Προτείνει το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Mια σοβαρή πρόταση υπαναχώρησης από τις πάγιες και αμετακίνητες γερμανικές θέσεις, σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, διατυπώνει, μόλις 15 ημέρες πριν τις εκλογές, το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών “DIW”. Το Ινστιτούτο αυτό, που είναι από τους σημαντικότερους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προτείνει να διαγραφεί περίπου το ήμισυ του ελληνικού χρέους, ήτοι να διαγραφούν από το χρέος περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ!
«Θα πρέπει, πιθανόν, στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και εκ των σημαντικότερων συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, Marcel Fratzscher.4-format43[1]
Ο ίδιος εξήγησε, πως είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς, ποιόν θα έπληττε περισσότερο μια τέτοια απόφαση, αφού είναι σαφές, ότι η απόφαση αυτη θα έπληττε περισσότερο την Γερμανία, που υπολογίζεται να χάσει 40 – 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Marcel Fratzscher, μια τέτοια κίνηση θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος και θα ήταν επώδυνη για την γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο επεσήμανε, πως πρόκειται για ένα ποσό, που σίγουρα η Γερμανία θα μπορούσε να το αντέξει.
Στη συνέχεια ανέφερε, πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν σκέψεις, για το πώς κανείς θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και να δώσει στην χώρα την ευκαιρία να αναταχθεί.
Επίσης ο κ. Marcel Fratzscher εξέφρασε την άποψη, ότι οι άλλες χώρες δεν διατρέχουν κίνδυνο από την ελληνική κρίση, ωστόσο εκείνο το οποίο του προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς όμως και να πιστεύει, πως θα υπάρξει το αποκαλούμενο “Grexit”, που δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ