-Τώρα θα είναι η πρώτη φορά, που η Κυβέρνηση αυτή θα αναγκαστεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει σκληρά μέτρα, που ανεβαλε σκόπιμα την εφαρμογή τους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως εκτιμούν ειδικοί πολιτικοί αναλυτές, δύσκολες ημέρες περιμένουν το Φθινόπωρο, που έρχεται, την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς φθάνει, πλέον, η ώρα της κριτικής και της κρίσης στην σχέση της με εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, που πείσθηκαν από τις υποσχέσεις της και στήριξαν με την ψήφο τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές την παραμονή της στην εξουσία.
Μπορεί η Κυβέρνηση αυτή να είχε την κοινωνική αποδοχή, γιατί ως τώρα απέφυγε να διοικήσει την χώρα ως Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας στην πράξη τα σκληρά μνημονιακά μέτρα, που και η ίδια συμφώνησε, όμως, τωρα, με το τέλος του Καλοκαιριού, φθάνει και το τέλος της μακρόχρονης κυβερνητικής ανεμελιάς, το τέλος των “ηρωικών” αφηγημάτων και το τέλος της διοικητικής απραξίας! Έτσι, το εφετινό Φθινόπωρο, θα είναι η πρώτη φορά, που η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει σκληρά μέτρα, που ναι μεν είχαν ψηφισθεί, αλλά ανεβαλε σκόπιμα την εφαρμογή τους.

Τα προβλήματα, που κληρονόμησε η Κυβέρνηση, αλλά και αυτά, που επισώρευσε με την στάση της, θα δοκιμάσουν την σχέση της με εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, που την στήριξαν, αλλά τώρα αρχίζουν να της “γυρίζουν την πλάτη”!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, τα προβλήματα – αυτά που κληρονόμησε και αυτά που επισώρευσε με την στάση της – ορθώνονται τώρα αμείλικτα και απαιτητικά μπροστά της και θα δοκιμάσουν την σχέση της με εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, στα οποία έχει ακόμη κάποια αποδοχή και τα οποία, όμως, σιγά-σιγά, αρχίζουν να της “γυρίζουν την πλάτη”!
Ο λόγος της μεταστροφής αυτής είναι εμφανής! Το πρώτο σοκ, που υπέστησαν από το κυβερνητικό έργο, ήταν η περικοπή του ΕΚΑΣ των περίπου 150 χιλιάδων συνταξιούχων. Ακολούθησε ο “κόφτης” στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου καθώς και ο “κόφτης” των επικουρικών συντάξεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, των οποίων το τελικό ποσό περικόπτεται και λόγω της παρακράτησης φόρου!
Μετά από αυτά έρχεται, όμως, και το σοκ του ΕΝΦΙΑ, καθώς από την Δευτέρα θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, που, όπως εκτιμούν πολλοί, θα δώσει το αποφασιστικό χτύπημα σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας, που στήριξαν την Κυβέρνηση αυτή, λόγω της υπόσχεσής της, ότι θα τον καταργούσε!

Η Κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει περί τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, κάτι, που, όμως, φαίνεται ανέφικτο, κάτω από τις συνθηκες της σημερινής οικονομικής κατάστασης της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού!

Παράλληλα και μετά την “λυπητερή” του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας, του αυξημένου ΦΠΑ, των πρόσθετων φόρων σε είδη ευρείας κατανάλωσης κλπ, με την Κυβέρνηση να ελπίζει να συγκεντρώσει περί τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, κάτι, που, όμως, φαίνεται ανέφικτο, κάτω από τις συνθηκες της σημερινής οικονομικής κατάστασης της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού.
Και ενώ ο πονοκέφαλος της Κυβέρνησης μεγαλώνει, καθώς αναλογίζεται τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού και κυρίως όσων την υποστήριζαν εκλογικά μέχρι τώρα, την Δευτέρα συνεδριάζει και το Euro Working Group, ως προπαρασκευαστικό του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητηθούν, είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και η χορήγησή τους από τα σούπερ μάρκετ, η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, τα ειδικά μισθολόγια, και βέβαια οι ομαδικές απολύσεις.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει, περισσότερο από ουσιαστικό, κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, επειδή πρέπει να τις εφαρμόσει μια αριστερή Κυβέρνηση, που έτσι «αμαυρώνει» τα ιερά και όσια της Αριστεράς!

Από το σύνολο όλων των θεμάτων, αναφερόμαστε μόνον σε όσα θα δοκιμάσουν την σχέση της Κυβέρνησης με τα έως πρότινος φιλικά διακείμενα προς αυτήν εκλογικά ακροατήρια, αλλά και με την συνδικαλιστική αριστοκρατία των ισχυρών συνδικάτων, τα οποία, στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις συνέβαλαν στη εκλογική ενίσχυσή της με τις ψήφους των εργαζομένων που επηρέαζαν για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους και τα κεκτημένα τους συνδικαλιστικά δικαιώματα
Κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δοκιμαστεί, όμως, και στο εσωτερικό της για τις ομαδικές απολύσεις, τις οποίες συμφώνησε με τους Θεσμούς. Και αυτό, επειδή σε μια χώρα με τεράστια ανεργία και κατεστραμμένες εργασιακές σχέσεις το θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει, περισσότερο από ουσιαστικό, κυρίως συμβολικό χαρακτήρα! Και πολύ περισσότερο, όταν πρέπει να τις εφαρμόσει μια αριστερή Κυβέρνηση, που έτσι «αμαυρώνει» τα ιερά και όσια της Αριστεράς!.
Έρχεται, λοιπόν, το πρώτο ουσιαστικό “κρας τεστ” της Κυβέρνησης με την κοινωνία, τα αποτελέσματα του οποίου θα τα δούμε σύντομα και θα καθορίσουν, εν πολλοίς, τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού για την σύντομη προσφυγή σε εκλογές ή όχι!

vouli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ