Με διαφορά άνω του 10% αναμένεται να υπερτερήσει το «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την Συνταγματική αναθεώρηση

Μεγάλης έκτασης ήττα του «Ναι» και του Ιταλού Πρωθυπουργού, που το στηρίζει, θα τον εξαναγκάσει σε παραίτηση και θα φέρει αναστάτωση στην Ευρώπη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με τα περισσότερα προγνωστικά, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, αναμένεται να χάσει με μεγάλη διαφορά στο δημοψήφισμα, που διεξάγεται στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου 2016, με αντικείμενο την Συνταγματική αναθεώρηση.
Συγκεκριμένα, με βάση δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και εκτιμήσεις, ο 41χρονος Μatteo Renzi, που υποστηρίζει το ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, αναμένεται να χάσει με διαφορά, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 11% με 15%.
Εάν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, όπως διαφαίνεται, ο Renzi θα υποχρεωθεί, όσο και εάν το έχει ανακαλέσει, να παραιτηθεί, καθώς η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θα τον στηρίζει.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, το «Κίνημα των 5 Αστέρων» δεν αποτελεί την σοβαρή εναλλακτική πρόταση, ωστόσο εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική έναντι του Renzi, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πολιτική πορεία.

Η παράμετρος-κλειδί για την πορεία των ομολόγων και των χρηματιστηρίων είναι, αφ’ ενός μεν η διαφορά μεταξύ του ΟΧΙ και του ΝΑΙ και αφ’ ετέρου η απόφαση του Renzi να μείνει ή να παραιτηθεί!

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, πως μια μεγάλη ήττα του Renzi θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την τύχη της Ευρώπης, καθώς το «Κίνημα 5 Αστέρων» έχει δηλώσει, ότι εάν έρθει στην εξουσία, θα διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, μια μεγάλη ήττα του ΝΑΙ με έως 15% θα προκαλούσε, έστω βραχυπρόθεσμα, ισχυρό σοκ στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα και στις αγορές συναλλάγματος.ITALIA
Η παράμετρος-κλειδί είναι, αφ’ ενός μεν η διαφορά μεταξύ του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» και αφ’ ετέρου η απόφαση του Renzi.
Εάν δεν παραιτηθεί, το βίαιο «κραχ» στις αγορές θα αποτραπεί.
Εάν παραιτηθεί ο Renzi – δηλαδή, εάν χάσει με 15% διαφορά το «ΝΑΙ» από το «ΟΧΙ», οπότε ο Renzi όντως θα πρέπει να παραιτηθεί – τότε θα εγκλωβιστούν οι αγορές σε καθοδικό σπιράλ!

Το ευρώ κατά την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου στα 1,056 δολάρια, με προοπτική 1 προς 1 ή 1 προς 0,98 δολάρια!

Ήδη οι προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν, ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να οδηγηθεί στο 1 προς 1 ή και χαμηλότερα εις βάρος του ευρώ προφανώς.
Το ευρώ την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου στα 1,056 δολάρια, με προοπτική 1 προς 1 ή 1 προς 0,98 δολάρια.
Στις αγορές ομολόγων το δεκαετές Ιταλικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 2,14% και κάποιοι προβλέπουν την εκτίναξή του, ακόμη και στο 3%, δηλαδή στα επίπεδα του 2014.
Στην Πορτογαλία το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65% και δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και κίνηση έως το 4,20%, ενώ στην Ελλάδα το δεκαετές από 6,9% θα εκτιναχθεί στο 8%.
Ωστόσο, όπως εκτιμάται, σε αυτά τα επίπεδα, ίσως δημιουργηθούν κάποιες βραχυχρόνιες αγοραστικές ευκαιρίες.