Δήλωση από τη βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με τις εκτιμήσεις της ως προς τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ζήτησε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο βουλευτής των Συντηρητικών στο βόρειο Λονδίνο Ντέιβιντ Μπάροους.

Το αίτημα του κ. Μπάροους διατυπώθηκε με αφορμή την επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν και τις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Στο ερώτημα που υπέβαλε ο κ. Μπάροους επικαλείται τη φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «τέλους του δρόμου», προσθέτοντας ότι είναι ώρα να επανενωθεί η Κύπρος.

Το ερώτημα απευθύνθηκε προς τον νέο «Ηγέτη της Βουλής των Κοινοτήτων», δηλαδή το μέλος του υπουργικού συμβουλίου που έχει την ευθύνη συντονισμού των κυβερνητικών υποχρεώσεων στη Βουλή. Το πόστο στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι τυγχάνει να καταλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο μακροβιότερος Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας και άριστος γνώστης του Κυπριακού.david_lidington-mp

Ο κ. Λίντινγκτον παρέπεμψε τον κ. Μπάροους <<απευθείας στον διάδοχό του σερ Άλαν, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου στην επόμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση με ερωτήσεις προς το Foreign Office. Συνέστησε δε στον κ. Μπάροους να έχει και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον σερ Άλαν Ντάνκαν προς ενημέρωσή του.

«Νομίζω ότι όλοι μας σε όλα τα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων θέλουν να δουν την ημέρα που η Κύπρος θα μπορεί να επανενωθεί και οι κοινότητες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων θα ξαναβρεθούν μαζί. Αυτή θα ήταν μία πραγματικά καλή ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στην απάντησή του ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Σημειώνεται ότι ο Ντέιβιντ Μπάροους, γνωστός για την πολυετή στήριξη των δικαίων της Κύπρου, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μια συζήτηση για το Κυπριακό στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων πέρυσι, ζητώντας τη στήριξη του σώματος για μια συνολική λύση του προβλήματος και υιοθέτηση της διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Andreas Tambourides

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ