Στη φωτογραφία του Αλέξιου Γεννάρη ο καθηγητής Ρόντερικ Μπήτον στο κέντρο με τον Τζέισον Χαραλάμπους πλαισιωμένοι από τους συντελεστές της εκδήλωσης

Στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Διάλεξη σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου με θέμα την προσφορά του λόρδου Βύρωνα στην ελληνική επανάσταση του 1821 και ομιλητή τον κάτοχο της έδρας Κοραή και καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου καθηγητή Ρόντερικ Μπήτον διοργάνωσαν τη Δευτέρα Κύπριοι της Βρετανίας, φίλοι του Συντηρητικού Κόμματος.

Ήταν μία από τις πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου μετά από την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαρτίου και διοργανώθηκε από τους Τζέισον Χαραλάμπους, Δώρο Παρτασίδη, Μαρία Ζαβρού, Στέλλα και Ηλία Ντινένη ώστε να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο βουλευτής των Συντηρητικών Μάθιου Όφορντ, ο οποίος χρειάστηκε να απουσιάζει και για το λόγο αυτό τον αντικατέστησε ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Νάιτζελ Έβανς.

Ο καθηγητής Μπήτον εξιστόρησε αρχικά τη βραχύβια πορεία του Άγγλου αριστοκράτη ως πολιτικού και μέλους της Βουλής των Λόρδων, πώς τον κέρδισε η ποίηση και πώς άρχισε να εμπλέκεται με τα ευρωπαϊκά επαναστατικά κινήματα της εποχής αρχικά από την Ιταλία.

Στην ελληνική επανάσταση ενεπλάκη ενεργά από το 1823 και όπως σημείωσε ο Βρετανός καθηγητής, μπορεί να πέθανε από πυρετό μόλις τον Απρίλιο του 1824 στο Μεσολόγγι, αλλά η συμβολή του ήταν καθοριστική.

«Με το θάνατό του, με την ηρωική θυσία του για την Ελλάδα, οδήγησε στην απελευθέρωση της χώρας», είπε ο καθηγητής Μπήτον.

Στη φωτογραφία του Αλέξιου Γεννάρη ο καθηγητής Ρόντερικ Μπήτον στο κέντρο με τον Τζέισον Χαραλάμπους
πλαισιωμένοι από τους συντελεστές της εκδήλωσης

Όπως εξήγησε, η συμβολή του συνίσταται στη μετάδοση του απελευθερωτικού πυρετού σε άλλους Ευρωπαίους παράγοντες, στη χρηματοδότηση του αγώνα με ίδιους πόρους, στην εξασφάλιση σημαντικού δανείου από τη βρετανική κυβέρνηση και στη στήριξή του στον «εκσυγχρονιστή» Αλέξανδρο Μαυρκορδάτο αντί στον «πολέμαρχο» Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Αυτή η συνειδητή επιλογή του να συνταχθεί με τους «εκσυγχρονιστές» συνέβαλε στο να γίνει η Ελλάδα το πρώτο ανεξάρτητο και όχι απλώς αυτόνομο έθνος-κράτος της εποχής στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είπε ο καθηγητής.

Ανδρέας Ταμπουρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ