Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας αναγκάστηκε λόγω κορωνοἲού και των προστατευτικών μέτρων της Πολιτείας, να τελέσει τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στους ιερούς Ναούς κεκλεισμένων των Θυρών, χωρίς πιστούς, παρά μόνο με τους λειτουργούς ιερείς και ψάλτες.

Το γεγονός αυτό οδήγησε μερικές Ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας, μετά και από σχετική έγκριση του Ποιμενάρχου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, στο να αναμεταδώσουν διαδικτυακά τις ιερές Ακολουθίες.

Στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου υπήρξε αυτή η ιδιαίτερη ευλογία να μεταδίδονται διαδυκτιακά όλες οι ιερές Ακολουθίες, από την Κυριακή των Βαῒων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, χάρη στην ολοπρόθυμη συμβολή της ιστοσελίδας bavariagr.de και του διευθυντή της κ. Νικολάου Σκριτλή, ο οποίος διέθεσε ευγενώς τον τεχνικό εξοπλισμό και τη προσωπική του πολύωρη εργασία, 40 περίπου ωρών, για τη ζωντανή αναμετάδοση των Ακολουθιών.

Μπορέσαμε – μέσω του διαδικτύου – να στήσουμε μια οπτικοακουστική πνευματική γέφυρα μεταξύ της Εκκλησίας, του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και της „κατ΄Οίκον Εκκλησίας“, όπως θεολογικά χαρακτηρίζουμε την κάθε οικογένεια των πιστών. Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη μετοχή στη θεία λατρεία, με αναμμένα καντηλάκια, με θυμιατά, με εικόνες και βιβλία προσευχών που στόλιζαν το κάθε σπίτι και με σύνδεση με τα εν τω Ναώ τελούμενα.

Έχουμε λάβει αναρίθμητες ευχαριστίες από ενορίτες του Μονάχου και της Γερμανίας και από άλλα μέρη της γης, όπως λ.χ. Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία κ.λ.π. για αυτή την ευλογημένη κοινωνία και επικοινωνία προσώπων μέσω προσευχής, πέρα από κλειστά σύνορα, βουνά και θάλασσες. Ο Κωρονοῐός έδωσε και μια άλλη διάσταση και ένα άλλο τρόπο δοξολογίας του Θεού.

Στο συνημμένο στατιστικό πίνακα (PDF-Ostern 2020) της ιστοσελίδας bavariagr.de αποτυπώνεται αριθμητικά η κατά χιλιάδες συμμετοχή των πιστών στη ζωντανή αναμετάδοση – μέσω διαδικτύου – από το Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, όπου όλοι είδαν, εν μέρει ή εν όλω, και βίωσαν τις τελούμενες ιερές Ακολουθίες.

Οφείλονται θερμές ευχαριστίες στον προἲστάμενο του Ναού, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, στον εφημέριο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, στον ιεροδιάκονο Νικόλαο Τζώρτζη, στους ιεροψάλτες του Ναού Πασχάλη Δουγαλή, Ανανία Κυριόσογλου, καθώς επίσης και στον καθηγητή της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Δρ. Αθανάσιο Βλέτση, που έψαλλαν καλλικέλαδα τους εξαίσιους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Τα καθήκοντα του Εκκλησιάρχη στις ιερές Ακολουθίες διεκπεραίωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αφού για πρώτη φορά έλειψαν – λόγω των εκτάκτων μέτρων – τα χαριτωμένα „παπαδἀκια“.

Ιδιαίτερα όμως η Εκκλησία μας ευχαριστεί θερμά τον κ. Νικόλαο Σκριτλή και την ιστοσελίδα bavariagr.de για τη συμβολή τους στη πρωτόγνωρη αυτή διαδικτυακή λειτουργική εμπειρία και πνευματική κοινωνία. Επίσης ευχαριστίες οφείλονται και στην ιστοσελίδα Etsi Magazin για την αναμετάδοση.

Είθε η Παναγία, η Αγία Κορώνα/Στεφανίδα και όλοι οι Άγιοι να συνεχίσουν να δέονται του Παθόντος και Αναστάντος Κυρίου να είναι Εκείνος προστάτης, βοηθός και συναντιλήπτορας όσων υποφέρουν από την επιδημία και με τη Χάρη του να επιστρέψουμε και πάλι στη παλαίφατη ιερή παράδοσή μας, να τελούμε όλοι οι πιστοί μαζί τις ιερές Ακολουθίες μέσα στους Ναούς μας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

—————————————————–

Στη φωτογραφία 20200419 λείπει ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος. Δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στη Πασχαλινή Ακολουθία, για το λόγο ότι το Μέγα Σάββατο, στη Πρώτη λεγόμενη Ανάσταση είχε εντός του Ναού ένα μικρό ατύχημα.

 

Φωτογραφίες:

bavariagr.de

Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ