Έρευνα του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης καταρρίπτει πολλούς μύθους και λανθασμένες προσδοκίες για τις συνθήκες εργασίας, την ζωή και την προσαρμογή των νεοφερμένων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία!

– Οι νεοφερμένοι Έλληνες στην Αυστραλία παραπονιούνται, ότι ο εκεί εγκατεστημένος Ελληνισμός δεν τους αποδέχεται, κάτι που συμβαίνει, δυστυχώς, και σε άλλες ελληνικές παροικίες!

-Υπάρχει ένα χάσμα, που χωρίζει τους νεομετανάστες συμπατριώτες μας από τους Έλληνες του προηγούμενου μεταναστευτικού κύματος, κάτι που και οι δύο πλευρές κατανοούν, ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Πανεπιστημίου Monash (Μονάς) της Μελβούρνης της Αυστραλίας, που διεξήχθη από τον Έλληνα ερευνητή και συνεργάτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών, Νίκο Γκολφινόπουλο και δημοσιεύθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο “Ελληνικό Πρόγραμμα”, καταρρίπτονται πολλοί μύθοι και λανθασμένες προσδοκίες για ζητήματα, που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την ζωή και την προσαρμογή των νεοφερμένων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, και ειδικά εκείνων της Μελβούρνης.

Για δώδεκα μήνες, ο Έλληνας ερευνητής, στα πλαίσια μεταπτυχιακής πανεπιστημιακής εργασίας του, μελέτησε την ζωή των Ελλήνων, που μετανάστευσαν στην Μελβούρνη, εξαιτίας, κυρίως, της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα και έχει αναγκάσει χιλιάδες συμπατριώτες μας να ξενιτευθούν με την προσδοκία να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής είναι εντυπωσιακά, αν και. για μια μεγάλη μερίδα νεοφερμένων Ελλήνων στην Αυστραλία δεν αποτελούν έκπληξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους νεοφερμένους Έλληνες μετανάστες, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται. Το άσχημο σκηνικό συνθέτουν μια σειρά παράγοντες, που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες Έλληνες, που έφτασαν στην Μελβούρνη τα τελευταία χρόνια.

Οι νεοαφιχθέντες Έλληνες εντάσσονται σε έναν φαύλο κύκλο έκδοσης θεωρήσεων παραμονής στην Αυστραλία, ενώ πολλοί αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον σπουδές για να λάβουν την σπουδαστική βίζα και να έχουν δικαίωμα παραμονής!

Αρχικά, και πριν ταξιδέψει στην Μελβούρνη, ο υποψήφιος μετανάστης έχει ακούσει, ότι θα γίνει ευπρόσδεκτος από την τοπική κοινωνία και ότι η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον θα είναι ομαλή και σχετικά εύκολη. Ωστόσο, η κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι διαφορετική και πολύ πιό δύσκολη, από αυτήν, που ήλπιζαν να βρουν εκεί οι νεοφερμένοι συμπατριώτες μας.

Mετά από λίγο διάστημα, οι νεοφερμένοι αναζητούν εργασία. Η αναζήτηση αυτή ξεκινά συνήθως από ελληνικές επιχειρήσεις, όπου εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίες και οι αμοιβές προβληματίζουν, καθώς η εργασία και οι χαμηλές αμοιβές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Επιπλέον, οι νεοαφιχθέντες Έλληνες εντάσσονται σε έναν φαύλο κύκλο έκδοσης θεωρήσεων παραμονής στην χώρα. Το 93% αυτών έχουν ολοκληρώσει ανώτερες και ανώτατες σπουδές στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον σπουδές για να λάβουν την σπουδαστική βίζα και να έχουν δικαίωμα παραμονής. Και αυτό, όπως τονίζει στην έρευνά του ο κ. Γκολφινόπουλος, οφείλεται στο αυστραλιανό μεταναστευτικό σύστημα.

Οι νεοφερμένοι Έλληνες στην Αυστραλία παραπονιούνται, ότι ο εκεί εγκατεστημένος Ελληνισμός δεν τους αποδέχεται, κάτι που συμβαίνει, δυστυχώς, και σε άλλες ελληνικές παροικίες!

Ένας ακόμη μύθος, που αφορά την προσαρμογή των νεοαφιχθέντων Ελλήνων, είναι η δήθεν κοινή κουλτούρα τους με τους πρώτους μετανάστες και η υποστήριξη, που παρέχουν στους νεοφερμένους.

Όπως δείχνει η έρευνα, οι νεοφερμένοι Έλληνες στην Αυστραλία, σε συντριπτικό βαθμό, δήλωσαν, ότι ο εκεί Ελληνισμός δεν τους αποδέχεται, κάτι που συμβαίνει, δυστυχώς, με τις ελληνικές παροικίες και σε άλλα κράτη

Βέβαια, ανάλογες συνθήκες υπάρχουν και σε άλλες εθνοτικές κοινότητες, όπου παρατηρείται μια σύγκρουση μεταξύ των παλιών μεταναστών και των νεοφερμένων. Για παράδειγμα, μια έρευνα στην ιταλική κοινότητα έδειξε, ότι υπάρχει συνεχής κόντρα των μεταναστών, που προέρχονται από την νότια, με εκείνους, που κατάγονται από την βόρεια Ιταλία.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε και κάποια σημαντικά θετικά στοιχεία. Οι Έλληνες, που έφθασαν στην πόλη της Μελβούρνης, εντυπωσιάστηκαν από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρας της Μελβούρνης, όπως και από το ιδιαίτερο ξεχωριστό αστικό και το φυσικό περιβάλλον της μητροπολιτικής ζώνης, αλλά και της περιφερειακής Βικτώριας, όπως και άλλων περιοχών της χώρας.

Οι νεοφερμένοι ταξιδεύουν συχνά σε διάφορα προάστια της Μελβούρνης. Οι μετακινήσεις τους αυτές πολλαπλασιάζονται, όταν πρόκειται να συναντηθούν με συγγενείς ή και φίλους.

Υπάρχει ένα χάσμα, που χωρίζει τους νεομετανάστες από τους Έλληνες του προηγούμενου μεταναστευτικού κύματος, κάτι που και οι δύο πλευρές κατανοούν, ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί!

Λόγω των θετικών αυτών εντυπώσεων, είναι πολύ πιθανό να προτείνουν την πόλη ως τουριστικό προορισμό για φίλους, γνωστούς και συγγενείς τους στην Ελλάδα. Και αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό, αφού συνδέει το μεταναστευτικό κύμα με την τουριστική κίνηση.

Οι νεοφερμένοι Έλληνες δίνουν ένα έντονο ελληνικό χρώμα στην Μελβούρνη, που είχε αρχίσει να χάνεται με την πάροδο των γενιών, ενώ σημειώνεται και τουριστική κίνηση από την γενέτειρα προς την Αυστραλία.

Αλλά εκείνο, που δείχνει η έρευνα, είναι, ότι υπάρχει ένα χάσμα, που χωρίζει τους νεομετανάστες από τους Έλληνες του προηγούμενου μεταναστευτικού κύματος. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές κατανοούν, ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί.

Ο κ. Γκολφινόπουλος βρέθηκε στην Μελβούρνη το 2014, προκειμένου να μελετήσει την σχέση του τουρισμού με τον μεγάλο όγκο της μετανάστευσης. Εξηγεί, ωστόσο, για ποιόν λόγο η Μελβούρνη έχει ισχυρό τουριστικό κύμα.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Monash τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια ακόμη μελέτη για τον τρόπο που βλέπουν οι Ελληνοαυστραλοί το κύμα των νεοφερμένων Ελλήνων μεταναστών, που φθάνει στην χώρα. Αυτό θα βοηθήσει και στο να τεθούν οι βάσεις για μια ουσιαστική συζήτηση, προκειμένου να υπάρξει η γεφύρωση του χάσματος αυτού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ