια συγκινητική βραδιά για τους Έλληνες του Χάαρ αλλά και όλους εκείνους, που ήρθαν από το Μόναχο, το Νταχάου και τις γύρω περιοχές για να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Από το Μόναχο μεταξύ άλλων ήσαν παρόντες μέλη των ΔΣ των  συλλόγων  Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού της Βαυαρίας, του Θρακικού Συλλόγου και της Ένωσης Κοζανιτών και από το Νταχάου μέλη του ΔΣ της Ηπειρωτικής Κοινότητας .

Αναλυτικά το επίσημο Πρόγραμμα της βραδιάς είχε ως εξής:

Καλωσόρισμα: Pharrer Markus Bittner

Ύμνος: Χορωδία St Konrad

Χαιρετισμός: Πρωτοπρεσβύτερος Α. Μαλαμούσης

Χαιρετισμός: Πρώτη Δήμαρχος του Χάαρ κα. Ganrielle Müller

Χαιρετισμός: Γενική Πρόξενος της Ελλαδας στο Μόναχο κα. Σοφία Γραμματά

Χαιρετισμός: Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κος Απόστολος Κώτσης

Χαιρετισμός: Vertreter des Pfarrergemeinderats St Konrad

Ύμνος: Χορωδία St Konrad

 

haar2