Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Η γερμανική κυβέρνηση και τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα, ότι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό ‘Der Spiegel».logo_syriza_19
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με την νέα κυβέρνηση μια “συμβιβαστική φόρμουλα”. Αυτή η πολιτική γραμμή δεν θα αφορά μόνο zoτην Ελλάδα, άλλα και μια πιθανή κυβέρνηση του PODEMOS στην Ισπανία.

Πιθανό ένα ντόμινο;

Το σχετικό άρθρο του «Der Spiegel» εξετάζει, τόσο ένα «σενάριο τρόμου», όσο και μια «αισιόδοξη» εκδοχή. Το πρώτο έχει ως βάση μια καταγγελία των συμφωνιών από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το δεύτερο βασίζεται στις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος αυτού.
Στην βάση του προγράμματος o αρθρογράφος φαίνεται να συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση, ότι “η ευρωζώνη στο σύνολό της θα βγει από την κρίση, μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους”.
Σε αυτή την περίπτωση “η ΕΚΤ θα μπορέσει να επικεντρωθεί στον αρχικό της ρόλο και όχι να παίζει τον πυροσβέστη.”
«Υπό αυτό το πρίσμα», γράφει το «Der Spiegel», «οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν “έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής σε όλη την Ευρώπη”.