Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Δημήτρης Τσιτσιράγκος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) πρόκειται να κάνει μια χρηματοδοτική δέσμευση στην Ελλάδα, διαμέσου του σκέλους της, το οποίο ειδικεύεται στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας έτσι μια παρέκβαση από τον παραδοσιακό της ρόλο, ο οποίος είναι να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όμως δεν έχει χορηγήσει χρηματοδότηση στην χώρα αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες.trapeza
«Σχεδιάζουμε μια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών», είπε στο Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, ο οποίος διευθύνει τις διεθνείς δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (ΔΟΧ ή IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο ρόλος αυτού του σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας συνίσταται στον δανεισμό κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με την σειρά τους αναπτυξιακά σχέδια και έργα στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
«Με όλα, όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τις συνέπειες για την οικονομία, την πτώση του ΑΕΠ, είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δέσμευσης, η οποία προορίζεται να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην χώρα», προσέθεσε ο κ. Τσιτσιράγκος.