Κάρστεν Σνάϊντερ, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD: «Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για τις εκτιμήσεις του και την ανεξαρτησία του, αλλά όχι ως δανειστή»!
-«Σαν Ευρωπαίοι, που διαθέτουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια στην αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ»!
Ο Κάρστεν Σνάϊντερ, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD και πεπειραμένος στα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν θεωρεί υποχρεωτική την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ και πιστεύει, ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ
«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του και την ανεξαρτησία του» τονίζει ο κ. Σνάϊντερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», αλλά όχι ως δανειστή. «Σαν Ευρωπαίοι, που διαθέτουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια στην αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ»!
Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας συνεχίζει λίγο παρακάτω, ως εξής: «Ο κ. Σνάϊντερ τονίζει, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν μια ρητή επιθυμία της Χριστιανικής Ένωσης. Το SPD δεν την συμμερίστηκε.

«Σε περίπτωση, που το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε πλέον, το σημερινό πρόγραμμα θα τελείωνε. Θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα, αλλά μόνον με τον ESM, καθώς η υπόλοιπη τρόϊκα μόνη της δεν θα ήταν αξιόπιστη»!

Ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, μίλησε για πρώτη φορά την προηγούμενη φορά στην «Süddeutsche Zeitung» για το ενδεχόμενο βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βρουν την δική τους λύση μέσα στην Ευρωζώνη, είχε δηλώσει ο κ. Σόϊμπλε. Θα μπορούσε να επιφορτιστεί ο ESM. Αυτό, όμως, θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και θα έπρεπε προηγουμένως να εγκριθεί από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ο κ. Σνάϊντερ δήλωσε, πως δεν είναι βέβαιος, εάν ο Υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα προηγουμένως με την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Με το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τις σκέψεις του Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ασχολείται και σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Die Welt». «Δεν σχεδιάζουμε χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, που επικαλείται η «Die Welt», «αλλά σε περίπτωση, που το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε πλέον, το σημερινό πρόγραμμα θα τελείωνε. Θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα, αλλά μόνον με τον ESM. Η υπόλοιπη τρόϊκα μόνη της δεν θα ήταν αξιόπιστη. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να ψηφίσει».

«Ένα πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ, θα έπρεπε προηγουμένως να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο και από μια απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης, οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της «Εναλλακτικής για την Γερμανία»»!

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας σημειώνει χαρακτηριστικά πιό κάτω: «Το χειρότερο για την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σόϊμπλε και την Χριστιανική Ένωση CDU, είναι, ότι το Φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές. Ένα πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ θα έπρεπε προηγουμένως να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο και από μια απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της «Εναλλακτικής για την Γερμανία». Από την αρχή επέκρινε την βοήθεια προς την Ελλάδα, ως παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε θα έπρεπε, για την περίπτωση των περιπτώσεων, μια οριστική, δηλαδή, άρνηση του ΔΝΤ, να προχωρήσουν σε μια ψηφοφορία για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις εκλογές. Για τον Σόϊμπλε κάτι τέτοιο θα ήταν και ήττα και νίκη μαζί, διότι στην αρχή της κρίσης δεν ήθελε την συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν ήθελε την εξάρτηση από το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να συστήσουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ταμείο, είχε πει τότε στην εφημερίδα μας. Τώρα φαίνεται να υλοποιούνται οι τότε σκέψεις του».