Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, στην γερμανική εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”, η συνέχιση του τρίτου προγράμματος στην Ελλάδα,νχωρίς το ΔΝΤ, είναι θεωρητικά εφικτή, αλλά «τον ρόλο αυτόν μπορεί να τον αναλάβει ο ESM, υπό την προϋπόθεση, ότι τα συμπεφωνημένα θα έπρεπε να διασφαλιστούν πιο αποτελεσματικά».
Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εννοεί με τις δηλώσεις του αυτές, ότι, εάν βγει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος, θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, ακόμη πιο επώδυνο και βίαιο για την Ελλάδα!
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ο κ. Σόϊμπλε ποντάρει στο γεγονός, ότι οι εκλογές στην Γαλλία θα φέρουν στην εξουσία μια Κυβέρνηση, η οποία θα βρίσκεται πιο κοντά στην δική του αυστηρή γραμμή, ενώ προβλέπει, πως στα μέσα του 2017 δεν θα υπάρχουν φιλικές προς την Ελλάδα Κυβερνήσεις, καθώς ακόμη και η Κύπρος θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση ατυχούς έκβασης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Προβλέπει, επίσης, ότι ο χρόνος μετράει υπέρ του. Ουσιαστικά, οι αναλυτές θεωρούν, πως με την εξέλιξη αυτή, η επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης, να μείνει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε άλλο, παρά “μια θηλιά, που θα έχουν φορέσει οι ίδιοι οι Έλληνες στον λαιμό τους!.
“Πρόκειται για αυτοχειρία, αλλά δεν είχα την ελληνική Κυβέρνηση ικανή για κάτι καλύτερο…! Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ισοδυναμεί με πτώση της Κυβέρνησης Τσίπρα, καθώς αυτή την φορά ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν θα έχει την επιείκεια κανενός Ευρωπαίου ηγέτη”, φαίνεται να διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στους συνομιλητές του.

“Σε περίπτωση, που το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα,, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, αλλά θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν, όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά”!

Ο ίδιος φέρεται να επανέλαβε, ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας, όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Γερμανός Υπουργός τόνισε, ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση, που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά, το ευρώ δεν θα αντέξει στον χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού, θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».
Στο ερώτημα, για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, δεν συνεχίζει μόνη της το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Σε περίπτωση, που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν, όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

“Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα”!

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου της “Süddeutsche Zeitung”, ότι, όπως φαίνεται, είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο ο κ. Σόϊμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει την συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής Βουλής».
Στο ερώτημα, τέλος, αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν επιτρέπουν περιθώρια παρερμηνίας, μια και ο Γερμανός φωτογραφίζει ένα ακόμη πιο βίαιο μνημόνιο, το οποίο πρέπει να έχει την έγκριση της γερμανικής Βουλής, σε περίπτωση, που δεν συμμετέχει το ΔΝΤ. Το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση είναι, ο Γερμανός να έχει κατά νου ένα 4ο Μνημόνιο, αλλά αυτή την φορά με Δραχμή και όχι με Ευρώ! Ο οικονομικός κλοιός σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, ενώ τυχόν “ανεξέλεγκτη αποτυχία” των συνομιλιών της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και πτώση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο, με επώδυνες συνέπειες και για την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ