Διαρροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταγράφεται κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2017!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ελληνικών τραπεζών για την πορεία των καταθέσεων, διαρροή καταθέσεων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ καταγράφεται κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, από 132 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2016, το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 128 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Όπως φέρεται να επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016.

«Αν είχε κλείσει στο τέλος του 2016 η δεύτερη αξιολόγηση, τώρα θα συζητούσαμε για την ένταξη της χώρας στο QE»!

 

Τα ίδια στελέχη εκφράζουν, μάλιστα, φόβους, ότι η διαρροή καταθέσεων μπορεί να συνεχιστεί με ίδιους ή ακόμα και γρηγορότερους ρυθμούς καθώς στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ νέο χρήμα, που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα, καθώς δεν υπόκειται στα capital controls, κάτι, που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, υποστηρίζοντας, πως, αν είχε κλείσει στο τέλος του 2016 η δεύτερη αξιολόγηση, τώρα θα συζητούσαμε για την ένταξη της χώρας στο QE !