(c)ellinikignomi

– Το τσουνάμι μπορεί να είναι σπάνιο φαινόμενο, όμως, όταν συμβεί, τα αποτελέσματα του είναι καταστροφικά, ιδίως όταν δεν υπάρχει προετοιμασία”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια προειδοποίηση – σοκ πραγματοποίησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο οι πιθανότητες εκδήλωσης τσουνάμι στην χώρα μας είναι σημαντικές.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», το τσουνάμι, που εκδηλώθηκε το 1956 στην Αμοργό, με ύψος κυμάτων, που έφθασε τα 25 μέτρα, ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και την Μεσόγειο κατά τα τελευταία 100 χρόνια μετά το εξίσου μεγάλο τσουνάμι της 28ης Δεκεμβρίου 1908, που κατεγράφη στην Μεσίνα της Σικελίας.thessaloniki
«Από τότε που εκδηλώθηκε το τσουνάμι της Αμοργού, πέρασαν 59 χρόνια, μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με την περιοδικότητα εμφάνισης τσουνάμι στον ευρωμεσογειακό χώρο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε, πως «πρόκειται για πολύ κρίσιμο θέμα, καθώς το τσουνάμι μπορεί να είναι σπάνιο φαινόμενο σε σχέση με τον σεισμό, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι όταν συμβεί, τα αποτελέσματα του είναι καταστροφικά. Ιδίως όταν δεν υπάρχει προετοιμασία. Και η προετοιμασία παραμελείται, επειδή είναι σπάνιο».

Το φοβερό τσουνάμι που συνεβη το 1956 στην Αμοργό μετά από σεισμό 7,5 ρίχτερ

Ήταν 9 Ιούλιου 1956. Το ρολόι έδειχνε 3:11, όταν ένας ισχυρός σεισμός 7,5 ρίχτερ χτύπησε την Αμοργό.
Η ισχυρή δόνηση συνοδεύτηκε από ένα θαλάσσιο κύμα βαρύτητας – το λεγόμενο τσουνάμι- λόγω μιας υποθαλάσσιας κατολίσθησης, που το ύψος του έφτασε τα 25 μέτρα στην νοτιανατολική Αμοργό, 10 μέτρα στην Αστυπάλαια και περίπου 3 μέτρα στην βορειοδυτική ακτή της Κω.
Πελώρια κύματα σκέπασαν τα λιμάνια των νησιών της Καλύμνου, της Λέρου και της Πάρου. Ο απολογισμός αυτού του τραγικού γεγονότος ήταν να σκοτωθούν συνολικά 53 άτομα και να τραυματιστούν περίπου 100.
Οι καταστροφές ήταν μεγάλες σε Αστυπάλαια, Ανάφη, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Νάξο και τους Λειψούς ενώ τα κύματα έφτασαν μέχρι το Ναύπλιο!
Το τσουνάμι έφτασε μέχρι και τα 3.8 μ. στην ανατολική Κρήτη. Έγινε αντιληπτό ακόμη σε, Εύβοια, Τήνο, Σύρο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Σάμο, Κω, Κάλυμνο, Νίσυρο, Λειψούς, Τήλο, Χάλκη, Ρόδο, μέχρι και στην Τουρκία (Σμύρνη, Αλικαρνασσό).

“Εάν κάτι τέτοιο συμβεί σήμερα, τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο δραματικές”

Έχουν περάσει 59 χρόνια από τότε. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί σήμερα, όπου ζωή, κατοικία και αναψυχή βρίσκονται τους καλοκαιρινούς μήνες «κοντά στο κύμα», τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο δραματικές από τις μερικές δεκάδες νεκρούς, που στοίχισε ο σεισμός του 1956.
Η Μεσόγειος και ειδικά το Αιγαίο, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές για εκδήλωση τσουνάμι, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Τα πιο καταστροφικά και πολυάριθμα τσουνάμι στατιστικά συμβαίνουν στους ωκεανούς και συγκεκριμένα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό. Παρ’όλα αυτά τα τελευταία χρόνια υπάρχει συστηματική καταγραφή των κυμάτων τσουνάμι, που έχουν χτυπήσει την Μεσόγειο θάλασσα και συγκεκριμένα το νοτιοανατολικό τμήμα της. Υπολογίζονται γύρω στα 300 τσουνάμι και έχουν συμβεί τα τελευταία 3.500 χρόνια.
Οι πιο ευάλωτες περιοχές της Ελλάδας για εμφάνιση κύματος τσουνάμι είναι οι εξής:
• Η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου
• Ο Ευβοϊκός κόλπος
• Η θαλάσσια περιοχή του νοτιανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης
Ως τα πιο καταστροφικά τσουνάμι στην Ελλάδα θεωρούνται:
• Στον 17ο αιώνα π.Χ. στην Σαντορίνη, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου
• Το 365 μ.Χ στην Κρήτη, μετά από σεισμό 8 Richter
• Το 1303 μ.Χ, στην ανατολική Μεσόγειος, στο ελληνικό νησιωτικό τόξο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ