(c) ellinikignomi.eu

Που θα συνδέει την Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω του Αξιού ποταμού στην Θεσσαλονίκη, με τον Δούναβη και το υφιστάμενο ποτάμιο δίκτυο μεταφορών στην Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα!
-Η κατασκευή του έργου συνολικού μήκους 650 χιλιομέτρων, θα κοστίσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει 10 χρόνια!
-Η Θεσσαλονίκη, μαζί με Αθήνα-Πειραιά θα αποκτήσουν τεράστια γεωστρατηγική σημασία και θα μετατραπούν σε «πύλες της Ευρώπης»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Σέρβο Πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς,στην Θεσσαλονίκη, σε τροχιά υλοποίησης τίθεται η αναβίωση του μεγάλου έργου, που θα προσδώσει στην Θεσσαλονίκη μαζί με Αθήνα-Πειραιά, την μεγαλύτερη γεωστρατηγική σημασία στην Ευρώπη! Πρόκειται για την υδάτινη σύνδεση της συμπρωτεύουσας με το Βελιγράδι και την Κεντρική Ευρώπη, μέσω των ποταμών Αξιού και Μοράβα.
Είναι ο υδάτινος δίαυλος, που θα συνδέει την Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω του Αξιού ποταμού στην Θεσσαλονίκη, με τον Δούναβη και το υφιστάμενο ποτάμιο δίκτυο μεταφορών στην Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα. Το σχέδιο αυτό προωθείται πρωτίστως από την Κίνα, αλλά και το επιζητούν και οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Σερβίας!
Ο «Δρόμος του Μεταξιού» για να υλοποιηθεί και να αποφέρει τα ποθητά αποτελέσματα για το παγκόσμιο εμπόριο, πρέπει, από όπου περνάει, να δημιουργήσει τεράστια έργα υποδομής, που θα διευκολύνουν την μεταφορά των εμπορευμάτων και από άποψη ασφάλειας αλλά και από άποψη συντόμευσης χρόνου.
Ο «Δρόμος του Μεταξιού» στήνεται από ξηράς, αέρος και θαλάσσης και φυσικά οι ποτάμιες και παραλίμνιες συνδέσεις περιλαμβάνονται σε αυτά. Το έργο αυτό είναι τόσο κολοσσιαίων διαστάσεων, που η Ελλάδα και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες δεν διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να το πραγματοποιήσουν, τους διαθέτει, όμως, η Κίνα, η οποία είναι αποφασισμένη να το πραγματοποιήσει.

Το έργο θα έχει συνολικό μήκος 650 χιλιομέτρων και θα διασχίζει την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Σερβία, καταλήγοντας στον Δούναβη και από εκεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η κατασκευή του θα κοστίσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει 10 χρόνια!

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, το συνολικό κόστος προβλέπεται να φθάσει το απίστευτο ποσό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήδη στα Σκόπια και την Σερβία φοβούνται, ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την χρηματοδότηση τόσο μεγάλων ποσών.
Θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί ένα τόσο μεγάλο έργο, το οποίο θα έχει συνολικό μήκος 650 χιλιόμετρα και θα διασχίζει Ελλάδα, Σκόπια και Σερβία, καταλήγοντας στον Δούναβη και από εκεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Με την υλοποίηση του μεγαλεπίβολου αυτού σχεδίου αναμένεται να ανοίξουν νέες προοπτικές, τόσο στις μεταφορές εμπορευμάτων και ανθρώπων, όσο και στον τουρισμό, ενώ η Θεσσαλονίκη θα γίνει πύλη του ποτάμιου δικτύου της Ε.Ε. και κεντρικός κόμβος διακίνησης φορτίων από και προς την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, όμως, και τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας θα γίνουν κεντρικές «πύλες». Η Θεσσαλονίκη μέσω του ποτάμιου δικτύου αλλά και του λιμανιού της και η Αθήνα-Πειραιάς, μέσω του λιμανιού, που αποτελεί ήδη τον βασικότερο σταθμό του «Δρόμου του Μεταξιού».
Είναι γεγονός, ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για την εξεύρεση εναλλακτικών οδών, που θα οδηγούν ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος τα προϊόντα της στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι διαθέσιμη να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο αυτό έργο.

Το έργο αυτό θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα στο εμπόριο και τις μεταφορές και θα υποβαθμίσει αισθητά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας και του Γιβραλτάρ!

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το έργο αυτό ως «τεράστιας σημασίας έργο» για την Ελλάδα, την Σερβία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς αποτελεί την πραγματοποίηση του πλωτού ποτάμιου διαδρόμου, που θα ενώνει το Αιγαίο πέλαγος με τον Δούναβη.
Βέβαια, το έργο αυτό επιθυμούν να πραγματοποιηθεί και πολλοί άλλοι, καθώς έτσι υποβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών και ο στρατηγικός χαρακτήρας των Στενών του Βοσπόρου, κάτι που σημαίνει, ότι μειώνεται η εξάρτηση από την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και η στρατηγική σημασία του Γιβραλτάρ, κάτι που αποτελεί κτύπημα και για τους Βρετανούς.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο αυτό θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα στο εμπόριο και τις μεταφορές, κάτι που θα συντελεστεί σε συνδυασμό και με το άλλο φιλόδοξο έργο, που υπάρχει υπό σκέψη, την κατασκευή της διώρυγας του Ιράν.
Και αυτό το έργο θα πλήξει καίρια τα γεωστρατηγικά κεκτημένα της Τουρκίας, καθώς θα πλήξει την τουρκική αλαζονεία των Στενών και θα πραγματοποιήσει το αιώνιο γεωστρατηγικό όνειρο της Ρωσίας, αυτό της καθόδου της στα «ζεστά» νερά, στην προκειμένη περίπτωση του Ινδικού Ωκεανού.

Το ελληνικό τμήμα του καναλιού θα έχει μήκος 73 χλμ. και θα καταλήγει στον Θερμαϊκό, όπου θα λειτουργεί λιμάνι terminal!

Όπως τονίζουν ειδικοί αναλυτές, με το έργο του Αξιού επιτυγχάνεται η διασύνδεση της Μεσογείου με την Κεντρική Ευρώπη μέσω υδάτινων δρόμων και τα φορτία θα μεταφέρονται από τις αγορές της Κίνας συντομότερα και με χαμηλότερο κόστος.
Το κανάλι Αξιός – Μοράβας – Δούναβης θα αποδεσμεύσει από οποιοδήποτε εμπόδιο την μεταφορά προϊόντων στις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αλλά και του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, κάτι, που είναι ζωτικής σημασίας και το θέλει διακαώς και η Ρωσία!
Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, προβλέπονται η εκβάθυνση και η διαπλάτυνση του μήκους 275 χλμ. στο έδαφος της Ελλάδας και των Σκοπίων, ποταμού Αξιού και του μήκους 346 χλμ. (Σερβία) Μοράβα, που καταλήγει στον Δούναβη. Με βάση προμελέτες, που έχουν καταρτίσει οι Σέρβοι, θα χρειαστεί να παρακαμφθούν οι πόλεις Σκόπια της ΠΓΔΜ με κανάλι μήκους 35 χλμ., το Νις και το Κράλιεβο της Σερβίας, με παρακαμπτηρίους μήκους 15 και 73 χλμ., αντιστοίχως.
Προβλέπονται σε κάποια σημεία υδάτινες σήραγγες, και στον σερβικό κάμπο μεταφορά από τον ποταμό Σάββα υδάτινων όγκων για τις γεωργικές καλλιέργειες στις περιοχές, που διασχίζει ο ποταμός Μοράβας κ.ά.
Όσον αφορά το ελληνικό τμήμα του καναλιού, θα έχει μήκος 73 χλμ. και θα καταλήγει στον Θερμαϊκό, όπου θα λειτουργεί λιμάνι terminal. Τα 57 χλμ. θα είναι εντός της φυσικής κοίτης του ποταμού, ενώ τα υπόλοιπα μέχρι την Θεσσαλονίκη θα γίνονται σε τεχνητό κανάλι εντός του ποταμού.

H Κίνα δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου, με πιθανό αντάλλαγμα να της παραχωρηθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσής του!

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ιδέα της πλωτής λεωφόρου, που θα συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με το Αιγαίο, έρχεται από πολύ παλιά! Ήδη υπήρχε από τον 19ο αιώνα, και πιστώνεται στους Αψβούργους, την δυναστεία των αυτοκρατόρων της Αυστροουγγαρίας, που ήθελαν να διασυνδέσουν την Βιέννη με τη Μεσόγειο.
Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις, συγκεκριμένα τη μία στο διάστημα 1844-64 και την άλλη το 1904, ευρωπαϊκές εταιρείες ναυσιπλοΐας εκπόνησαν ακόμα και προμελέτες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο! Όμως ήρθε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Αυστροουγγαρία διαλύθηκε, η Ευρώπη ερειπώθηκε και όλα τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά!
Η Κίνα θεωρεί την Σερβία σημαντικό κομμάτι του Νέου Δρόμου Μεταξιού -One Belt One Road (OBOR), όπως το αποκαλεί το Πεκίνο-, με στόχο να φτάνουν τα προϊόντα της γρηγορότερα και με λιγότερο κόστος στις αγορές της Ευρώπης. Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι το 2016, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, συζήτησε διεξοδικά την κατασκευή του καναλιού, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα της σερβικής ηγεσίας.
Ηδη η κινεζική εταιρεία Cajna Gezoba Grup Korporejsn, έχει υπογράψει πρωτόκολλο κατανόησης με την σερβική Κυβέρνηση, από το 2013, καθώς η Κίνα δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει την χρηματοδότηση, με πιθανό αντάλλαγμα να της παραχωρηθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Μέσω του ποταμού Αξιού η διαδρομή από την Βόρεια Ευρώπη προς το Αιγαίο Πέλαγος θα γίνει συντομότερη κατά 1.200 χιλιόμετρα!

Πάντως, θεωρείται σίγουρο, ότι και η Ε.Ε. θα στηρίξει το έργο αυτό καθώς έχει ως προτεραιότητα τις ποτάμιες μεταφορές, οι οποίες εντάσσονται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα), πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στην Γερμανία και ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2.872 χλμ., διασχίζοντας αρκετές πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και εκβάλλοντας στη Μαύρη Θάλασσα. Σήμερα, μετά την κατασκευή το 1992 του καναλιού Ρήνος – Μάϊν – Δούναβης, ο Δούναβης έχει ενωθεί με το κεντρικό ευρωπαϊκό ποτάμιο δίκτυο μεταφορών, συνδέοντας ουσιαστικά την Μαύρη Θάλασσα με την Ολλανδία, το Βέλγιο ακόμη και με την Γαλλία.
Εκτιμάται, πως μέσω του Αξιού η διαδρομή από την Βόρεια Ευρώπη προς το Αιγαίο Πέλαγος θα είναι συντομότερη κατά 1.200 χιλιόμετρα.
Φυσικά, η σημασία του έργου μπορεί να γίνει κατανοητή και από τις χώρες, που αντιδρούν στην υλοποίησή του.
Έτσι, εκτός από την Αλβανία, που βλέπει την γεωστρατηγική σημασία της να μειώνεται, αντοδρά έντονα και η Τουρκία, η οποία αναμένεται να χάσει πολύ μεγάλο μέρος της ισχύος της, λόγω της υποβάθμισης των Στενών.
Ωστόσο, όμως, αντιδρούν και οι ΗΠΑ με την Μ. Βρετανία, οι οποίες βλέπουν την Ρωσία και την Κίνα να αναβαθμίζονται κατακόρυφα, ενώ ο δικός τους έλεγχος σε οδούς μεταφορών θα μειώθεί αισθητά.