Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της «Deutsche Welle», συνεχίζεται στην Γερμανία η δημοσίευση άρθρων σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις κινήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τους φόβους, ότι η Γερμανία οδηγείται με την πολιτική της σε απομόνωση.
Στην έντυπη έκδοσή του το περιοδικό «Der Spiegel» φιλοξενεί στο εξώφυλλό του τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αφιερώνει πολυσέλιδο ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνεται και συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με τον τίτλο «Δεν πρέπει να φοβάστε», ενώ στο κύριο σχόλιό του υπογραμμίζει, ότι «η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό».

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση»

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Berliner Zeitung», η οποία αναφέρει, ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα, της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».
«Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η «Frankfurter Rundschau», που αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια, που δόθηκε προς την Ελλάδα.der_spiegel
«Οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα, ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της “βοήθειας” προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον, βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».

«Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία»

Η «Die Welt» του Βερολίνου επισημαίνει, πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας απομονώνει την Γερμανία.
«Ο Τσίπρας είναι την Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση, την Γερμανία. Φαίνεται, σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».
Η Ε.Ε. διερευνά τις δυνατότητες για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα», γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το οποίο ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στην πρόταση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η Τρόϊκα από μια άλλη μορφή συνεργασίας. Στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται, πως η εκροή κεφαλαίων θέτει υπό πίεση την Αθήνα, ενώ σε άλλο πολιτικό άρθρο υπογραμμίζεται’ ότι συνεχίζει να παραμένει ασαφές το πρόγραμμα της κυβέρνησης.