Ανάλογη με το ποσό που εξήγγειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος κ. BillShorten ανακοίνωσε χθες ότι «μία κυβέρνηση των Εργατικών υπό την αρχηγία του θα χορηγήσει χρηματοδότηση ανάλογη αυτής που εξήγγειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το Ελληνικό Κέντρο και την Έδρα Ελληνικών και Διασπορικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, χαιρέτησε την ανακοίνωση και σημείωσε ότι «ο οργανισμός μας επικροτεί την ανακοίνωση που έκανε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. BillShorten να χορηγήσει χρηματοδότηση $5 εκ. ανάλογη με το ποσό που εξήγγειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η διακομματική υποστήριξη από τα δύο μεγάλα κόμματα προς την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή τους προς την κοινότητά μας».

Ο κ. BillShorten τόνισε ότι «οι Εργατικοί έχουν επί μακρόν στενή συνεργασία με την Ελληνική κοινότητα της Βικτώριας και αυτό θα συνεχιστεί, εάν εκλεγώ αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Αυστραλία είναι μια δυναμική πολυπολιτισμική κοινωνία, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν επί σειρά ετών οι Ελληνοαυστραλοί.

Στη συνέχεια, ο κ. Shorten επαίνεσε την Ελληνική κοινότητα της Βικτώριας «για το γεγονός ότι έχουν γενναιόδωρα μοιραστεί την κληρονομιά, την παράδοση και τον πολιτισμό τους με τους κατοίκους της Βικτώριας» και συνέχισε λέγοντας ότι «οι Εργατικοί θα το ανταποδίδουν αυτό παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη στην κοινότητά σας». Επίσης, αναφορικά με τις δύο προτάσεις που υπέβαλε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, ο κ. BillShorten τις επικρότησε χαρακτηρίζοντάς τις ως «θαυμάσιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινότητα και θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στη Βικτώρια. Με μεγάλη μου χαρά υποστηρίζω αυτές τις θαυμάσιες πρωτοβουλίες».

Απαντώντας, ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι «είναι εμφανές ότι  οι προτάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνοαυστραλούς τυγχάνουν ενεργούς υποστήριξης, χωρίς την οποία πολλά από τα προγράμματά μας, συμπεριλαμβανομένου του 15ώροφου πολιτιστικού μας κέντρου, δεν θα είχαν ολοκληρωθεί».

Επίσης, ο κ. PeterKhali, ομοσπονδιακός βουλευτής στην έδρα Wills, παρατήρησε ότι «η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα μοιράστηκε με την Αυστραλία τη ζωντανή ιστορία και τον πολιτισμό της, καθιστώντας με τη συνεισφορά της αυτή την κοινωνία μας πολύ πλουσιότερη. Γι’ αυτόν τον λόγο χαίρομαι ιδιαίτερα που μία Κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον BillShorten, εφόσον εκλεγεί, θα χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης πρόσθεσε ότι «η Αυστραλία κατέχει σαφώς ηγετική θέση όσον αφορά στην υποστήριξη των κοινοτήτων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Η ουσιαστική αυτή υποστήριξη απορρέει από τις αρχές της πολυπολιτισμικότητας, οι οποίες επίσης διασφαλίζουν ότι η αρμονία και ο σεβασμός στην κοινότητά μας δεν επιτυγχάνονται τυχαία, αλλά λόγω των σταθερών και συνεχών κυβερνητικών πρωτοβουλιών».

Αναφορικά με την επιχορήγηση των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας πιστεύει ακράδαντα ότι η πρωτοβουλία χρηματοδότησης Έδρας Ελληνικών και Διασπορικών σπουδών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, διότι επιτρέπει την παροχή ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλα τα επίπεδα σπουδών. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, «εγκαινιάζοντας ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα παγκόσμιας κλάσης, αξιοποιούμε και επεκτείνουμε την καταπληκτική δουλειά που πραγματοποιείται στο προσχολικό, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Ολοκληρώνει το εκπαιδευτικό πλαίσιο και διασφαλίζει ότι η γλώσσα μας θα παραμείνει ζωντανή στην Αυστραλία. Επίσης, το πανεπιστημιακό πρόγραμμα θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πέρα ​​από την απλή διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και θα περιλαμβάνει πτυχές της πολυπολιτισμικότητας και του κοσμοπολιτισμού, ώστε να διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα δεν θα προσελκύει μόνο σπουδαστές ελληνικής καταγωγής».

Το δεύτερο σημείο της πρότασης του κ. BillShorten αναφέρεται στη χορήγηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ελληνικού κέντρου, αντίστοιχης με αυτήν της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον  κ. BillShorten, τον κ. PeterKhalil, την κ. Μαρία Βαμβακινού, και όλους τους συναδέλφους τους στο κοινοβούλιο για τη διαρκή υποστήριξη προς την Ε.Κ.Μ. Ο κ. Παπαστεργιάδης κατέληξε λέγοντας ότι «ο διάλογος με τον κ. Shorten και την ομάδα του υπήρξε ανέκαθεν θετικός και εποικοδομητικός».

Greek Community of Melbourne