– Βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα των έξι κατασκευαστών του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ, που ονομάζονται «InMoov» και έλαβε τον Έπαινο Νεανικής Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητας, μία ξεχωριστή απονομή, που θέσπισαν τα βραβεία «Κούρος» για να τιμήσουν την έως τώρα δημιουργικότητά του.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αίσθηση και υπερηφάνεια προκαλεί στην ελληνική κοινή γνώμη η είδηση, ότι ένας δεκαπεντάχρονος Καβαλιώτης δημιούργησε μόνος του ένα απίστευτο ρομπότ-ανθρωποειδές, με κόστος υλικών μόλις 500 ευρώ!
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Χατζής, μαθητής της Α’ Λυκείου από την Καβάλα, έχει στο εφηβικό του δωμάτιο ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1.85 μ., δικής του κατασκευής, με το οποίο συνεννοείται σε άπταιστα Αγγλικά και μάλιστα ξόδεψε κάτι λιγότερο από 500 ευρώ για να το δημιουργήσει!kavala2am5[1]
Του πήρε περισσότερο από έναν χρόνο για να σχεδιάσει τα κομμάτια του ρομπότ, που ονόμασε «Troopy» (Τρούπι), να τα εκτυπώσει -στον επίσης δικής του κατασκευής 3D εκτυπωτή- και να τα κολλήσει. Σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα των έξι κατασκευαστών του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ, που ονομάζονται InMoov.
Ο Δημήτρης ασχολήθηκε με την ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών και μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, κερδίζοντας επάξια έπαινο και το 2ο βραβείο του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.

Έλαβε χορηγίες συνολικού ύψους 20.000 ευρώ για τις σπουδές του

Ο πατέρας του, Γιώργος Χατζής, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, υπάλληλος στον Δήμο Καβάλας, του εμφύσησε την αγάπη για τους υπολογιστές.
Η μητέρα του, Μελίνα Ευθυμιάδου, γερμανικής καταγωγής και καθηγήτρια Γερμανικών, του έμαθε Γερμανικά, τα οποία σήμερα ο Δημήτρης μιλάει άπταιστα.
Ο Δημήτρης έλαβε τον Έπαινο Νεανικής Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητας, μία ξεχωριστή απονομή, που θέσπισαν τα βραβεία «Κούρος» για να τιμήσουν την έως τώρα δημιουργικότητά του.
Και τις τρεις φορές, που ανέβηκε στο βήμα της κατάμεστης αίθουσας του ξενοδοχείου «Intercontinental», όπου η «Λέσχη Επιχειρηματικότητας» απένειμε τα βραβεία «Κούρος», ήταν αυτός που κέρδισε το πιο έντονο και το πιο διαρκές χειροκρότημα, από ότι καταξιωμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι, επίσης, βραβεύονταν με βραβείο.
Στο άκουσμα των επιτευγμάτων του μικρού Δημήτρη, πρώτος αντέδρασε ο γνωστός Κύπριος εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας, Στέλιος Χατζηιωάννου – στυλοβάτης των βραβείων «Κούρος», μέσω βραβείου, που φέρει το όνομα του – ο οποίος ανακοίνωσε την χορηγία 10.000 ευρώ για τις σπουδές του, ενώ αμέσως μετά στην ίδια κίνηση, την χορηγία 10.000 ευρώ προχώρησε και ο πρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα.

«Ο Δημήτης είναι μια τρανή απόδειξη του ταλέντου των νέων ανθρώπων και του τι μπορεί κανείς να καταφέρει με επιμονή, προσήλωση, μέθοδο και πάνω από όλα, διαθέτοντας πάθος για δημιουργία και καινοτομία. Τέτοια παιδιά έχουμε ανάγκη ως χώρα για να πάμε μπροστά»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της «Λέσχης Επιχειρηματικότητας», κ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη, η συγκεκριμένη βράβευση ενέχει έναν σημαντικό συμβολισμό. Όπως είπε «η Λέσχη πάντα στήριζε και πάντα θα στηρίζει ανθρώπους της νέας γενιάς. Τα βραβεία «Κούρος» δημιουργήθηκαν ως ένα βήμα για νέους επιχειρηματίες. Η περίπτωση του Δημήτρη μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από τους επιχειρηματίες, που τιμάμε κάθε χρόνο, όμως συμβολίζει με τον πιο ισχυρό τρόπο την δυναμική της νέας γενιάς και της καινοτομίας. Ο Δημήτρης, σε μια τόσο μικρή ηλικία, κατάφερε με το προσωπικό του έργο να βάλει την χώρα μας σε μια διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης.
Είναι μια τρανή απόδειξη του ταλέντου των νέων ανθρώπων και του τι μπορεί κανείς να καταφέρει με επιμονή, προσήλωση, μέθοδο και πάνω από όλα, διαθέτοντας πάθος για δημιουργία και καινοτομία. Τέτοια παιδιά έχουμε ανάγκη ως χώρα για να πάμε μπροστά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ