-«Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη δείχνει να είναι τόσο κρίσιμη, που έχει πάρει, πλεον, έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, ο οποίος οδηγεί στην διάλυση»!
– «Η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη».

Επιμέλεια: Ευθυμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων διεθνών πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη δείχνει να είναι τόσο κρίσιμη, που έχει πάρει, πλεον, έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, ο οποίος οδηγεί στην διάλυση!
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, το Brexit έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί ένα συνεχές ντόμινο, καθώς η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την Ιταλία, που θεωρείται ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης, ενώ σαν υπαίτιο της όλης κατάστασης δείχνουν την Γερμανία, που την θεωρούν ως βασική υπεύθυνη για τα δεινά, που βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Κατά τους ίδιους αναλυτές, οι λαοί της Ευρώπης καταδικάζουν, πλέον, την πολιτική της λιτότητας και έτσι η πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ και του Υπουργού των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είναι πλέον πασιφανές, ότι είναι απαράδεκτη στην Ευρώπη και έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λαούς της.

Όσο οι Γερμανοί εμμένουν στην πολιτική τους, τόσο θα ενισχύονται τα διαλυτικά φαινόμενα και θα διογκώνεται η αμφισβήτηση του ευρώ!

Όσο το Βερολίνο, μαζί με τους δορυφόρους, που του έχουν απομείνει, επιμένουν να αγνοούν, τόσο τις επιπτώσεις, που έχει επιφέρει η δογματική τους αντίληψη με τις πολιτικές λιτότητας και την απαρέγκλιτη στάση στα ελλείμματα, όσο και τις επιπτώσεις της τιμωρητικής αντίληψης, για αυτούς, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον βηματισμό τους, τόσο περισσότερο θα ενισχύονται τα διαλυτικά φαινόμενα και θα διογκώνεται η αμφισβήτηση του ευρώ.
Οι αναλυτές επισημαίνουν, ότι η Βρετανία έχει ήδη επιλέξει τον δρόμο της, δηλαδη την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν, πώς τελικώς αυτό μπορεί και να μην συμβεί. Αποφάσεις και κινήσεις, ωστόσο, όπως αυτή του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζώρτζ Όσμπορν, να μειώσει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων κάτω του 15%, δείχνουν, πώς η Βρετανία ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

«Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα κοιτάξουν να βγουν από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν μόνες τους τα προβλήματα, που οι Βρυξέλλες επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με καθυστέρηση, παζάρια και ισορροπίες, που τελικά έχουν αντίθετα αποτελέσματα»

Μάλιστα, το Brexit θα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, όσο χώρες της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία, ζητούν συνεχώς δημοψηφίσματα για να καταγγείλουν την στάση των Βρυξελλών και την πολιτική του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των λαών σε θέματα, όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικώ, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, δήλωσε, απαντώντας στον Βρετανό ομόλογο του, ότι, “δεν έχουμε πρόθεση να ξεκινήσουμε μια κούρσα για τον χαμηλότερο φόρο στις επιχειρήσεις”.
Και αυτό είναι το μείζον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το γεγονός, ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν μπορούν, ή δεν θέλουν να αντιληφθούν τις εθνικές ιδιαιτερότητες και τις ανισότητες, που υπάρχουν, ούτως ή άλλως, μεταξύ των χωρών, που την απαρτίζουν. Συνεπώς, οι χώρες θα κοιτάξουν να βγουν από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν μόνες τους τα προβλήματα, που οι Βρυξέλλες επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με καθυστέρηση, παζάρια και ισορροπίες, που τελικά έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Αν “σκάσει” η Ιταλία, τότε όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ευρωζώνη θα φθάσουν στο τέλος τους!

Οι αναλυτές τονίζουν, ότι αυτό γίνεται τώρα και με την Ιταλία. Η Γερμανία την πιέζει για “κούρεμα καταθέσεων” προκειμένου, όπως λέει το Βερολίνο, να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και επιβαρυνθούν οι πολίτες, ενώ ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, τους απαντάει, ότι “δεν θα μας κάνετε το δάσκαλο”. Με λίγα λόγια η Ιταλία οδηγείται στην έξοδο, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις και το ντόμινο του Brexit θα έχουν τεράστιες συνέπειες στην πιο ευάλωτη οικονομία της Ευρώπης.
Και αν “σκάσει” η Ιταλία, τότε όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ευρωζώνη θα φθάσουν στο τέλος τους! Ήδη, εδώ και μερικές ημέρες, οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών, με τις ρευστοποιήσεις να επεκτείνονται, πέραν των ιταλικών, και στις γερμανικές τράπεζες. Οι απώλειες χθες για τις τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία κυμάνθηκαν από 2,5% έως και 12%, ενώ η μετοχή της Deusche Bank υπέστη καθίζηση 7%. Και όπως έχει επισημάνει και το ΔΝΤ, η Deusche Bank είναι πολύ εκτεθειμένη.

«Η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη»

Οι ίδιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην ιταλική τραπεζική σκηνή, ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των επόμενων μηνών για την Ιταλία αλλά και για την ίδια τη συνοχή και την συνέχεια της Ευρωζώνης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό, γιατί από την ημέρα του Brexit ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία έχει χάσει το 30% της αξίας του.
Μάλιστα, σύμφωνα με εξαιρετικά δυσοίωνα σενάρια, τα οποία μεταδίδει το «Reuters» απειλείται μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ αυτή η κρίση μπορεί να στείλει την Ιταλία πίσω στην ύφεση.Τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια θεωρούν, ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.

Αν το Βερολίνο επιμείνει στις πολιτικές του, τότε η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ιταλία θεωρείται σίγουρη και το αποτέλεσμά του είναι προβλέψιμο και καταδικαστικό για το μέλλον ολόκληρης της Ενωμένης Ευρώπης!

Ωστόσο, η Ιταλία δεν είναι εύθραυστη μόνον οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο έχει ανοδική πορεία και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να επικρατεί αυτού του Ματτέο Ρέντσι. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως, αν το Βερολίνο επιμείνει σε αυτές τις πολιτικές, τότε η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ιταλία, ανάλογου με αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το ερώτημα της παραμονής της Ιταλίας στην Ε.Ε. θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη. Και το αποτέλεσμά του είναι από τώρα προβλέψιμο και καταδικαστικό για το μέλλον ολόκληρης της Ενωμένης Ευρώπης!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA