Δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις στη Βόννη

Φωτογραφία από την εκδήλωση στη Μητρόπολη: (GOM-Feier): Ο πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Νταλλής, ο αντισμήναρχος κ. Ευτύχιος Κλεινάκης,ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και τα μέλη της χορωδίας. Η φωτογραφία διετέθη ευγενικώς από τον κ. Κλεινάκη.

Α) Δοξολογία και επίσημη εκδήλωση στον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας για την Εθνική Επέτειο 1940

Την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017, τελέστηκε με λαμπρότητα στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Βόννης, που ως γνωστό είναι ο καθεδρικός ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία τέλεσε ο προιστάμενος του ιερού Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Σωκράτης Νταλλής, συμπροσευχομένου και του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Ο ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος ευρίσκετο στο Βερολίνο, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιερό ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος, παρουσία του εξοχοτάτου Πρέσβη της Ελλάδος στην ΟΔΓ και των στρατιωτικών αποστολών της Ελλάδος στη Γερμανία.

Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών στον κατάμεστο ιερό ναό της Βόννης, ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα τελετών της Μητροπόλεώς μας, στην οποία έλαβε μέρος όλο το εκκλησίασμα. Συγκινητική ήταν η ερμηνεία και παρουσίαση τραγουδιών της εποχής του πολέμου 1940, από χορωδία κυριών και νεανίδων της Βόννης, υπό τη διεύθυνση του μουσικού και τενόρου της όπερας κ. Γεωργίου Κανάρη..

Η μεικτή χορωδία της DW (πηγή facebook DW)

Στην τελετή παρέστησαν μέλη της παροικίας Βόννης και των γύρω περιοχών, έλληνες συμπατριώτες μας της πρώτης, δεύτερη και τρίτης γενιάς μεταναστών, επιστήμονες διαφόρων κλάδων, ιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, σύμβουλοι και υπάλληλοι γερμανικών επιχειρήσεων, φοιτητές κ.α. Με τη θαυμάσια και λίαν εντυπωσιακή ένστολη παρουσία του τίμησε την εκδήλωση ο αντισμήναρχος κ. Ευτύχιος Κλεινάκης, που υπηρετεί ως „Σύνδεσμος της Πολεμικής Αεροπορίας στην ΒΑΑΙΝΒw“, (Griechische Verbindungsstelle beim BAAINBw) στη πόλη Koblenz, συνοδευόμενος από την εκλεκτἠ σύζυγό του Αγγελική, που υπηρετεί ως εκπαιδευτικός σε ελληνικό σχολείο της Γερμανίας. Τα γλυκίσματα και τα εδέσματα, προσφορά των γυναικών της Ενορίας, ήταν „πεντανόστιμα“.

Το ιστορικό της ημέρας και τη σημασία της Εθνικής Επετείου 1940 τόνισε και ανέπτυξε στην ομιλία του, σε κλίμα βαθείας συγκίνησης, τόσο στον Ναό, όσο και στην αίθουσα, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σωκράτης Νταλλής

Β) Συναυλία του Ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle

προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη και για την προσφορά των δημοσιογράφων της DW στα χρόνια της δικτατορίας (1967)

Η αίθουσα τελετών του Πανεπιστήμίου Βόννης μετετράπη, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, σε χώρο Ελλάδας, με ποιητική και μουσική εκδήλωση για ελευθερία, δημοκρατία, καταδίκη ναζισμού και πάσης φύσεως δικτατορίας. Οργανωτής ήταν το Ελληνικό πρόγραμμα της DW και η συναυλία είχε ως σκοπό να τιμήσει τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τους δημοσιογράφους της εκπομπής DW, που εναντιώθηκαν στην απριλιανή δικτατορία του 1967. Υπήρξε αγαθή συγκυρία να συμπέσει η συναυλία της DW κατά του ολοκληρωτισμού και με την εορτή του ΟΧΙ του 1940.

Ο πιανίστας Απόστολος Χατζητομάρης, η δημοσιογράφος Ειρήνη Αναστασοπούλου,ο βαρύτονος κ. Γεώργιος Κανάρης, η ηψίφωνος (σοπράνο) κ. Αλεξάνδρα Βούλγαρη και ο μουσικός Μιχάλης Αμανατίδης. (πηγή facebook DW)

Ο βαρύτονος κ. Γεώργιος Κανάρης, η ηψίφωνος (σοπράνο) κ. Αλεξάνδρα Βούλγαρη, που παράλληλα διδάσκει Θρησκευτικά στο Ελληνικό Σχολείο της Βόννης, ο πολυταλαντούχος μουσικός Μιχάλης Αμανατίδης ο πιανίστας Απόστολος Χατζητομάρης, γιατρός-ενδοκρινολόγος και η Διεθνής Χορωδία της DW απέδωσαν θαυμάσια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, από την εποχή της δικτατορίας 1967-1974 σε ποίηση Ρίτσου και άλλων ελλήνων ποιητών και συνθετών.

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Βόννης έδωσαν το παρών Έλληνες και Γερμανοί, μεταξύ των οποίων ο Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Νταλλής, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, η νέα Γενική Πρόξενος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος της Ένωσης Γερμανο-Ελληνικών Εταιρειών και πρώην βουλευτής της ΟΔΓ, κ. Sigrid Skarpelis-Sperk, ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κ. Hans Eideneier,  με τη σύζυγό του Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη, εκδότρια και διευθύντρια του εκδοτικού οίκου ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, που γεννήθηκε την ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ, στις 28 Οκτωβρίου 1940, και άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών και γερμανικών υπηρεσιών και συλλόγων.

Η Γενική Πρόξενος κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου (Φωτο Μαλαμούσης)

Ιδιαίτερα η παρουσία της μεικτής χορωδίας με εθνικοτοπικές στολές διαφόρων κρατών και εθνών, έδωσαν ένα περίτρανο μήνυμα, ότι η ελληνική ποίηση και μουσική έχουν παγκόσμια εμβέλεια και οι αξίες της δημοκρατίας και ελευθερίας μεταλαμπαδεύονται απανταχού της γης.

Η πρόσκληση εκ μέρους της Ελληνικής εκπομπής και της οργανώτριας και συντονίστριας της εκδήλωσης, δημοσιογράφου της DW κ. Ειρήνης Αναστασοπούλου, αύριο, λοιπόν, Σάββατο, 28/10, περιμένουμε Γερμανούς και Έλληνες, φίλους της μουσικής δημιουργίας του Θεοδωράκη, για να τιμήσουμε και να υπενθυμίσουμε, να τραγουδήσουμε και να χειροκροτήσουμε, μα πάνω από όλα όμως «λίγο ακόμη να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»… υπερκέρασε κάθε προσδοκία και μας έκανε όλους περήφανους.

Με ευχές

Απόστολος Μαλαμοὐσης

Πρωτοπρεσβὐτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία