– Άν η πρώτη αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο του “bail in”, δηλαδή του “κουρέματος” των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην συνεδρίαση του Euroworking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε η λίστα των 48 προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα έγινε σαφές, πως το “κούρεμα” των καταθέσεων (“bail in”) βρίσκεται επάνω στο τραπέζι, ως απειλή, με αντάλλαγμα την άμεση εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, ενώ και οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες πιέζουν την ελληνική Κυβέρνηση για εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθούν και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Άν η πρώτη αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε οι τράπεζες θα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αναδιάρθρωση, σύμφωνα με την οποία «κουρεύονται» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά διορία μέχρι τις 9 Νοεμβρίου να πείσει, ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, για να κλείσει θετικά η αξιολόγηση και να οριστικοποιηθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Σε περίπτωση, που η πρώτη αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε οι τράπεζες θα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αναδιάρθρωση (BRRD), σύμφωνα με την οποία «κουρεύονται» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.trapezes-250x160
Στην λίστα με τα προαπαιτούμενα, τα οποία έχει στα χέρια της η Αθήνα, υπάρχουν μέτρα, μερικά εκ των οποίων έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και άλλα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, αλλά καθυστέρησαν, λόγω των εκλογών.
Στην λίστα αυτή περιλαμβάνονται 48 προαπαιτούμενα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών -με ποσό, που μπορεί να φτάσει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ- πριν το τέλος του έτους, γεγονός που θα απομακρύνει τον κίνδυνο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν παγερά τις δηλώσεις Τσίπρα από την έδρα του ΟΗΕ, αποκλείοντας το «κούρεμα» του χρέους και χαρακτηρίζοντας πρόωρη κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την τύχη της ανακεφαλαιοποίησης

Πάντως, σε υψηλό επίπεδο, με μια ομοβροντία δηλώσεών τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν παγερά τις δηλώσεις Τσίπρα από την έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη για μείωση του ελληνκού δημοσίου χρέους. Οι ίδιοι απέκλεισαν το «κούρεμα» του χρέους και ξέκοψαν σαν πρόωρη κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, ενώ άφησαν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την τύχη της ανακεφαλαιοποίησης.
Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού δεν έχουν καν δει ακόμα σοβαρά δείγματα για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, την κατάσταση των τραπεζών, τις συνέπειες των capital controls, την είσπραξη των βασικών φόρων της χρονιάς (φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ), ούτε φυσικά αρκούνται, σε όσα έχει συμφωνήσει και υπογράψει πριν 50 ημέρες ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και για την δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, που θα περιλαμβάνει πιο «βαριές» μεταρρυθμίσεις

Από την άποψη αυτή, το μόνο που μπορεί να ελπίζει ο κ. Τσακαλώτος σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, είναι να «κλειδώσει» η καταβολή του ποσού των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που απομένει από την πρώτη δόση του προγράμματος (θα γίνει σε δύο υποδόσεις ύψους 2+1 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα), αφού εφαρμοστούν πρώτα τα δύο πακέτα με τα προαπαιτούμενα.
Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και για την δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων. Αυτή θα περιλαμβάνει και τις πιο «βαριές» μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν μετά τον Νοέμβριο και έως τον Μάρτιο του 2016 το αργότερο.

Η αύξηση στην φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια, η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκονται στην λίστα των προαπαιτουμένων

Επί του παρόντος, η συζήτηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί την Δευτέρα στο προγραμματισμένο Eurogroup, ενώ οι ελεγκτές των Θεσμών πιάνουν πόστα σε κρίσιμους φορείς (ΙΚΑ, κ.α.) και Υπουργεία.
Επισημαίνεται, ότι ανάμεσα στα μέτρα, που περιλαμβάνονται στην λίστα, είναι η αύξηση στην φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο, που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά, αλλά και η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.
Ακόμη πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της άμεσης κατάργησης του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή τα ισοδύναμα, αλλά και ισοδύναμα για την μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ