(c) ellinikignomi.eu

-Η πλειονότητα των αγοραστών προτιμά ιδιοκτησίες, που δομήθηκαν από το 1955 έως το 1985, μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και αποτελούν, πλέον, επενδυτικές επιλογές!

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη Συνέδριο του “Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής” (ΕΛΙΕ), στα πλαίσια του οποίου ανακοινώθηκε, ότι η ύφεση στον κλάδο των ακινήτων αναμένεται να αρχίσει στην χώρα μας να υποχωρεί από το 2018 και ότι το 2019 θα αποτελέσει το πρώτο έτος αυξήσεων των τιμών των κατοικιών, μετά από μία δεκαετία πτώσης, ενώ υπάρχει η προσδοκία, ότι οι αξίες των ακινήτων θα έχουν εξισωθεί με τις αξίες, που είχαν το 2006.

Από όσα ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο αυτό, σύμφωνα με σχετική έρευνα του “Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής” και του Πολιτικού Μηχανικού, Αλ. Βασιλείου για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, οι κατοικίες στην πόλη, εμβαδού έως 110 τετραγωνικών μέτρων και με παλαιότητα, αποτελούν την πλειονότητα των «ευπώλητων” ιδιοκτησιών στην συμπρωτεύουσα.

Ειδικότερα, το 2016 το ενδιαφέρον των αγοραστών συνέχισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να υπάρχει για παλαιά διαμερίσματα, τα οποία πωλούντο σε πιο χαμηλές τιμές, σε σχέση με τα αντίστοιχα νεόδμητα και τα μικρότερου εμβαδού, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν. 

Στον αντίποδα, βρίσκεται το ενδιαφέρον για οικόπεδα – αγροτεμάχια, όπως αναφέρεται σε έρευνες στην κτηματαγορά.

 

“Κατά το 2016 καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και αποτελούν, πλέον, επενδυτικές επιλογές”!

 

Ωστόσο, όπως είχε αναφερθεί, πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και στην καθίζηση στην αγορά διαμερισμάτων κατοικίας, αποδεικνύεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός, που αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στην απουσία νεόδμητων κατοικιών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΕ, η συντριπτική πλειονότητα των πωληθέντων ακινήτων στην συμπρωτεύουσα αφορά διαμερίσματα, εμβαδού από 50 έως 110 τετραγωνικών μέτρων, με τις μειώσεις τιμών να είναι περιορισμένες. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης ανέρχεται σε 400 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στα 5.700 ευρώ/τ.μ., ενώ η πλειονότητα των αγοραστών (65%) προτιμά ιδιοκτησίες που δομήθηκαν από το 1955 έως το 1985.

Όσον αφορά τους κενούς χώρους, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά κατέγραψαν ελαφρά υποχώρηση το 2016 σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με την έρευνα, παρ’ ότι το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών παρέμεινε υψηλό, κατά το 2016, καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και αποτελούν, πλέον, επενδυτικές επιλογές.

Σε αυτό, σύμφωνα με το ΕΛΙΕ, εκτιμάται, ότι συνέβαλε η σημαντική μείωση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων (στο 3% από το 2014), η οποία αναμένεται, στο μέλλον, να συμβάλει μαζί με την ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών, στην αύξηση μεταπώλησης των ακινήτων στην αγορά.

 

“Στο διάστημα από το 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, το ύψος των ενοικίων μειώθηκε και σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης οι μέσες ζητούμενες τιμές τους «κατρακύλησαν» μέχρι και κατά 40%, ενώ, από το 2016 και μετά, δείχνουν να ανακάμπτουν”!

 

Όσον αφορά το ύψος των ενοικίων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι διαφορετικό, ανάλογα με τις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, σε κάποιες περιοχές οι μέσες ζητούμενες τιμές, που «κατρακύλησαν» μέχρι και κατά 40% στο διάστημα από το 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, δείχνουν να ανακάμπτουν από το 2016 στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Τα ακίνητα, αν και στην πλειοψηφία τους είναι παλιάς κατασκευής, γεγονός, που συνεπάγεται σε επιπλέον έξοδα από τον αγοραστή για την ανακαίνιση τους, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης, είτε για ιδιοκατοίκηση ή για επένδυση.

Στην Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτου ηλικίας οικοδομής, εμβαδού 40-60τ.μ., σε τιμές 250-350 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-80τ.μ., σε τιμές 380-420 ευρώ.

Σε ότι αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συναντάμε ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών μέχρι και 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ κανένα σπίτι δεν προσφέρεται με λιγότερο από 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ