Κώστας Γιαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας:”Οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών θα επιβεβαιώσουν την επιστροφή της Παιδείας στην κανονικότητα”!
-Μικτό σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσω του ΑΣΕΠ, σε συνδυασμό και με κριτήρια, προωθεί το Υπουργείο Παιδείας!
-Την μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, βάσει προϋπηρεσίας, προσόντων, εντοπιότητας, κοινωνικών κριτηρίων κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης κ.α. εξετάζει η Κυβέρνηση
Μικτό σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ και με κριτήρια (όπως είναι η προϋπηρεσία), αλλά και το άνοιγμα των θέσεων σε νέους εκπαιδευτικούς, προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Οπως δηλώνει σε συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, «το νέο σύστημα θα έχει ως βασικό στόχο τον συνδυασμό, αφ’ ενός μεν να μπουν νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και αφ’ ετέρου να σταματήσει η αδικία, που υπάρχει, δηλαδή να μην λαμβάνεται υπόψιν η προϋπηρεσία των αναπληρωτών». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης του διαγωνισμού, ο Υπουργός Παιδείας τονίζει, ότι δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση, αλλά έως τον Φεβρουάριο οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν τα κριτήρια διεκδίκησης μίας θέσης στα δημόσια σχολεία.
Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο για θέσπιση κριτηρίων μέσω ΑΣΕΠ και για θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος, το οποίο θα πριμοδοτεί την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, ενώ ταυτόχρονα θα «ανοίγει» την πόρτα και σε νέους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με το πρώτο «σενάριο», που συζητείται στο Υπουργείο Παιδείας, μελετάται το ενδεχόμενο να μην γίνει διαγωνισμός, αλλά οι προσλήψεις να γίνουν μέσω του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, αναμένεται να ισχύσουν και κάποια κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, στην ουσία, πρόκειται για ένα νέο είδος επετηρίδας.

Μοριοδότηση βάσει προϋπηρεσίας, προσόντων, εντοπιότητας, κοινωνικών κριτηρίων κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης

Συζητήσεις γίνονται και για εφαρμογή ενός συστήματος μοριοδότησης, που θα βασίζεται μόνον στην προϋπηρεσία σε δημόσια σχολεία, ή στην προϋπηρεσία σε δημόσια και σε ιδιωτικά σχολεία, όπως ακόμα και στην εντοπιότητα ή και σε διάφορα άλλα κριτήρια, στα οποία μπορεί να βασισθεί μία πρόσληψη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ισχύουν τα κριτήρια της προϋπηρεσίας, των προσόντων, καθώς και κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στους επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού, που έγινε το 2008. Ήδη, μάλιστα, ασκούνται από διάφορες πλευρές έντονες πιέσεις για να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών.
Τα κριτήρια, που θα λαμβάνονται υπόψη, αφορούν, επίσης, σε μεταπτυχιακούς τίτλους και γνώση ξένων γλωσσών, ενώ σίγουρο θεωρείται σε κάποιους εκπαιδευτικούς κύκλους, ότι θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια, όπως, επίσης, και κριτήρια οικογενειακής κατάστασης.
Η «ομπρέλα» του ΑΣΕΠ πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν καλά την εκπαιδευτική πραγματικότητα, λόγω σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία είχαν προσφύγει αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και στην ουσία η απόφαση του ΣτΕ θέτει θέμα νομιμοποίησης των προσλήψεων, σε περίπτωση, που δεν υπάρχει το ΑΣΕΠ.

“Η Κυβέρνηση δείχνει την διάθεσή της να προχωρήσει στην κάλυψη χρόνιων κενών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχουν κάνει δηλώσεις για την έως σήμερα λειτουργία του ΑΣΕΠ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον τρόπο οργάνωσής του. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και διαγωνισμός, παράλληλα με την θέσπιση κριτηρίων.
Οσοι είναι υπέρ του περιορισμού του ρόλου του ΑΣΕΠ, υποστηρίζουν, ότι “το ΑΣΕΠ, αν δεν διενεργήσει εξετάσεις, θα έχει ρόλο στους μόνιμους διορισμούς, καθώς αυτοί θα γίνονται υπό την αιγίδα του”.
Οι όποιες ενστάσεις γίνουν, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ να τις ελέγξει και να καταρτίσει εκ νέου πίνακες, μετά την μελέτη των όποιων ενστάσεων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, «με τον νέο χρόνο, η Κυβέρνηση δείχνει την διάθεσή της να προχωρήσει στην κάλυψη χρόνιων κενών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί, ότι με τον τρόπο αυτόν, η Κυβέρνηση απαντά στο πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε δασκάλους και καθηγητές, ελλείψεις, που έχουν γίνει χρόνιες, αν συνυπολογιστεί, ότι, όπως σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου, έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια.

“Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, στοχεύουν, όχι στην διαχείριση της κρίσης, αλλά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων”

Ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει την μεγάλη σημασία, που δίνει η Κυβέρνηση για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Δεδομένη, επίσης είναι, και η νέα κατάσταση, που αποτυπώθηκε στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι, δηλαδή, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, στοχεύουν, όχι στην διαχείριση της κρίσης, αλλά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει, ότι «από το 2009 μεχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε περισσότερες από 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, αλλά και με εκπαιδευτικούς κύκλους, οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας πορείας.

“Οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών θα επιβεβαιώσουν την επιστροφή της Παιδείας στην κανονικότητα”!

“Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο”, αναφέρει και τονίζει, ότι “μετά το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έρχονται τώρα οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών να επιβεβαιώσουν την επιστροφή της Παιδείας στην κανονικότητα.
Σε ό,τι αφορά στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, η ΔΟΕ έχει ως πάγια θέση “να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι οι εκπαιδευτικοί, που έχουν δουλέψει ως αναπληρωτές”,νενώ
η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, προτείνει σύστημα μοριοδότησης μέσω του ΑΣΕΠ, που να συμπεριλαμβάνει:ένα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας, ένα μόριο για κάθε χρόνο, από τον χρόνο αποκτησης του πτυχίου και ένα μόριο για κάθε βαθμό πάνω από την βάση, σε οποιοδήποτε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καθώς ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να επιλέγει τον διαγωνισμό εκείνον, που έχει επιτύχει την καλύτερη βαθμολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ