Αναπτύσσει σημαντική δράση στην χώρα μας, καθώς βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, που είναι θύμα Βίας, δηλαδή θύμα σωματικής, σεξουαλικής & ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης, bullying, παράνομης διακίνησης & εμπορίας!
H «Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών» θεσπίστηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Προστασίας του Παιδιού και εορτάζεται κάθε χρόνο, στις 19 Νοεμβρίου. Στόχος της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Παιδιών από κάθε μορφής Κακοποίηση» είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινό για το φαινόμενο, την ανάγκη αποφυγής στιγματισμού των παιδιών- θυμάτων και την προώθηση της κύρωσης και εφαρμογής της Συνθήκης του Λανζαρότε για την προστασία των παιδιών από κάθε είδους κακοποίηση.
Στην Ελλάδα, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί- θύμα βίας, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων κάθε μορφής κακοποίησης
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και της δέσμευσής του να υπηρετεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Διεθνούς Οργανισμού για την προστασία όλων των παιδιών, τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης.
Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία:
-Κάθε χρόνο, ανάμεσα σε 500 εκατομμύρια και 1.5 δισεκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας (πηγή Ο.Η.Ε.)
-Στην Ευρώπη υπολογίζεται, ότι σε 70% – 85% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, ο θύτης είναι κάποιος, που το παιδί γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται (πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης)

Περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 1 εκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής, πωλούνται και εξαναγκάζονται σε παιδική πορνεία ή παιδική πορνογραφία!

-Υπολογίζεται, ότι 120 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, και περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά έχουν υποστεί φυσική τιμωρία σε καθημερινή βάση (πηγή Ο.Η.Ε.)
-Περίπου 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, πριν φθάσουν στην ηλικία των 18 ετών (πηγή Ο.Η.Ε.)
-Υπολογίζεται, ότι περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (πηγή Ο.Η.Ε.) και
1 εκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής κάθε χρόνο, και πωλούνται και εξαναγκάζονται σε παιδική πορνεία ή παιδική πορνογραφία (πηγή Ο.Η.Ε.)
-Υπολογίζεται, ότι 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην διάρκεια της πρόσφατης μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης (πηγή: Europol), ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται 2.400 ασυνόδευτοι ανήλικοι (πηγή: ΕΚΚΑ)
Το 2016 εξαφανίστηκαν 526 ασυνόδευτοι ανήλικοι και μόλις 126 εντοπίστηκαν (πηγή: ΕΛ.ΑΣ.)
Στις 14, 15 και 16 Νοεμβρίου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στην διακρατική συνάντηση στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπου ειδικοί επιστήμονες από Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βουλγαρία και Ελλάδα, με εκπροσώπους του Οργανισμού συμμετείχαν σε συνάντηση, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά με θέμα την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών. Οι εργασίες για την διαμόρφωση του συγκεκριμένου προγράμματος με τίτλο «CONVEY – Counteracting sexual Violence and harassment: Engaging Youth in schools in digital education on gender stereotyping» γίνεται με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διαρκέσει 30 μήνες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, θύμα Βίας, δηλαδή σωματικής, σεξουαλικής & ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης, bullying, παράνομης διακίνησης & εμπορίας!

Παράλληλα, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκπομπή «Ρώτα το Χαμόγελο» όπου ψυχολόγοι του Οργανισμού ανέλυσαν το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και απάντησαν στις ερωτήσεις των θεατών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, που εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποίησε σε εθνικό επίπεδο δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης, με την συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
Παράλληλα, συμμετείχε κι’ εφέτος, εκπροσωπώντας την χώρα μας, στην διεθνή καμπάνια «19 Ημέρες Πρόληψης ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών» του Διεθνούς Οργανισμού, που υλοποιείται από τον διεθνή Οργανισμό «Women’s World Summit Foundation», με την συμμετοχή περισσότερων από 70 φορέων από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, θύμα Βίας (σωματικής, σεξουαλικής & ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης, bullying, παράνομης διακίνησης & εμπορίας). «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υλοποιεί δράσεις, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων κάθε μορφής Βίας απέναντι στα παιδιά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πλήθους υπηρεσιών, που επεκτείνονται σε τρεις βασικούς άξονες: Την Πρόληψη, την Παρέμβαση και την Θεραπεία.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, εκ των οποίων το 97% ήσαν ανώνυμες και μόνον 3% επώνυμες!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από 1/1/2016 έως και 31/10/2016,
η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Εκ των οποίων το 97% ήσαν ανώνυμες και μόνον 3% επώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους1.413 παιδιά, εκ των οποίων:633 (45%) αγόρια, 633 (45%) κορίτσια, 147 (10%) παιδιά, για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο. Σε ποσοστό 38% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών! Σε ποσοστό 51,5% τα παιδιά υφίσταντο παραμέληση/εγκατάλειψη! Σε ποσοστό 92,5% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο!
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 102 αιτήματα για την διαμονή παιδιών σε κίνδυνο, που αφορούσαν συνολικά 183 παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων. Στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παραπέμφθηκαν 20 από αυτά τα παιδιά, που σήμερα μεγαλώνουν στα Σπίτια του. Το σύνολο των παιδιών-θυμάτων Βίας, που ζουν στα Σπίτια του Οργανισμού, είναι 298.
Κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2016-31/10/2016 συνολικά 49 παιδιά συμμετείχαν στα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού. Το 83% των παιδιών συμμετέχει στην δράση της Ημερήσιας Φροντίδας για κοινωνικούς λόγους, ενώ το 17% εμφάνιζαν χαρακτηριστικά παραμέλησης στο οικογενειακό περιβάλλον.

xamogelo-tou-paidiou