Η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς χαιρέτισε την ευτυχή κατάληξη της συντονισμένης προσπάθειας εκπαιδευτικών φορέων της παροικίας και φίλων βουλευτών για διατήρηση των εξετάσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης A-level στη νεοελληνική γλώσσα.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ήταν μεταξύ αυτών που απειλούνταν με κατάργηση, καθώς τα αρμόδια εξεταστικά συμβούλια (το Edexcel στην περίπτωση των ελληνικών) είχαν δηλώσει προ μηνών ότι οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχισή τους.

Οι φίλοι της Κύπρου Συντηρητικοί βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειες του βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς, Ντέιβιντ Μπάροους, Μάθιου Όφορντ και Μάικ Φρηρ μετέφεραν την ανησυχία των Κύπριων ψηφοφόρων τους στην Υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης του κόμματός τους Νίκι Μόργκαν και τον Υφυπουργό αρμόδιο για τα σχολεία Νικ Γκιμπ, ασκώντας και αυτοί τη δική τους πίεση.

Η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις A-level στα νεοελληνικά θα συνεχίσουν να διεξάγονται, κατόπιν συμφωνίας με την Pearson, τον εκπαιδευτικό οργανισμό στον οποίο ανήκει το Edexcel.

Οι υπεύθυνοι του Edexcel επιβεβαίωσαν ότι οι εξετάσεις θα διατηρηθούν, αν και με αλλαγές από το 2018 και μετά στην ύλη και στον τρόπο διεξαγωγής τους.

Η κα Βίλιερς σημείωσε πως η ίδια και οι υπόλοιποι Συντηρητικοί βουλευτές του βορείου Λονδίνου, με τη συμπαράσταση και του υποψηφίου δημάρχου Λονδίνου Ζακ Γκόλντσμιθ, εργάστηκαν σκληρά για να επιτύχουν αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

tampou1

«Η κατάργηση των εξετάσεων θα είχε στερήσει από πολλούς νεαρούς στην κυπριακή κοινότητα σημαντικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Η απώλεια των A-level θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα πολλά επιτυχημένα ελληνικά σχολεία να κλείσουν. Αυτό θα συνιστούσε πλήγμα στη συνοχή της κυπριακής κοινότητας, στην οποία τα ελληνικά σχολεία παίζουν καίριο ρόλο», είπε η Τερέζα Βίλιερς.

Ευχαρίστησε δε τους εκπαιδευτικούς φορείς της παροικίας (Ελληνικό Σχολείο Manor Hill, ΚΕΣ, ΟΕΣΕΚΑ, ΚΕΑ, Σύλλογος Ελλήνων Γονέων, Εκπαιδευτική Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας) και τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής κοινότητας «για τη σκληρή δουλειά τους στο να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα άκουγε τις ανησυχίες τους και θα εξασφάλιζε το μέλλον αυτών των σημαντικών εξετάσεων».
Andreas Tambourides

 

tampou