-Προβλέπει την επέκταση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και την σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο, με την συμβολή του ESM και της ΕΚΤ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το «κρυφό» σχέδιο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για την Ελλάδα, το οποίο θα εφαρμοστεί, μόνον εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές κατά το επόμενο Eurogroup, παρουσιάζει σε εκτενές άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Βερολίνο είναι πρόθυμο να δεχτεί μια «light αναδιάρθρωση» χρέους, μόνον εάν η Ελλάδα συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο προβλέπεται επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.
Στην περίπτωση, που οι Έλληνες συμφωνήσουν στην απόφαση να λάβουν προληπτικά μέτρα, «το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα για ένα πρόσθετο στοιχείο για το χρέος».

«Μπορούν να επεκταθούν οι χρόνοι αποπληρωμής των ομολόγων του ESM, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα χαμηλά επιτόκια»

Στόχος θα ήταν και σε αυτή την ιδέα να σταθεροποιηθούν οι τόκοι για το ελληνικό χρέος σε χαμηλό επίπεδο για δεκαετίες, αναφέρει το περιοδικό και διευκρινίζει, ότι, αντίθετα με σχετική πρόταση, που υπέβαλε το ΔΝΤ και προέβλεπε επιβάρυνση των εταίρων, με την γερμανική πρόταση δεν θα πληρώσει κανείς.
«Η ιδέα των ανθρώπων του Σόϊμπλε έχει ως εξής: Ως τώρα ο ESM προσφέρει ομόλογα με διαφορετικούς χρόνους αποπληρωμής και με τα κέρδη συντηρεί την Ελλάδα. Επειδή ο ESM απολαμβάνει πολύ καλή αξιολόγηση, μπορεί να πουλά στην Ελλάδα φθηνό χρήμα. Να επεκταθούν, λοιπόν, οι χρόνοι αποπληρωμής αυτών των ομολόγων, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια», επισημαίνεται στο δημοσίευμα του «Der Spiegel».

«Το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι, ότι η Ελλάδα θα παρέμενε εξαρτημένη από τον ESM για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»

Στην συνέχεια, αναφέρεται το εξής παράδειγμα:
«Αν ο ESM επεκτείνει ένα ομόλογο, που διαρκεί τώρα 10 χρόνια και το κάνει 30 χρόνια, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Γι’ αυτό το ομόλογο μεγάλης διάρκειας ο ESM θα χρέωνε την ελληνική Κυβέρνηση ως το 2045 με 1,5% επιτόκιο. Αν η ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε να βρει αυτά τα χρήματα στις αγορές, ανάλογα με το επιτόκιο, θα έπρεπε να πληρώσει 4% ή 5% ή και παραπάνω σε τόκους. Με το χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα, που θα μειωνόταν το μέσο επιτόκιο, θα έφερνε εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 2% του ελληνικού ΑΕΠ».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Der Spiegel», το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι, ότι η Ελλάδα θα παρέμενε εξαρτημένη από τον ESM για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο για το Βερολίνο υπερτερούν τα πλεονεκτήματα.

«Και η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεισφέρει σε περαιτέρω ελάφρυνση, καθώς διακρατεί πολλά ελληνικά ομόλογα, που είχε αγοράσει στην έναρξη της κρίσης χρέους, σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία»

«Αυτό δεν μας κοστίζει τίποτε», λένε συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και επισημαίνουν, ότι για ένα τέτοιο μέτρο η Κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, διότι δεν θα αφορούσε πρόγραμμα βοήθειας, αλλά «απλή οικονομική διαχείριση του ESM».
Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθώς, όσο πλησιάζει το εκλογικό έτος 2017, τόσο μικρότερη είναι και η διάθεση να απασχολήσουν τους Γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι «είναι ήδη ενοχλημένοι για άλλη μια φορά με το θέμα της Ελλάδας».
Σε περαιτέρω ελάφρυνση, συνεχίζει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, αναφερόμενο στην γερμανική πρόταση, θα μπορούσε να συνεισφέρει και η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί πολλά ελληνικά ομόλογα, που είχε αγοράσει στην έναρξη της κρίσης χρέους, σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία.

«Οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα, ότι, αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις 24 Ιουνίου, υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κρίσιμο φινάλε, διότι στις 20 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ»

«Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να παραιτηθούν από τα κέρδη και να δοθούν όλα στην Ελλάδα. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά είχε ανακληθεί, όταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, μετά την πρώτη εκλογική νίκη, θεωρούσαν, ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία. Από πλευράς των δανειστών λέγεται τώρα, ότι θα μπορούσε να αλλάξει, απέναντι σε μια ελληνική Κυβέρνηση, που σέβεται τα συμφωνηθέντα», σημειώνεται και αναφέρεται, ότι θα απέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τονίζεται, πάντως, ότι ο χρόνος για αποφάσεις είναι περιορισμένος, όχι μόνον διότι εκπνέουν οι προθεσμίες για την εξόφληση κάποιων δανείων, αλλά κυρίως λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου.
«Οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα, ότι, είτε θα υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Μαΐου, είτε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις 24 Ιουνίου. Και τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κρίσιμο φινάλε, διότι στις 20 Ιουλίου λήγει η καταβολή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ».

«Ο κ. Σόϊμπλε είναι θυμωμένος με την ελληνική Κυβέρνηση και ο θυμός του στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, διότι αυτές τις ημέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη, αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών»

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των πιστωτών υπάρχει αντιπαράθεση, καθώς, από την μία πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει δώσει ως βασική γραμμή, ότι οι παραχωρήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος των πιστωτών, ενώ το ΔΝΤ, από την άλλη πλευρά, παρουσίασε ιδέα, με βάση την οποία οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να εγγυηθούν, μέσω ESM, ένα χαμηλό επιτόκιο, ακόμη και στην περίπτωση που τα επιτόκια ανεβούν τα επόμενα χρόνια.
«Ο ESM τότε θα έπαιρνε χρήματα με ακριβότερους όρους, πχ με 2% ή 3%, αλλά θα τα έδινε στην ελληνική Κυβέρνηση με τους σημερινούς όρους, δηλαδή με περίπου 1% επιτόκιο. Η συνέπεια θα ήταν, ότι ο ESM θα κατέγραφε ζημιά που θα έπρεπε να καλύψουν τα κράτη – μέλη».
«Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απαντά ξεκάθαρα σε αυτή την πρόταση: «Ούτε συζήτηση»!», αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», που υποστηρίζει, ότι ο κ. Σόϊμπλε είναι θυμωμένος με την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και με το ΔΝΤ.
«Ο θυμός του κ. Σόϊμπλε στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις ημέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη, αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών.

Ο κ. Σόϊμπλε είναι θυμωμένος και με το ΔΝΤ για το ότι υπήρξε διαρροή της υποκλοπής της συνομιλίας και για την εξαγγελία, ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Καγκελάριο Μέρκελ για την Ελλάδα, κάτι που θεωρεί προσπάθεια εκβιασμού

Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, διότι ήταν μόνον η γερμανική Κυβέρνηση, αυτή, η οποία, κατά την προσφυγική κρίση, απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν. Ως “ευχαριστώ” δεν είχε να κάνει κάτι άλλο, από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, ενώ σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρει:
«Ο κ. Σόϊμπλε είναι, όμως, θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε, που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας. Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία, ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την κα. Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί, ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού».
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ακόμη, ότι δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επισκέφθηκε την Ελλάδα, σε επιστολή τους προς τον κ. Σόϊμπλε εξέφρασαν την «βαθιά ανησυχία» τους για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας, ότι «ούτε η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι βιώσιμη, ούτε η καταπολέμηση της διαφθοράς δείχνει κάποια επιτυχία».

 

Spiegel_01