Μεγάλης έκτασης ήττα του «Ναι» και του Ιταλού Πρωθυπουργού, που το στηρίζει, θα τον εξαναγκάσει σε παραίτηση και θα φέρει αναστάτωση στην Ευρώπη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με τα περισσότερα προγνωστικά, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, αναμένεται να χάσει με μεγάλη διαφορά στο δημοψήφισμα, που διεξάγεται στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου 2016, με αντικείμενο την Συνταγματική αναθεώρηση.
Συγκεκριμένα, με βάση δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και εκτιμήσεις, ο 41χρονος Μatteo Renzi, που υποστηρίζει το ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, αναμένεται να χάσει με διαφορά, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 11% με 15%.
Εάν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, όπως διαφαίνεται, ο Renzi θα υποχρεωθεί, όσο και εάν το έχει ανακαλέσει, να παραιτηθεί, καθώς η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θα τον στηρίζει.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, το «Κίνημα των 5 Αστέρων» δεν αποτελεί την σοβαρή εναλλακτική πρόταση, ωστόσο εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική έναντι του Renzi, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πολιτική πορεία.

Η παράμετρος-κλειδί για την πορεία των ομολόγων και των χρηματιστηρίων είναι, αφ’ ενός μεν η διαφορά μεταξύ του ΟΧΙ και του ΝΑΙ και αφ’ ετέρου η απόφαση του Renzi να μείνει ή να παραιτηθεί!

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, πως μια μεγάλη ήττα του Renzi θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την τύχη της Ευρώπης, καθώς το «Κίνημα 5 Αστέρων» έχει δηλώσει, ότι εάν έρθει στην εξουσία, θα διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, μια μεγάλη ήττα του ΝΑΙ με έως 15% θα προκαλούσε, έστω βραχυπρόθεσμα, ισχυρό σοκ στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα και στις αγορές συναλλάγματος.ITALIA
Η παράμετρος-κλειδί είναι, αφ’ ενός μεν η διαφορά μεταξύ του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» και αφ’ ετέρου η απόφαση του Renzi.
Εάν δεν παραιτηθεί, το βίαιο «κραχ» στις αγορές θα αποτραπεί.
Εάν παραιτηθεί ο Renzi – δηλαδή, εάν χάσει με 15% διαφορά το «ΝΑΙ» από το «ΟΧΙ», οπότε ο Renzi όντως θα πρέπει να παραιτηθεί – τότε θα εγκλωβιστούν οι αγορές σε καθοδικό σπιράλ!

Το ευρώ κατά την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου στα 1,056 δολάρια, με προοπτική 1 προς 1 ή 1 προς 0,98 δολάρια!

Ήδη οι προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν, ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να οδηγηθεί στο 1 προς 1 ή και χαμηλότερα εις βάρος του ευρώ προφανώς.
Το ευρώ την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου στα 1,056 δολάρια, με προοπτική 1 προς 1 ή 1 προς 0,98 δολάρια.
Στις αγορές ομολόγων το δεκαετές Ιταλικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 2,14% και κάποιοι προβλέπουν την εκτίναξή του, ακόμη και στο 3%, δηλαδή στα επίπεδα του 2014.
Στην Πορτογαλία το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65% και δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και κίνηση έως το 4,20%, ενώ στην Ελλάδα το δεκαετές από 6,9% θα εκτιναχθεί στο 8%.
Ωστόσο, όπως εκτιμάται, σε αυτά τα επίπεδα, ίσως δημιουργηθούν κάποιες βραχυχρόνιες αγοραστικές ευκαιρίες.