Την Κυριακή 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκεστην κατάμεστη αίθουσα του Mezzanine στοΕλληνικόΚέντρο, η εκδήλωση“Crossing Cultures: Ancient Greece meets Aboriginal Australia”. H εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα σημεία συνάντησης μεταξύ δύο εκ των αρχαιότερων λαών και πολιτισμών στον κόσμο, τους Έλληνες και τους Αβορίγινες.

Μία εκδήλωση γεμάτη συναίσθημα, σεβασμό και γνώση, με σκοπό να ενισχύσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Κοινότητας. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει όχι μόνο στην ελληνική Γλώσσα και τη γραμματική, αλλά κατά κύριο λόγο τον άνθρωπο και τον Ελληνικό Πολιτισμό, έναν Πολιτισμό που σέβεται την ευρύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε και εκφραζόμαστε και εμπλουτίζει τους δεσμούς και με άλλους Πολιτισμούς.

Ενθαρρυντική πλευρά της παρουσίασης ήταν οι αναφορές που έγιναν για τους Αβορίγινες και την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε λάθη και αδικίες που συντελέστηκαν κατά το παρελθόν. Ώστε μέσα από την αναγνώριση και αποδοχή τους να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να μην τα επαναλάβουν.

Χαιρετισμό απηύθυνε στους παρευρισκόμενους η WurundjeriwomanRebeccaAxford, ο YortaYorta/Gunditjmara/Kastellorisian ακτιβιστής AndrewJackomos και ο πρώην διευθυντής των Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού της ΕΚΜ, κ. Μάνος Τζιμπραγός, καθώς και η λέκτορας του Πανεπιστημίου του Monash Δρ. Claire Hall (Lecturer in Performing Arts, Faculty Research Group Member Co-leader Decolonising and Indigenising Music Education SIG).

Την εκδήλωση χαιρέτησε μέσω αντιπροσώπου και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δρ. Γεωργία Νικολαΐδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, η αντιπρόεδρος κα Ανθή Σιδηροπούλου, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Μάρκος.

Ο κ. Παπαστεργιάδης μάλιστα επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, υποστηρίζει απερίφραστα την υπογραφή Συνθήκης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των Πρώτων Λαών της Αυστραλίας. Κίνηση βαθιά και ιστορικά σημαντική που τοποθετεί την Ελληνική Κοινότητα στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για συμφιλίωση.

Φυσικά οι ήρωες της ημέρας, ήταν οι μαθητές από διάφορες σχολικές μονάδες της Κοινότητας που ένωσαν τις φωνές τους και συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές παρουσίασαν δύο τραγούδια: Το πρώτο με τίτλο “Inanaycapuana”, νανούρισμα στην αρχαία γλώσσα των Ιθαγενών από τα νησιά Τόρρες και το δεύτερο, ένα τραγούδι ωδή στους πρώτους κατοίκους αυτής της Γης και της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας με τίτλο “IamAustralian” σε μετάφραση στα Ελληνικά από την Δρ. ClaireHall, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Επίσης, οι μαθητές παρουσίασαν σε μια υπέροχη θεατρική παράσταση, τον μύθο του Αισώπου “Ο λαγός και η χελώνα”, σε σκηνοθεσία της θεατροπαιδαγωγού των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας, κας Κατερίνας Πουταχίδου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός κα Χριστίνα Σουμή, με την αρωγή της διευθύντριας των Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού της ΕΚΜ, κας Μαρίας Μπακαλίδου, καθώς και άλλων εκπαιδευτικών.

Συγκινητική ήταν η στιγμή στο κλείσιμο της βραδιάς, όταν μαθητές με Ελληνική αλλά και Αβοριγίνικη καταγωγή, πλησίασαν τους δασκάλους τους και τους αγκάλιασαν με ευχαριστία και συγκίνηση. Όπως τιμητικά ήταν και τα λόγια της περήφανης Wurundjeriwoman, RebeccaAxford, που είπε:” Ζηλεύω τους μαθητές σας που μπορούν και μιλάνε δύο γλώσσες, και που μπορούν να ζουν και να εμπνέονται από τους δύο μεγάλους πολιτισμούς της Ιστορίας μας”.

 Stavros Messinis
Σταύρος Μεσσήνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ