Δύο παλέτες με υγειονομικό υλικό στάλθηκαν από τον Γερμανικό Εθελοντικό Σύλλογο Παροχής Βοήθειας «Malteser» και επρόκειτο  να παραδοθούν, την  Τρίτη 31 Ιουλίου στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (1η Υ.ΠΕ.), στο πλαίσιο παροχής βοήθειας προς τους πυρόπληκτους της Αττικής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Μετά από έκκληση των Ελλήνων γιατρών για βοήθεια, το σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε τη νύχτα της Πέμπτης από την Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Αθήνα στο κεντρικό γραφείο του Συλλόγου των «Malteser», στην Κολωνία. Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε η συγκέντρωση του υλικού που αναφερόταν στην λίστα η οποία ήρθε από την Ελλάδα. Αρχικά τα άκρως αναγκαία: επίδεσμοι τραυμάτων, κουβέρτες αλουμινίου, αποστειρωμένα γάντια, ποδιές και μάσκες μίας χρήσης, πιεσόμετρα, μετρητές οξυγόνου για τα δάκτυλα («οξύμετρα»). Λαβίδες, ελαστικοί επίδεσμοι και μπαταρίες συμπλήρωναν τη λίστα.

Η πρώτη παλέτα ήταν ήδη διαθέσιμη την Παρασκευή στις έξι το πρωί στο κέντρο εφοδιασμού των «Malteser», στο Κέρπεν (Kerpen). Για τη συμπλήρωση της δεύτερης παλέτας έπρεπε να αγοραστούν πρόσθετα υλικά και κάποιες ιατρικές συσκευές. Την Παρασκευή το μεσημέρι ήταν όλα συσκευασμένα.

Λίγο αργότερα, μόλις μία ημέρα μετά το αίτημα βοήθειας, η αποστολή του φορτίου, βάρους 600 περίπου κιλών ξεκίνησε με την DHL, με προορισμό την Ελλάδα. Οι παλέτες με τα ιατρικά αναλώσιμα για τα θύματα της πυρκαγιάς αναμένεται να φτάσουν αύριο, Τρίτη στην Αττική. Εκεί οι Έλληνες γιατροί αναμένουν ήδη την αποστολή. Η τοπική οργάνωση «Caritas» στην Αθήνα, που είναι μακροχρόνιος συνεργάτης του συλλόγου «Malteser» της Γερμανίας, θα υποστηρίξει και θα συνοδεύσει την παραλαβή της.

Στην αποστολή του υλικού αλλά και τους στόχους του συλλόγου «Malteser» αναφέρεται, με δήλωσή του ο Κορνήλιος φον Φούρστενμπεργκ (Cornelius von Fürstenberg), μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της επικουρικής υπηρεσίας Maltesere.V., υπεύθυνος για την ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως αναφέρει, η απόφαση για την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελλήνων γιατρών ελήφθη άμεσα. «Εμείς οι «Malteser» το βλέπουμε αυτό ως την μόνιμη αποστολή μας: όπου υπάρχει ανάγκη, δεν το συζητάμε πολύ, αλλά αποφασίζουμε και ενεργούμε! Όλα τα υπόλοιπα θα τακτοποιηθούν αργότερα» σημειώνει.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί και οι ειδικοί του Συλλόγου «Malteser» εξέτασαν γρήγορα τη λίστα των υλικών και ήρθαν σε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές. Τώρα η επόμενη πρόκληση είναι να καλυφθεί το κόστος των υλικών που αποστέλλονται και υπολογίζεται σε περίπου 13.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε ήδη διαδικτυακός έρανος στον σύνδεσμο https://mltsr.org/spenden-Griechenland.

Σημειώνεται ότι το φορτίο που συγκεντρώθηκε και αποστέλλεται, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, αποτελείται από 1.000 τεμάχια βαζελινούχες Γάζες Fucidin, 1.000 τεμάχια αποστειρωμένες γάζες μεσαίο μέγεθος, 1.000 τεμάχια αποστειρωμένες γάζες μεγάλο μέγεθος, 50 έως 100 παλμικά οξύμετρα, 50 έως 100 ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, 150 με 200 τεμάχια σπρέι Pulvo, 1.000 τεμάχια Γάντια Νιτριλίου, 500 αλουμινοκουβέρτες, 2000 με-3000 μάσκες μίας χρήσης, 3000 με 5000 αποστειρωμένα αυτοκόλλητα ράμματα,100 με 150 τεμάχια ήπιο αντισηπτικό Hibitan, μεγάλες ποσότητες μπαταριών ΑΑ και ΑΑΑ καθώς και λαβίδων, 2000 ποδιές μιας χρήσεως, 200 με 300 ελαστικές κομπρέσες, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος και μεγάλη ποσότητα απολυμαντικών γενικής χρήσης.

Η κοινωνική και φιλανθρωπική δράση των «Malteser», επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας και διακομιδής ασθενών, στη διάσωση ανθρώπων, στην πολιτική προστασία, στην προσφορά σε αστέγους, πρόσφυγες, μετανάστες τόσο στις Ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις χώρες που υπάρχει ανάγκη, αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών στη νεολαία, κατά των ναρκωτικών, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσφέρεται βοήθεια σε πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι εθελοντές του συλλόγου υπολογίζονται σε πάνω από 80.000 και βρίσκονται σε περισσότερα από επτακόσια σημεία. Σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι χορηγοί και τα μέλη του Συλλόγου.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).