Η Γερμανία εκβιάζει την Ελλάδα, “πατώντας” στην πίεση του χρόνου και της ρευστότητας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Διακόπτει την χρηματοδότησή της προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης, παρόλο, που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωση, που εξέδωσε, η απόφασή της να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής.
Διευκρινίζεται, ότι η απόφαση αυτή δεν έχει άμεση επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου, καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται, ότι η ρευστότητα, που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.EVRO

Ο “πόλεμος νεύρων” εκ μέρους της Γερμανίας

Η πραγματικότητα είναι, πως η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ελληνική κρίση χρέους αποτελεί μία δοκιμασία για σκληρά νεύρα. Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική Κυβέρνηση: “Διαπραγματευτείτε γρήγορα και εποικοδομητικά” Αυτό αποδεικνύεται από το γερμανικό τελεσίγραφο, με το οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούν από την ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει σχετικά με όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Την ίδια ώρα και ενώ το κλίμα στην συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς ήταν θερμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίμενε να αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να ρίξει την “βόμβα”.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους της, διότι, αν δεν το κάνει, κινδυνεύει με εθνική χρεωκοπία», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”.

Τα “ναι μεν αλλά” των “συμμάχων” μας

Ταυτόχρονα, κι ενώ ήταν δεδομένο, πως η στάση της Γερμανίας θα ήταν ιδιαιτέρως σκληρή, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τον μαραθώνιο των επισκέψεων, που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε συνδυασμό με τα ραντεβού και του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, μάλλον δεν έφεραν τα πλέον ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τσίπρας σε Γιούνκερ: “Δώστε μου χρόνο!”

Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίστηκε από τον πρώτο “fruitfull”, δηλαδή εποικοδομητική, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι παρέπεμψε στο Eurogroup.
Ακόμη, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, ήταν μεν σε πολύ θερμό κλίμα, ωστόσο, παρά την στήριξη, που έδειξαν οι προαναφερθέντες ηγέτες στην Ελλάδα, δεν παρέλειπαν να τονίζουν με νόημα, πως οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν.

Η Γερμανία “πατάει” στην πίεση του χρόνου και της ρευστότητας

Με τα δεδομένα αυτά, η Γερμανία φαίνεται, πως έχει σαν “όπλο” την πίεση, τόσο του χρόνου, όσο και της ρευστότητας, η οποία συνδέεται με την κρίσιμη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου. Τότε, που τα ταμειακά διαθέσιμα θα αρχίσουν να “στερεύουν”.
“Ο Γιάννης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Γερμανία θα επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στην γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί την χώρα μας να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο», προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας».
Αυτό προκύπτει από την συνάντηση Ντράγκι – Βαρουφάκη, κατά την διάρκεια της οποίας «ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στην νέα ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup, με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς, που περιβάλουν την υποστήριξη, που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της Οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

“Η Γερμανία δεν εκβιάζεται και δεν φοβάται την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, παρ’ δεν την επιθυμεί”

Μέσα στην συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδος στο Βερολίνο, ήρθαν και οι δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος υπογράμμισε, πως «δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, αν η χώρα μας δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα».
Ακόμη, σημείωσε με έμφαση, πως τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα στενεύουν, ο χρόνος τελειώνει και το τέλος Φεβρουαρίου πλησιάζει, με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική η χρηματοδότηση της χώρας και των ελληνικών τραπεζών.
«Το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρότι δεν την επιθυμεί», διαμηνύει ο ίδιος αξιωματούχος, πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ