Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Καθηγητής Hans Werner Sinn (Χανς Βέρνερ Ζίν), επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου “IFO”, σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, προδιέγραψε, σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι “R.T.” το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας, ότι θα υπάρξει για την χώρα μας επάνοδος στην σημερινή κατάσταση μετά από 2,5 χρόνια και έξοδος από το ευρώ, σε διπλό νόμισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόγνωση αυτή διατυπώθηκε σε τόνο ασφαλούς βεβαιότητας, σε συνέντευξη του κ. Hans Werner Sinn, που παρεχώρησε στα αγγλικά, στην εκπομπή «Sofia & co» του
“R.T.”, με την δημοσιογράφο Σοφία Σεβαρνάτζε, ανηψιά του πρώην Υπουργού των Εξωτερικών της Κυβέρνησης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Ο Γερμανός Καθηγητής συμπλήρωσε ακομη με βεβαιότητα, ότι το συμφωνημένο πρόγραμμα -δηλαδή το τρίτο Μνημόνιο-της τριετίας θα ναυαγήσει!

“Η έξοδος της Ελλάδας σε διπλό νόμισμα δεν προτάθηκε αρχικά από τον κ. Σόϊμπλε, αλλά είναι ιδέα του κ. Βαρουφάκη”

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Σοφίας Σεβαρνάτζε στο σημείο αυτό, «γιατί τότε δεν διακόπτεται το καταδικασμένο αυτό πρόγραμμα», ο σύμβουλος του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών απάντησε, ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται, επειδή έχει δοθεί ήδη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή του μνημονίου.euro-nea
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ.Sinn ισχυρίσθηκε, ότι η έξοδος της Ελλάδας σε διπλό νόμισμα δεν προτάθηκε αρχικά από τον κ. Σόϊμπλε, αλλά είναι ιδέα του κ. Βαρουφάκη, διαστρεβλώνοντας την γνωστή ως «Σχέδιο Β’» μυστική προεργασία του Έλληνα τέως Υπουργού Οικονομικών για μια μέθοδο παρακάμψεως του στραγγαλισμού της δημοσιονομικής λειτουργίας της χώρας από την “σιδηρά χείρα” των δανειστών, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε συνοψίσει στην σχετική συνέντευξή του, ότι το πρόγραμμα, γνωστό και ως «σχέδιο Σόϊμπλε», συντάχθηκε έτσι, ώστε να αποτύχει

Ο ισχυρισμός αυτός του Γερμανού συμβούλου του κ. Σόϊμπλε, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είχε προφανώς ως σκοπό να αμβλύνει τις διεθνείς αρνητικές εντυπώσεις και τις αντιδράσεις από την εκρηκτική αποκάλυψη της στιχομυθίας, που είχε ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Σόϊμπλε, στην οποία, όταν ο πρώτος του είπε, ότι το προτεινόμενο «πρόγραμμα διάσωσης» θα αποτύχει, ο κ. Σόϊμπλε του απάντησε «το γνωρίζω».
Ο κ. Βαρουφάκης, που αποκάλυψε την στιχομυθία αυτή, είχε συνοψίσει σε σχετική συνέντευξή του, ότι το πρόγραμμα (γνωστό και ως «σχέδιο Σόϊμπλε») συντάχθηκε έτσι, ώστε να αποτύχει.

“Στους Έλληνες δόθηκαν 350 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια και αυτοί τα χρησιμοποίησαν για να διατηρήσουν ψηλά τα ημερομίσθια, τα οποία προκαλούν αύξηση των τιμών και ανάγκη προσφυγής σε πρόσθετα χρέη”

Ακούγοντας κανείς την πρόγνωση του Γερμανού Καθηγητή Hans Werner Sinn, θα ήταν αδύνατο να παρακάμψει το συμπέρασμα, ότι τα 2,5 χρόνια της διάρκειας ζωής του «προγράμματος διάσωσης» της Ελλάδος έχουν κριθεί από τους σχεδιαστές αυτού του προγράμματος, ως ο αναγκαίος χρόνος για την «ιδιωτικοποίηση» των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του πλούτου της χώρας και του πληθυσμού της.
Σε παρατήρηση της Ρωσίδας δημοσιογράφου, ότι έχει ήδη προηγηθεί στην Ελλάδα μια πενταετία σκληρής λιτότητας, ο Γερμανός οικονομολόγος αντέδρασε έντονα, ακούγοντας τον όρο «λιτότητα» και υποστήριξε τα εξής:
«Ηταν κάθε άλλο, παρά λιτότητα. Στους Έλληνες δόθηκαν 350 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια και αυτοί τα χρησιμοποίησαν για να διατηρήσουν ψηλά τα ημερομίσθια, τα οποία προκαλούν αύξηση των τιμών και ανάγκη προσφυγής σε πρόσθετα χρέη…»

Ο κ. Ζιν υπαινίχθηκε, ότι η Γαλλία φοβάται την απομόνωση σε μια βόρεια Ευρώπη, κυριαρχούμενη από την Γερμανία

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σχετικά με το Grexit και την τοποθέτηση της Ελλάδος εκτός ευρώ, ο κ. Sinn είπε ακόμη, πως στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών της ευρωζώνης ήταν υπέρ του Grexit. Ο ίδιος δήλωσε, ότι οι μόνες χώρες, που ήσαν αντίθετες στο Grexit, ήσαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία, ενώ, ερωτηθείς για την τότε θέση της Ιταλίας, απάντησε, ότι δεν γνωρίζει ποιά στάση τήρησε η Ιταλία στο συγκεκριμένο θέμα. Ανέφερε ακόμη, ότι η Γαλλία ήταν αντίθετη, «επειδή η Γαλλία θα έχανε πολλά λεφτά, καθώς΄έχει στην Ελλαδα και τράπεζες».
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Γαλλία φοβάται, πως η ελληνική έξοδος, εάν οδηγήσει σε οικονομική ανόρθωση, θα βρει μιμητές και θα δημιουργήσει ρήγμα στην ΕΕ, μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών. Υπαινίχθηκε, δηλαδή, ότι η Γαλλία φοβάται την απομόνωση σε μια βόρεια Ευρώπη, κυριαρχούμενη από την Γερμανία.

«Το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νόμισμα ανεξάρτητων κρατών»!

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γερμανός καθηγητής των Οικονομικών Επιστημών δήλωσε ξεκάθαρα, ότι «το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νόμισμα ανεξάρτητων κρατών»!
Σε παρατήρηση της Ρωσίδας δημοσιογράφου, ότι σε αυτό το πλαίσιο, θα πνιγόταν η φωνή των μικρών κρατών-μελών, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά, με αρκετή δόση κυνισμού:
«΄Ε, και τι να κάνουμε; Οι μικροί είναι μικροί.΄Ετσι είναι η δημοκρατία»! Πρόσθεσε, όμως, ότι θα υπάρξει και μια δεύτερη μικρή συνέλευση, ένα είδος γερουσίας για ν’ ακούγονται και οι μικροί!
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι στην συνέντευξη αυτή ο κ. Ζίν μίλησε και για διάφορα άλλα ζητήματα, αναπτύσσοντας τις θέσεις της χώρας του περί της κρίσεως του προσφυγικού και των επιπτώσεών του στην ευρωπαϊκή συνοχή, περί της Ουκρανίας, περί των κυρώσεων και των ευρώ-ρωσικών σχέσεων κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ