-“Στελέχη της ΕΚΤ εκφράζονται υπέρ μιας μερικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για ένα τρίτο δανειακό πακέτο”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε περίπτωση, που δεν βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα λύση με τους δανειστές, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, σημειώνει το περιοδικό “Der Spiegel”, επικαλούμενο εκτιμήσεις στελεχών διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της “Royal Bank of Scotland”, κάθε εβδομάδα χωρίς λύση αυξάνει την αβεβαιότητα
για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και επιδεινώνει την κατάσταση, γράφει το νέο τεύχος του περιοδικού “Der Spiegel”.trapeza
Ενδεικτική αυτής της εκτίμησης είναι η αύξηση του ποσοστού των «κόκκινων δανείων» στο 50%.
Για όσο διάστημα θα αυξάνεται ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να παίρνουν δάνεια.

“Στελέχη της ΕΚΤ εκφράζονται υπέρ μιας μερικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για ένα τρίτο δανειακό πακέτο”

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην αναπτύσσεται η οικονομία και να αυξάνεται το ελληνικό χρέος, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Γι’ αυτόν τον λόγο σειρά στελεχών της ΕΚΤ εκφράζονται υπέρ μιας μερικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για ένα τρίτο δανειακό πακέτο.
Δηλαδή, πριν καν ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα για το Φθινόπωρο «στρες τεστ» των ελληνικών τραπεζών.
Γίνεται λόγος για 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από ομόλογα, που θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Όμως, τόσο στην ΕΚΤ, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, επικρατεί διάσταση απόψεων, στο κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση τώρα ή μετά από τα «στρες τεστ».

“Πιθανώς αυτόν τον χειμώνα το αναγκαίο ποσό για την σωτηρία των ελληνικών τραπεζών να είναι αισθητά υψηλότερο, από τα προβλεπόμενα σήμερα 25 δισεκατομμύρια ευρώ”

Πάντως, ελπίδα όλων είναι, ότι, ήδη με την ανακοίνωση της πρόθεσης για νέα βοήθεια, θα σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθεί σε κίνηση η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Σε περίπτωση, όμως, που δεν εκπληρωθεί αυτή ελπίδα, εκτιμά το “Der Spiegel”, πιθανώς αυτόν τον χειμώνα να προκύψει οδυνηρή «αφύπνιση» και το αναγκαίο ποσό για την σωτηρία των ελληνικών τραπεζών να είναι αισθητά υψηλότερο από τα προβλεπόμενα σήμερα 25 δισεκατομμύρια ευρώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ