«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιταλία θα υποστούν ολική ανατροπή των εργασιακών τους δεδομένων και θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση της μονιμότητάς τους»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που αφορούν τον Δημόσιο Τομέα, εμφανίζεται ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι. Όπως προκύπτει από το συγκεκριμένο έγγραφο, η ιταλική Κυβέρνηση προωθεί τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια, με βασικούς άξονες, σε πρώτη φάση, την κατάργηση της ετήσιας αυτόματης αύξησης των μισθών, που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και ακολούθως την άρση της μονιμότητας, βάσει αξιολόγησης, η οποία θα προκύπτει με γνώμονα τις ανάγκες του Δημοσίου.
Με βάση τα σχέδια του Ιταλού Πρωθυπουργού, εφ’ όσον περάσουν τα μέτρα από την ιταλική Βουλή, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιταλία θα υποστούν ολική ανατροπή των εργασιακών τους δεδομένων, ενώ, σύμφωνα με εκτιμητές, θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση της μονιμότητας και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με το κόστος λειτουργίας του Κράτους.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να εξομοιωθούν τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνα του ιδιωτικού τομέα

Βάσει των αποκαλύψεων, που πραγματοποίησε η ιταλική εφημερίδα, οι μισθοί των υπαλλήλων δεν θα αυξάνονται αυτομάτως, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά θα αξιολογούνται και θα παρέχεται αύξηση μόλις στο 20% των εργαζομένων, βάσει των κριτηρίων αποδοτικότητας, που θα θεσπιστούν. Το πλάνο για την άρση της μονιμότητας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μετάθεσή τους σε άλλες Υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ανάγκη από δυναμικό, καθώς και την διαθεσιμότητά τους με το 80% του μισθού τους, για δύο χρόνια. Εφ’ όσον παρέλθει αυτό το διάστημα και δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση, ο υπάλληλος θα απολύεται, όπως προβλέπεται ήδη βάσει νόμου, ο οποίος, εντούτοις, δεν έχει εφαρμοστεί.
Στο βάθος της μεταρρύθμισης, ο στόχος είναι να εξομοιωθούν τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνα του ιδιωτικού τομέα. Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη προς συζήτηση και αναμένεται να δοθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του 2017.

ITALIA