Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι’ εφέτος χιλιάδες Τούρκοι μουσουλμάνοι από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και πολλοί πιστοί άλλων θρησκευτικών δογμάτων έσπευσαν στην νήσο της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη, την ήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, για να προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του “Κουδουνά” την θαυματουργή εικόνα του και να προσευχηθούν στον Άγιο για να βρουν βοήθεια λύση σε κάποιο πρόβλημα τους, κυρίως πρόβλημα, που αφορά την υγεία, την οικογένεια ή τα οικονομικά τους.
Χαρακτηριστικές ήταν κι’ εφέτος οι σκηνές από μουσουλμάνους προσκυνητές, που σύμφωνα με το έθιμο, κερνούσαν στον κόσμο ζαχαρωτά, σημάδι ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης στον Άγιο Γεώργιο, γιατί τους ικανοποίησε σε κάποιο αίτημα τους, ή σε κάποια ευχή τους.

Το φαινόμενο αυτό, που τελευταία έχει πάρει διαστάσεις κοσμοσυρροής, προβληματίζει πολλούς παράγοντες της ισλαμικής Τουρκίας

Το φαινόμενο αυτό, που από τις αρχές τις πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα έχει πάρει διαστάσεις κοσμοσυρροής, έχει προβληματίσει πολλούς παράγοντες της ισλαμικής Τουρκίας. Ενδεικτικό των ενοχλήσεων αυτών είναι, ότι την μέρα αυτή κάποιοι καλοθελητές στήνουν πάγκους στην αποβάθρα του νησιού και μοιράζουν Κοράνια στους προσκυνητές, που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από άλλα μέρη της Τουρκίας, προσπαθώντας να τους αποτρέψουν να πάνε να προσκυνήσουν τον Άγιο Γεώργιο.
Μάταια, όμως, αφού οι προσκυνητές, αντί να μειώνονται, κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι!agios georgios

Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Μονή 250.000 άτομα, ως επί το πλείστον Τούρκοι, κυρίως τις ημέρες που πανηγυρίζει

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργϊου στην Πρίγκηπο κτίστηκε το 963 μ.Χ., όταν βασίλευε ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και, καθώς λέγεται, η εικόνα βρέθηκε από έναν βοσκό, καθώς ήταν σκεπασμένη από μια αρμαθιά κουδούνια, γι’ αυτό πήρε την ονομασία «Κουδουνάς». Κατά την παράδοση και μέχρι σήμερα, όσοι κάνουν τάμα, παίρνουν ένα «κουδουνάκι» και όταν υλοποιείται το τάμα τους το επιστρέφουν, φέρνοντας στο μοναστήρι λάδι, χρήματα κλπ. Σύμφωνα με στοιχεία της Μονής, κάθε χρόνο την επισκέπτονται 250.000 άτομα, ως επί το πλείστον Τούρκοι, κυρίως τις ημέρες, που πανηγυρίζει, καθώς γιορτάζει δύο φορές του χρόνου, κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου και κατά την εορτή της Αγίας Θέκλας.

Άψογη η συμπεριφορά και μεγάλος ο σεβασμός των Τούρκων απέναντι στους μοναχούς της Μονής

Στην Μονή, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπάρχουν σήμερα ιερομόναχοι και μοναχοί, οι οποίοι σχολιάζοντας την παραμονή τους στο Μοναστήρι και στην Τουρκία, επισημαίνουν, ότι τους συμπεριφέρονται με μεγάλο σεβασμό. «Είναι άψογη η συμπεριφορά όλων τους. Από τον ανώτερο άρχοντα, έως τον μικρότερο, μας αντιμετωπίζουν με τέτοιον σεβασμό, που πολλές φορές προβληματιζόμαστε για το τι είναι πλέον καλύτερο, να ζούμε στην χριστιανική Ελλάδα ή στην μουσουλμανική Τουρκία; Πάντα κυκλοφορούμε με την μοναχική ενδυμασία μας και οι εμπειρίες μας είναι μόνον θετικές».
Έτσι λοιπόν, ο Άγιος Γεώργιος ο”Κουδουνάς” έγινε τόπος λατρείας χιλιάδων άθεων, χριστιανών, Εβραίων και κυρίως μουσουλμάνων, οι οποίοι με όλους τους τρόπους έρχονται στο νησί και παίρνοντας τα τάματά τους, τα εναποθέτουν στον Άγιο, όπως εναποθέτουν και τις ελπίδες τους. Και ο Άγιος δείχνει, ότι δεν κάνει διακρίσεις και “παρέχει την ίαση και την βοήθεια σε κάθε πιστό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ