(c)elliniki-gnomi.eu

– Κατέγραψε αύξηση 24,2% τον εφετινό Ιούνιο και 20,7% στο εξάμηνο, σε σύγκριση με πέρυσι!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis) και αναφέρονται σε επιβάτες όλων των εθνικοτήτων, που ανεχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια,
την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μεταξύ των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) στην γερμανική αγορά, εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η αεροπορική κίνηση προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, από τον Ιούνιο, καταγράφονται ισχυρές ενδείξεις ολικής επαναφοράς της Αιγύπτου και σταδιακή ανάκαμψη της Τουρκίας στην αγορά της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Ιούνιο ανεχώρησαν 11,04 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 10,39 εκατομμυρίων ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2016 (+6,2%). Ο ίδιος μήνας αποδείχθηκε μήνας «εξόδου» των Γερμανών από την χώρα τους, καθώς οι επιβάτες που κατευθύνονταν σε προορισμούς εξωτερικού, αυξήθηκαν κατά 9%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016.
Ενδεικτικό του κομβικού ρόλου της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά αλλά και στον ελληνικό τουρισμό, είναι το γεγονός, πως στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ανεχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια 55,15 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 51,84 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από τα 3,4 εκατ. επιπλέον επιβάτες, που ταξίδεψαν συνολικά στο πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με πέρυσι, τα 3 εκατομμύρια ταξίδεψαν στο εξωτερικό, φθάνοντας συνολικά τα 43,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες (+7,6%).

Την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών καταγράφει η Ελλάδα στην Γερμανία

Η Ελλάδα εμφανίζεται να καταγράφει την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών, με αύξηση 24,2% τον Ιούνιο και 20,7% στο εξάμηνο, σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με την Destatis, τον Ιούνιο αναχώρησαν από την Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα 466 χιλιαδες επιβάτες (376 χιλιαδες ήσαν στο ίδιο διάστημα πέρυσι) ενώ στο πρώτο εξάμηνο ο αριθμός τους έφθασε το 1,32 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 1,09 εκατομμυρίων στο πρώτο μισό της περασμένης χρονιάς. Το ενδιαφέρον είναι, πως η κίνηση προς τα ελληνικά νησιά εμφανίζεται να είναι οριακά χαμηλότερη σε σύγκριση με το σύνολο της χώρας (+23,9% στα νησιά).
Η Ισπανία κατέγραφε νέα άνοδο τον Ιούνιο και στο σύνολο του εξαμήνου, παρά το γεγονός, πως η πληρότητά της άγγιζε σχεδόν το 100%. Είναι χαρακτηριστικό, πως τον Ιούνιο η Ισπανία υποδέχθηκε περισσότερους επισκέπτες από την Γερμανία (1,49 εκατομμυρια ταξιδιώτες, +6,8%) απ’ ό,τι η Ελλάδα στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου η Ισπανία υποδέχθηκε 6,39 εκατομμύρια ταξιδιώτες (+3,1%).
Η Πορτογαλία ακολουθεί κατά πόδας την Ελλάδα, καταγράφοντας σταθερά διψήφιο ποσοστό αύξησης της κίνησης από την Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Έτσι, τον Ιούνιο υποδέχθηκε 238 χιλιαδες ταξιδιώτες (+14,8%) ενώ στο εξάμηνο 1,13 εκατομμύρια επιβάτες (+15,8%).
Στους κερδισμένους της γερμανικής αγοράς εμφανίζεται να είναι και η Ιταλία, η οποία στο πρώτο εξάμηνο προσέλκυσε 3,3 εκατομμύρια επισκέπτες (+9%).

Η Τουρκία εξακολουθούσε να «γράφει» αρνητικό πρόσημο στο εξάμηνο, στην κίνηση από Γερμανία, ενώ σε τροχιά ολικής ανάκαμψης δείχνουν να κινούνται οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής!

Καλή χρονιά προδιαγράφεται η εφετινή και για την Κύπρο στην αγορά της Γερμανίας, καθώς εμφάνιζε άνοδο 123,8% τον Ιούνιο και 78,1% στο εξάμηνο.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Destatis αποτυπώνουν την αλλαγή δεδομένων στο «τόξο» των χωρών, που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει την Τουρκία και τους προορισμούς της Βόρειας Αφρικής.
Η Τουρκία εξακολουθούσε να «γράφει» αρνητικό πρόσημο στο εξάμηνο στην κίνηση από Γερμανία (-9,1%). Τον Ιούνιο, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση της αεροπορικής κίνησης στο σύνολο της χώρας (+8,1%) αλλά και στον βασικό παραθεριστικό πόλο της Αττάλειας (+4,8%). Οι τουρ οπερέϊτορ της Γερμανίας, μάλιστα, φέρονται να ενημερώνουν τους Έλληνες ξενοδόχους πως το 2018 προδιαγράφεται ολική επαναφορά της Τουρκίας σε θετικά μεγέθη στην γερμανική αγορά.
Σε τροχιά ολικής ανάκαμψης δείχνουν να κινούνται οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής. Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου, η Αίγυπτος κατέγραψε άνοδο 49,4%, το Μαρόκο 23,7% και η Τυνησία 23,2%, με τις τρεις χώρες να σημειώνουν διπλάσια ποσοστά αύξησης τον Ιούνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ