Εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, της πολιτικής ηγεσίας και των συνεταιρισμών, τίμησαν με τη παρουσία τους το διεθνές συνέδριο «Νέα Γεωργία – Νέος Συνεργατισμός». Από αριστερά προς δεξιά, ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, ιδρυτής της Apivita, o Robert Goodman, Κοσμήτορας Σχολής Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών, Rutgers University, η κ. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, εκπρόσωπος της diaNEOsis, ο κ. Χρήστος Σταμάτης, CEO Stevia Hellas, o κ. Άλκης Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και ο καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών Κώστας Καραντινινής , στρατηγικός σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο για τους συνεταιρισμούς από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στο πλαίσιο της 28ης Agrotica.

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας αλλά και συνεταιρισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και ανώτερα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο, συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο που συνδιοργάνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» με τη HELEXPO, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 31 Ιανουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο με θέμα «Νέα Γεωργία – Νέος Συνεργατισμός. Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» παρακολούθησαν πάνω από πεντακόσιοι συμμετέχοντες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για θέματα που σχετίζονται με τα σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης και ανταγωνιστικότητας των συνεταιρισμών, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συνεταιριστικά σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και τις δυνατότητες για εκπαίδευση και καινοτομία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 933 συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 916 δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, γεγονός που τους καθιστά δυνητικά μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία.

Σε πάνελ για τους θεσμούς και τους συνεταιρισμούς συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο οποίος μιλώντας για το νέο νόμο, εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για μας είναι να καταπολεμήσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνεταιρισμούς, αλλάζοντας τη νοοτροπία που επικρατεί» και σημείωσε την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης και εκπαίδευσης των αγροτών.

Ο καθηγητής Sanjib Bhuyan από το Πανεπιστήμιο Rutgers, παρατήρησε ότι οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα πάσχουν από πολιτικές εξαρτήσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης και για αυτό ακριβώς τόνισε ότι η διαμόρφωσή τους πρέπει να γίνεται με μια προσέγγιση από τη βάση προς τα πάνω. Τη θέση αυτή επικύρωσε και ο Steen Nørgaard Madsen, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Γάλακτος και μέλος Δ.Σ. Συνεταιρισμού Arla Foods, ο οποίος εξήγησε την επιτυχία του συνεταιριστικού μοντέλου της Δανίας, το οποίο στηρίζεται στις πρωτοβουλίες των παραγωγών και όχι στο κράτος. Τόνισε την μεγάλη σημασία της πυραμιδικής οργάνωσης όλου του διατροφικού συστήματος της χώρας. Σε αυτήν συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι κεφαλαιουχικές και φυσικά οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Δίνεται επίσης μεγάλη σημασία στην επαγγελματική διακυβέρνηση, το μάνατζμεντ των συνεταιρισμών και την εκπαίδευση των στελεχών.

Παρόμοια στοιχεία παρουσιάστηκαν και από τον Arjen Van Nuland, Διευθύνων Σύμβουλο του Ολλανδικού Συμβουλίου Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στην Ολλανδία με τους 2.500 συνεταιρισμούς, η εκπαίδευση των μελών, των εκπροσώπων και της διοίκησης ενός συνεταιρισμού, παίζει μεγάλο ρόλο και για αυτό έχουν δημιουργήσει την Συνεταιριστική Ακαδημία προσπαθώντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τρείς μεγάλες προκλήσεις: τη γήρανση των μελών, το δημοκρατικό έλλειμα λόγω μεγάλου μεγέθους και την επαγγελματικοποίηση όχι μόνο του επιχειρηματικού σκέλους, αλλά και της ίδιας της οργάνωσης και διακυβέρνησης του συνεταιρισμού.

Παρουσιάζοντας τη πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για τους συνεταιρισμούς, η Μαριάννα Σκυλακάκη και ο Θεόδωρος Μπένος, προτείναν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, όπως: παροχή οικονομικών κινήτρων για συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα, χρήση της τεχνολογίας, συνεργασία του κλάδου της αγροδιατροφής και του τουρισμού προκειμένου να τονωθεί η εξωστρέφεια.

Ο καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών και στρατηγικός σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Κώστας Καραντινινής τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο που να αφήνει χώρο για το διττό σχήμα συνεταιρισμός – επιχείρηση και να επιτρέπει τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων με σκοπούς όχι μόνο εμπορικούς αλλά και έρευνας, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής. «Η επιχείρηση είναι το όχημα μέσα από το οποίο ο συνεταιρισμός διεκπεραιώνει τους στόχους του. Ο συνεταιρισμός είναι η οργάνωση που διαχειρίζεται την συλλογική δράση ώστε να εκπροσωπούνται δημοκρατικά τα μέλη, να επιτελούνται οι σκοποί και να διανέμεται ανάλογα το πλεόνασμα». Επεσήμανε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή και οι επικείμενες ραγδαίες αλλαγές και απαιτήσεις της Κ.Α.Π. απαιτούν αλλαγές στη γεωργία και το σύστημα αγροδιατροφής. Τόνισε συγκεκριμένα «Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικές οργανώσεις – από κάτω προς τα πάνω – διότι αυτές μπορούν να εμπλέξουν καλύτερα και ουσιαστικότερα τους παραγωγούς και να κατανείμουν καλύτερα και δικαιότερα τα όποια οφέλη και κόστη που θα προκύψουν».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» δήλωσε «Δεσμευθήκαμε να υποστηρίξουμε την εδραίωση μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας στον κλάδο της αγροδιατροφής στη χώρα μας. Οι υγιείς, κερδοφόροι, σύγχρονοι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν όχημα για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, δίνοντάς τους πρόσβαση σε τεχνολογική καινοτομία, υπηρεσίες συμβουλευτικής, δίκτυα αγορών. Για να επιτελέσουν τον σκοπό τους, οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης που θα επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Σε συνέχεια της δέσμευσής μας και των δράσεων για τη στήριξη των συνεταιρισμών, ανακοινώνουμε τη δημιουργία μίας πιλοτικής ακαδημίας συνεταιρισμών, η οποία θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μία πλατφόρμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης των στελεχών των ελληνικών συνεργατικών σχημάτων».

Μέγας Δωρητής του συνεδρίου και αποκλειστικός δωρητής του Προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ Αργυρός Χορηγός του συνεδρίου είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το Rutgers University–New Brunswick είναι ο βασικός πυλώνας του Πανεπιστήμιου του Rutgers, του κρατικού πανεπιστήμιου της Πολιτείας του New Jersey. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε πριν από́ περισσότερα από 250 χρόνια, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 60 κορυφαία του πλανήτη. Το Rutgers– New Brunswick είναι ένα κορυφαίος δημόσιος ερευνητικός οργανισμός και μέλος της περίφημης Ένωσης Αμερικανικών Πανεπιστήμιων. Φιλοξενεί ένα διεθνούς φήμης διδακτικό προσωπικό και 12 σχολές που χορηγούν πτυχία, καθώς και ένα αθλητικό πρόγραμμα πρώτης κατηγορίας (Division I). Είναι το πιο ποικιλόμορφο πανεπιστήμιο που συμμετάσχει στο Big Ten Conference. Μέσα από την κοινότητα των καθηγητών, των μελετητών, των καλλιτεχνών και των θεραπευτών του, το Rutgers είναι εξοπλισμένο όπως ποτέ άλλοτε για να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Η Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών (School of Environmental and Biological Sciences) επιδιώκει την αριστεία στην έρευνα, τη διδασκαλία και την προσέγγιση (outreach) στους τομείς μελέτης που αφορούν το βιολογικό φάσμα από τους οργανισμούς μέχρι τα οικοσυστήματα. Επιπλέον, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε ένα δυναμικό πρόγραμμα εφαρμοσμένης έρευνας και προσέγγισης, το οποίο φιλοξενείται στα εργαστήρια, στις φάρμες, στα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και στους θαλάσσιους σταθμούς του New Jersey Agricultural Experiment Station’s σε ολόκληρη την Πολιτεία.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.9 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.550 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.
Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το τρίτο παλαιότερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1929, με το όραμα να συν-δημιουργήσει και να στηρίξει την ανάπτυξη του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής στην Ελλάδα. Σήμερα, στόχος του ΓΠΑ είναι να επιτύχει την εκπαιδευτική́ και ερευνητική αριστεία, προκειμένου να καταλάβει μια δυναμική θέση στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και να ανταποκριθεί στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το ΓΠΑ προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και επιδιώκει την έρευνα στις γεωργικές επιστήμες, ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών και αναδυόμενων θεμάτων που αφορούν τις επιστήμες των καλλιεργειών και των ζώων, την υδατοκαλλιέργεια, τη βιοτεχνολογία, τη γεωργική μηχανική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την επιστήμη των τροφίμων, τη διατροφή και την αγροτική οικονομία. Όντας σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΓΠΑ παρέχει λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1904 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ελλάδας και των γειτονικών Βαλκανικών περιοχών. Σήμερα, η ΑΓΣ και το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences (Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Επιστημών Ζωής) καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα του τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής, με προγράμματα που κυμαίνονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές. Τα μεγάλα έργα, τα οποία απαιτούν τη διατομεακή κινητοποίηση πόρων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από́ το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων
(Strategic Project Management Office). Η ολοκληρωμένη Εκπαιδευτική Φάρμα (Educational Farm) και το Κέντρο Γεωργικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Center for Agricultural Innovation & Entrepreneurship), καθώς και η συμμετοχή της Σχολής σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, καθιστούν την ΑΓΣ «διαμεσολαβητή της καινοτομίας», ο οποίος ειδικεύεται στην προσφορά τεχνογνωσίας αιχμής, σε ενδιαφερομένους της πραγματικής οικονομίας.