Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Προστασία κατά των αναγκαστικών εξώσεων: Ένας Έλληνας παλεύει για το σπίτι του» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”.
Το άρθρο αναφέρεται στην προσωπική ιστορία ενός «υπερχρεωμένου Έλληνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που κατάφερε μέχρι στιγμής να «σώσει» το σπίτι του με τον νόμο Κατσέλη. Οι δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” επισκέφθηκαν τον κ. Νικόλαο Μπουρλιούφα στο σπίτι του και συζήτησαν μαζί του.
«Το χρώμα στους τοίχους του σπιτιού έχει φύγει, ενώ η ταπετσαρία έχει φθαρεί. ‘Όπως μπορείτε να δείτε, δεν μπορώ να το φτιάξω», λέει ο κ. Μπουρλιούφας στους δημοσιογράφους του γερμανικού περιοδικού. Υπό κανονικές συνθήκες, ο κ. Μπουρλιούφας θα είχε ήδη χάσει το σπίτι του στα Πετράλωνα, στο οποίο μένει από τότε που παντρεύτηκε, αναφέρει το δημοσίευμα του “Der Spiegel”, και συνεχίζει: «Ο κ. Μπουρλιούφας είναι υπερχρεωμένος και αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της αναγκαστικής έξωσης, λόγω των χρεών του. Για το ότι διαμένει ακόμη στο σπίτι του, “ευχαριστεί” τον νόμο Κατσέλη. Ο εν λόγω νόμος προστατεύει τους Έλληνες από την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.

“Με ποιόν τρόπο μπορεί να είναι η προστασία από τις εξώσεις άδικο μέτρο από κοινωνική σκοπιά”;

Περίπου 100.000 οικογένειες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το αυτό το μέτρο. Το τι θα συνέβαινε, εάν δεν υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας, γίνεται φανερό με μια ματιά στην Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εκδιώχθηκαν από τα ίδια τους τα σπίτια κατά την κρίση, και μάλιστα με μεθόδους, που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ως παράνομες.Spiegel_01
Ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να επεκτείνει το μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επρόκειτο, μάλιστα, να αποτελέσει μέρος του πολυνομοσχεδίου και να κατατεθεί στην Βουλή. Κάτι, που τελικά δεν έγινε, προφανώς εξαιτίας της πίεσης των δανειστών. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επέκρινε σε πρόσφατη δήλωσή του το μέτρο. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα σχέδια του Τσίπρα εκλήφθηκαν ως “άδικα από κοινωνικής άποψης”.
Η προστασία από τις αναγκαστικές εξώσεις; Με ποιόν τρόπο μπορεί να είναι αυτό άδικο από κοινωνική σκοπιά;», διερωτάται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ