Εκφράζουν, όμως, ανησυχίες, ότι η επίσκεψη αυτή είναι απόδειξη των ρωγμών, που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας.

Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Δεν προέκυψαν συγκεκριμένα θεαματικά αποτελέσματα από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποφαίνονται τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, χωρίς, όμως, να βιάζονται να εκφράσουν ακόμη τις τελικές τους εκτιμήσεις.
Πάντως, μια φράση του Ελληνα Πρωθυπουργού προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα “New York Times”, που επικεντρώνεται στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τις κυρώσεις, τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του ρόλου του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση.nyt_branded_product_size2
Η δημόσια κριτική του Έλληνα Πρωθυπουργού για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, ότι, δηλαδή, «είναι ένας δρόμος, που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες, ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών, που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρει το δημοσίευμα της “New York Times”.

“Η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή από τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Δύση, εξαιτίας του ουκρανικού ζητήματος”

Για την Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τις, ως επί το πλείστον, τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Δύση για το ουκρανικό θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας.
Στην συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις, αναφέροντας, ότι επανέλαβε την παλιότερη κριτική του για το θέμα. «Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει την διαφωνία μας», είπε. «Αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε, ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία», είπε ο κ. Τσίπρας.

“Η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και την Ρωσία, αλλά η συνάντηση απέδωσε ελάχιστα, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα”

Τέτοια δημόσια κριτική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους, τονίζουν το δημοσίευμα της “New York Times”. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι γενικά έχουν δηλώσει, ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στην δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνει το άρθρο.
Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και την Ρωσία, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας, ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, οι κ.κ. Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στην συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο της ιστοσελίδας της.

Guardian: «Μουσική στα αυτιά του Πούτιν, αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Μόσχα»

Στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις κάνει εκτενή αναφορά και το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας “The Guardian”, που μιλά για ανησυχία από τις Βρυξέλλες, ενώ σχολιάζει, ότι τα όσα είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργος στο Κρεμλίνο ήταν «μουσική στα αυτιά του Πούτιν». Η βρετανική εφημερίδα τονίζει, ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο, που έχει λίγους, ενώ κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των κυρώσεων.
Ακόμη, η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο στο άρθρο της για συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς την Μόσχα και για στενές σχέσεις των στελεχών του με την Ρωσία. «Αναλυτές εκτιμούν απίθανο, οι Ελληνες να το τραβήξουν τόσο, ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη, ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ