-Μόνον όσοι ανήκουν στο ηλικιακό όριο μεταξύ 18 και 24 ετών, δηλαδή σε ηλικίες, που δεν έχουν αναμνήσεις από την ζωή στην Σοβιετική Ένωση, πιστεύουν, πως η ζωή βελτιώθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Mεγάλη έκπληξη, κυρίως σε χώρες της Δύσης, προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας στις πρώην χώρες-μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων πολιτών δήλωσε, ότι το βιοτικό επίπεδο επί σοβιετικού καθεστώτος ήταν καλύτερο από το σημερινό! Όπως εκτιμά το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, ηλικίας άνω των 35 ετών, που συμμετείχε σε δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Sputnik», σε εννέα από τις ένδεκα χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν από τις δημοσκοπικές εταιρείες «Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης», (VITSIOM), M-Vector, Ipsos, Expert Fikri, иQafqaz σε έντεκα χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατά παραγγελία του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Sputnik», από τις 4 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου του 2016.
Συνολικά στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 12.645 ερωτηθέντες, ήτοι από 1000 στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Λευκορωσία, στην Μολδαβία, στην Γεωργία, στο Καζακστάν, στην Κιργιζία, και στο Τατζικιστάν, 1045 στο Ουζμπεκιστάν, 2.000 στην Ουκρανία και 1600 στην Ρωσία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην Ρωσία το 64% των ερωτηθέντων, που πρόλαβαν την Σοβιετική Ένωση, θεωρεί, πως το βιοτικό επίπεδο ήταν καλύτερο εκείνη την περίοδο, από ότι σήμερα, ενώ στην Ουκρανία, το αντίστοιχο ποσοστό αυτών, που έχουν την ίδια γνώμη, ανέρχεται στο 60%.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Αρμενία με 71% και στο Αζερμπαϊτζάν με 69%.

Όσοι από τους ερωτηθέντες ανήκουν στο ηλικιακό όριο μεταξύ 18 και 24 ετών, δηλαδή σε ηλικίες, που δεν έχουν αναμνήσεις από την ζωή στην Σοβιετική Ένωση, πιστεύουν, πως η ζωή βελτιώθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ

Σημειώνεται, πως όσοι από τους ερωτηθέντες ανήκουν στο ηλικιακό όριο μεταξύ 18 και 24 ετών, δηλαδή σε ηλικίες, που δεν έχουν αναμνήσεις από την ζωή στην Σοβιετική Ένωση, πιστεύουν, πως η ζωή βελτιώθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Αυτήν την άποψη έχει στην Ρωσία το 63% της νεολαίας, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ηλικίας άνω των 35 ετών, πιστεύει, πως η ζωή στην ΕΣΣΔ ήταν καλύτερη, απ’ ό,τι μετά την κατάρρευσή της. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 28% των ερωτηθέντων.
Αντίστοιχα, στην Αρμενία αυτό πιστεύει το 71% των ερωτηθέντων, έναντι του 23%, που πιστεύει το αντίθετο. Στο Αζερμπαϊτζάν τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 69%, έναντι 29%, στο Καζακστάν 61%, έναντι 27%, στην Ουκρανία 60% έναντι 23%, στην Κιργιζία 60%, έναντι 30%, στην Λευκορωσία 53%, έναντι 28% και στηΓεωργία το 51% έναντι του 46%. Μόνον οι άνω των 35 ετών κάτοικοι του Τατζικιστάν (39% έναντι 55%) και του Ουζμπεκιστάν (4% έναντι 91%) πιστεύουν, πως το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Οι ερωτηθέντες, ηλικίας έως 25 ετών, που γεννήθηκαν αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, απάντησαν, ότι σήμερα το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί στα ακόλουθα ποσοστά. Σε ποσοστό 48%, έναντι 47% στην Αρμενία, σε ποσοστό 48%, έναντι 37% στην Κιργιζία, σε ποσοστό 56%, έναντι 35% στο Καζακστάν, σε ποσοστό 57%, έναντι 34% στην Λευκορωσία, σε ποσοστό 79%, έναντι 20% στην Γεωργία, σε ποσοστό 39%, έναντι 18% στην Ουκρανία, σε ποσοστό 63%, έναντι 25% στην Ρωσία, σε ποσοστό 68%, έναντι 14% στο Αζερμπαϊτζάν, σε ποσοστό 84%, έναντι 13% στο Τατζικιστάν, και σε ποσοστό 89%, έναντι 5% στο Ουζμπεκιστάν.

300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge