Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5%!
– Επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα «βλέπει» 1 στους 2 πολίτες
-Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις είναι η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» !
– Δεν πείθει τους ψηφοφόρους το φιλοεπενδυτικό κυβερνητικό προφίλ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ),  που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, επιβεβαιώνει σχεδόν όλα, όσα λένε και οι άλλες μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος, δηλαδή, ότι
α) η ΝΔ εδραιώνει το μεγάλο προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την διαφορά να είναι περιορισμένη,
β) οι πολίτες είναι αποκαρδιωτικά απογοητευμένοι από την Κυβέρνηση, αλλά εν μέρει και από την Αξιωματική Σντιπολίτευση, γ) οι Έλληνες εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον, δ) οι πολίτες της χώρας μας περιμένουν χειροτέρευση της κατάστασης, ακόμη και νέα μέτρα. Επιπλέον, στα συμπεράσματα των ημερών είναι, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πιο πειστικός από τον Αλέξη
Τσίπρα στην ΔΕΘ. Την ίδια ώρα η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εμφανιστεί φιλική στις επενδύσεις, δεν πείθει την κοινή γνώμη. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παραίτησης Κουρουμπλή για την
πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Όσο για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, το ενδιαφέρον δεν είναι αμελητέο, καθώς ένας στους τέσσερις δηλώνει, ότι τις παρακολουθεί, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» στην πρόθεση ψήφου.
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ένα σκηνικό, που είναι μεταξύ ανεπίστρεπτης παγίωσης και μίας ρευστότητας, που σχετίζεται κυρίως με την τελική διαφορά,
που θα καταγραφεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας παράλληλα μία συγκρατημένη επιρροή των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά.

Εμφανής είναι η απαρέσκεια στην κοινή γνώμη για την γενικότερη πορεία των πραγμάτων, κάτι, που συμπαρασύρει κυρίως την Κυβέρνηση!

Η ΝΔ είναι ικανοποιημένη από την σταθεροποίηση της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντεπίθεση της Κυβέρνησης και την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς
ανάπτυξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει, ότι θα παραμείνει ισχυρός και καθοριστικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, αφού η εκλογική του βάση δείχνει
σημάδια ζωής και μερικής επανασυσπείρωσης.
Είναι προφανές, ότι το success story της Κυβέρνησης δεν βρίσκεται ιδιαίτερη ανταπόκριση, τουλάχιστον όχι τόση, ώστε να αλλάξουν οι βασικοί συσχετισμοί. Ωστόσο και παρά την φοροκαταιγίδα αυτού του διαστήματος, η Κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει κάτι από το γεγονός, ότι η οικονομία, που έφθασε στον «πάτο», αρχίζει να κάνει μικρές κινήσεις προς τα πάνω.
Από την άλλη η ΝΔ διατηρεί τα περισσότερα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, όμως χρειάζεται μάλλον μία νέα ώθηση και ίσως και νέα πράγματα να πει στους πολίτες για να κάνει το επιθυμητό άλμα προς την αυτοδυναμία.
Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, είναι πλέον χαρακτηριστική η εμφανής απαρέσκεια στην
κοινή γνώμη για την γενικότερη πορεία των πραγμάτων, κάτι, που συμπαρασύρει κυρίως την Κυβέρνηση
Το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι σαφές, αφού, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, προηγείται με 13 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά, όμως, στην προηγούμενη μέτρηση του ΠΑΜΑΚ ήταν 18 μονάδες. Δηλαδή, η ΝΔ έπεσε από το 33% στο 30,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 15% στο 17,5%.

Η μεγάλη πλειοψηφία (85,5%) εκτιμά, ότι η Κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα και ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (80%)!

Στην τρίτη θέση πέρασε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (7,5% από 6% στην προηγούμενη μέτρηση) και ακολουθούν η «Χρυσή Αυγή», διατηρώντας το 7%, που είχε και πριν, αλλά και το ΚΚΕ, που έπεσε από το 7,5% στο 6,5%.
Τα υπόλοιπα κόμματα, που βρίσκονται στην Βουλή, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, με το «Ποτάμι» να είναι στο 1%, τους ΑΝΕΛ στο 2% και την «Ένωση Κεντρώων», επίσης στο 2%, δηλαδή με ποσοστά, που δεν τους επιτρέπουν την είσοδό τους στην Βουλή. Ρπίσης, υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο κυμαίνεται στο 16%.
Το ενδιαφέρον στην έρευνα είναι, ότι η Κυβέρνηση δεν γίνεται πιστευτή, όταν λέει, πως δεν θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα. Η μεγάλη πλειοψηφία (85,5%) εκτιμά, ότι η Κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα και ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (80%)! Μόνον το 14,5% των ερωτηθέντων δηλώνει, ότι τα πράγματα πηγαίνουνν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόνον το 9,5%, δηλαδή ούτε ένας στους δέκα, θεωρεί, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα!
Από την Κυβέρνηση, μόνον το 6% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 58,5% δηλώνει το αντίθετο και το 34% λέει, ότι δεν είναι μεν ικανοποιημένο, αλλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.
Το 50% των ερωτηθέντων απαντά σε σχετική ερώτηση, ότι η κατάστασή του θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα και μόλις το 8,5% είναι αισιόδοξο και περιμένει βελτίωση, το 39% εκτιμά, ότι θα μείνει στάσιμο, ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα.

Το 75,5% δηλώνει, ότι η Κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στην χώρα και μόλις 18% δηλώνει το αντίθετο!

Το γεγονός, ότι ο κόσμος δείχνει αποστροφή στην πολιτική και τους πολιτικούς, δεν χρειάζεται καμία έρευνα κοινής γνώμης για να το επιβεβαιώσει. Ωστόσο τα
ευρήματα του ΠΑΜΑΚ είναι συγκλονιστικά, με επίκεντρο τις εμφανίσεις των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Ένα ποσοστό 47,5%, σχεδόν ένας στους δύο δηλαδή, δεν είδε (και δεν ενδιαφέρθηκε καν να δει προφανώς) την συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Πρόεδρο της ΝΔ είναι 41,5%!
Στο υπόλοιπο κοινό, που έδειξε ενδιαφέρον, ο κ.
Μητσοτάκης κέρδισε καθαρά, αφού έπεισε ένα ποσοστό 19,5%, ενώ ένα 38% δηλώνει, ότι δεν πείστηκε. Οι αντίστοιχες επιδόσεις του κ. Τσίπρα είναι αποκαρδιωτικές. Έπεισε μόλις το 6% και δεν τον πίστεψε ένα ποσοστό 46%!
Ως προς το αφήγημα της Κυβέρνησης, ότι «αγαπά» τις επενδύσεις, η κοινή γνώμη έχει άλλη αντίληψη, αφού το 75,5% απαντά, ότι η Κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στην χώρα και μόλις 18% δηλώνει το αντίθετο!
Σχετικά με την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, το 53,5% θεωρεί, ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, φέρει πολιτική ευθύνη και έπρεπε να παραιτηθεί, ενώ το 31,5% διαφωνεί με την παραίτηση, καθώς θεωρεί, πως ο ίδιος του έκανε, ό,τι κρίθηκε απαραίτητο.