-«Η Ευρώπη ασθενεί βαριά και θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, εάν δεν θέλει να συμβεί κάποιο ατύχημα».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

O επικεφαλής οικονομολόγος της «Deutsche Bank», David Folkerts-Landau (Ντέηβιντ Φόλκερτς-Λαντάου), προειδοποίησε, ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ταμείο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με κεφάλαια της τάξης των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Deutsche Bank» επεσήμανε, ότι «η Ευρώπη ασθενεί βαριά και θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, εάν δεν θέλει να συμβεί κάποιο ατύχημα». Σημείωσε, μάλιστα, πως δεν είναι προφήτης κακών, αλλά απλώς «ρεαλιστής». Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στις ιταλικές τράπεζες, που βαρύνονται με δυσβάσταχτο όγκο «κόκκινων δανείων».
Ο κ. Ντέηβιντ Φόλκερτς-Λαντάου παραδέχθηκε, πάντως, ότι δεν αναμένεται μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όπως εκείνη του 2008, καθώς, όπως είπε, σήμερα οι τράπεζες είναι πολύ πιο σταθερές, με αρκετά ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει, ότι πρόσφατα ο ίδιος αγόρασε 100.000 μετοχές της «Deutsche Bank», καθώς, όπως είπε, είναι άκρως αισιόδοξος για τις προοπτικές του εργοδότη του. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι εφέτος η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 50%.

euro-nea