-Το κρίσιμο ερώτημα είναι, κατά πόσο είναι πρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να δώσουν τις αναγκαίες πολιτικές λύσεις στην Ελλάδα και στην συνέχεια να συνεργαστούν μαζί της για να έλθει η ανάπτυξη στην ελληνική Οικονομία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς πολιτικούς αναλυτές, οι τελευταίες εξελίξεις με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην χώρα μας δείχνουν, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη και διαρκώς επιδεινούμενη θέση, καθώς οι προοπτικές είναι αρκετά προβληματικές για μια σειρά από λόγους. Οι βασικότεροι από αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, είναι οι εξής:trapeza tis Ellados
α) Το Συριακό, ναι μεν φαίνεται, ότι θα ελεγχθεί, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, απαιτείται χρόνος. Και μέχρι τότε θα συνεχίζει να παράγει πρόσφυγες. Όμως, η ευρύτερη περιοχή έχει αναταραχθεί. Οι πληθυσμοί μετακινούνται, πλέον, όχι μόνον για να επιβιώσουν από τον πόλεμο, αλλά και για λόγους βελτίωσης του επιπέδου ζωής τους. Αυτοί οι πληθυσμοί προέρχονται από εξαιρετικά πολυπληθή έθνη (Πακιστάν, κράτη Β. Αφρικής κλπ.) και αυτό σημαίνει, ότι οι μετανάστες από τα κράτη αυτά, που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, θα ανέλθουν σε αρκετά εκατομμύρια.
β) Η Τουρκία, έχοντας σοβαρά προβλήματα στα νότια και ανατολικά σύνορά της, αναζητά πολιτική και εθνική «ανακούφιση» στα δυτικά της. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν κάποιες ενοχές στο ζήτημα αυτό. Το να περάσει ο έλεγχος περιοχών των δυτικών συνόρων της σε ευθύνη «ουδέτερων» δυνάμεων, εξυπηρετεί μακροχρόνιους στόχους της, ως πρώτο βήμα προς αυτούς.
γ) Τα Σκόπια επιδιώκουν παραχωρήσεις και επίσημη διεθνή αναγνώριση στο θέμα της ονομασίας τους. Προφανώς, αυτός είναι ο στόχος τους και με βάση αυτόν κινούνται.
Συμπερασματικά, επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές, μέσω του προσφυγικού ασκούνται στην Ελλάδα πιέσεις, προερχόμενες από πολύ παλιά και χρόνια προβλήματα. Ωστόσο, αυτή την φορά οι αντίπαλοι της Ελλάδος έχουν αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα.

Το κρίσιμο ερώτημα, που μπαίνει, είναι, το κατά πόσο είναι πρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να δώσουν τις πολιτικές λύσεις στην Ελλάδα και στην συνέχεια να συνεργαστούν μαζί της για να έλθει η ανάπτυξη στην ελληνική Οικονομία

Όμως, κατά τους αναλυτές, τώρα υπάρχει και ο παράγοντας Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκοί λαοί αντιλαμβάνονται, όπως και ο ελληνικός, το προσφυγικό ζήτημα ως απειλή. Μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη καθοδηγείται από μια οικονομική πολιτική, που συντηρεί το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό status quo. Οι πρόσφυγες φαίνεται να απειλούν τις ευρωπαϊκές κοινωνικές ισορροπίες, που, όμως, είχαν ουσιαστικά διαταραχθεί από την οικονομική πολιτική, που ασκείται μετά το 2008. Και εδώ, το παλαιότερο πρόβλημα έχει ενεργοποιηθεί από το νέο.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η γερμανική ηγεσία είναι αποδυναμωμένη, α) διότι η οικονομική πολιτική της έχει αποτύχει κατά το ήμισυ (ή έχει επιτύχει μόνον εν μέρει, κατά μία άλλη άποψη) και β) διότι το εσωτερικό της μέτωπο παρουσιάζει στοιχεία διαίρεσης.
Η Ελλάδα προσπαθεί να οργανώσει έναν βηματισμό εφαρμογής του Γ΄ Μνημονίου, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δείχνει ενδείξεις επιδείνωσης. Το προσφυγικό ρίχνει την σκιά του στον ελληνικό τουρισμό του καλοκαιριού, που προδιαγράφεται «μίζερος». Δεν είναι, ότι μόνον το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι δύσκολα θέματα. Και τα υπόλοιπα θέματα, που έρχονται μετά, είναι δύσκολα πολιτικά ζητήματα. Αυτό σημαίνει, ότι η αναζήτηση πολιτικών λύσεων για την επίλυση διαπραγματευτικών διαφορών, έχει τα όρια της. Το κρίσιμο ερώτημα, που μπαίνει, είναι, το κατά πόσο είναι πρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να δώσουν τις πολιτικές λύσεις στην Ελλάδα και στην συνέχεια να συνεργαστούν μαζί της για να έλθει η ανάπτυξη στην ελληνική Οικονομία.

Η λανθασμένη θεώρηση και κατανόηση του προσφυγικού προβλήματος παίρνει καθοριστικές διαστάσεις για τις περαιτέρω εξελίξεις

Και όπως επισημαίνουν οι συγκεκριμένοι αναλυτές, εδώ υπεισέρχεται, δυστυχώς, η περιπλοκή του προσφυγικού και θέτουν το ερώτημα: Πόσο θέλουν οι Ευρωπαίοι να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός η ελληνική οικονομία για τους μετακινούμενους πληθυσμούς;
Συμπερασματικά, η λανθασμένη θεώρηση και κατανόηση του προσφυγικού προβλήματος παίρνει καθοριστικές διαστάσεις για τις εξελίξεις.
Κατά τους αναλυτές, το τι θα γίνει από εδώ και πέρα στην σκακιέρα, θα εξαρτηθεί α) από τον διεθνή παράγοντα, β) από την ικανότητα εσωτερικής διακυβέρνησης, γ) από την εσωτερική συνοχή και δ) από το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο. Όσο πιο μακριά είναι από ιδεοληψίες, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα και την αποτελεσματικότητα θα είναι.
Οι αναλυτές τονίζουν, ότι και για τους τέσσερεις παράγοντες υπάρχουν αρνητικά αλλά και θετικά σενάρια για τα ελληνικά συμφέροντα. Ακόμα και, εάν οι αντίπαλοι της Ελλάδος διαθέτουν τώρα ένα πλεονέκτημα, αυτό δεν έχει μεταβληθεί σε τακτικό, αλλά ενδεχομένως έχει ένα περιστασιακό χαρακτήρα. Η σκακιέρα είναι διεθνής πλέον και ο τρόπος, που κάνει τις κινήσεις της η Τουρκία, απεδείχθη, ότι δεν είναι ο πιο σοφός, υπογραμμίζουν οι διεθνείς αναλυτές.