Είναι η γλώσσα Τουγιούκα της ομώνυμης φυλής γηγενών, που ζει στην Βραζιλία και την Κολομβία»!
-«Στις πιο εύκολες γλώσσες για έναν αγγλόφωνο, περιλαμβάνονται τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά, για την εκμάθηση των οποίων χρειάζεται περίπου 24 εβδομάδες, ενώ για να μάθει ελληνικά, χρειάζεται περίπου 10 μήνες»!

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη έρευνα του περιοδικού «The Economist», η πιο δύσκολη γλώσσα στον κόσμο είναι η Τουγιούκα, μια γλώσσα, που ομιλείται από μέλη της ομώνυμης φυλής, που ζουν στην Βραζιλία και την Κολομβία.
Πρόκειται για μια γλώσσα, που ομιλείται στον Αμαζόνιο και εκείνο, που την κάνει να είναι ξεχωριστή από τις άλλες, είναι, ότι στην εν λόγω γλώσσα, για να δηλώσεις κάτι, πρέπει να αναφέρεις και πώς γνωρίζεις, ότι αυτό, που λες, είναι αλήθεια, εάν, βέβαια, το γνωρίζεις!
Όπως αναφέρει το γλωσσολογικό blog, «Nomndic University», το στοιχείο της δήλωσης αλήθειας είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένο στην γλώσσα αυτή, που την γνώση σου δεν την εκφράζεις με φράσεις του τύπου «άκουσα ότι» ή «λένε», αλλά με ειδικές καταλήξεις, που προσθέτεις στις προτάσεις, παρόμοιες με αυτές, που χρησιμοποιούμε στα αγγλικά για να σχηματίσουμε τον αόριστο (-ed) ή τον πληθυντικό (-s).The-Economist
Στην γλώσσα Τουγιούκα υπάρχουν διαφορετικά τέτοια επιθέματα, ανάλογα με το αν μιλάς για το παρελθόν, για έναν άντρα, για μια γυναίκα, για τον συνομιλητή σου, εσένα τον ίδιο κ.ο.κ. Αυτά οι γλωσσολόγοι τα αποκαλούν δείκτες αυτοπτικότητας. Kάθε γλώσσα έχει τρόπους να κάνει, ως έναν βαθμό, ό,τι κάνουν οι δείκτες αυτοπτικότητας, απλώς η Τουγιούκα το κάνει σε ακραίο βαθμό.
Η ελληνική γλώσσα, από την άλλη, δεν έχει δείκτες αυτοπτικότητας, όπως η Τουγιούκα. Ωστόσο, αν είχε, πολλοί θα ήταν έτοιμοι να συνδέσουν τους δείκτες αυτούς με την μεγάλη σωκρατική παράδοση και την επίδρασή της στην ελληνική σκέψη. Η μοναδική ευρωπαϊκή γλώσσα, που έχει κάτι ανάλογο είναι η βουλγαρική.

«Στις πιο εύκολες γλώσσες για έναν αγγλόφωνο, περιλαμβάνονται τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά, για την εκμάθηση των οποίων χρειάζεται περίπου 24 εβδομάδες, ενώ για να μάθει ελληνικά, χρειάζεται περίπου 10 μήνες»!

Το κέντρο «interagency language roundtable» των ΗΠΑ, που ασχολείται με γλωσσολογικά ζητήματα για λογαριασμό της αμερικανικής Κυβέρνησης, συνέταξε μια λίστα, που απεικονίζει τον βαθμό δυσκολίας εκμάθησης γλωσσών, για κάποιον που μιλάει ήδη αγγλικά.
Στην λίστα αυτή, τα ελληνικά εμφανίζονται στις γλώσσες εκείνες, που ο μέσος χρόνος εκμάθησης βρίσκεται στον μέσον όρο. Ένας αγγλόφωνος, για να μάθει ελληνικά, χρειάζεται περίπου 44 εβδομάδες, δηλαδή περίπου 10 μήνες. Στην ίδια κατηγορία με την ελληνική γλώσσα είναι και η ρωσική, η πολωνική, η ινδική και η φινλανδική.
Στις πιο εύκολες γλώσσες για έναν αγγλόφωνο, περιλαμβάνονται τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά, με μέσο χρόνο εκμάθησης τις 23-24 εβδομάδες.
Στο γράφημα, δίπλα στην κάθε χώρα εμφανίζεται ο αριθμός των ατόμων που ομιλούν τη γλώσσα στον πλανήτη, με τα ελληνικά να παρουσιάζονται κάπως… χαμηλότερα σε απόλυτους αριθμούς απ” ό,τι θα περιμέναμε. Εκτός από τον χρόνο εκμάθησης αναγράφονται και οι ώρες μαθημάτων που χρειάζεται η κάθε κατηγορία γλώσσας.
Καταγράφονται και οι παράγοντες που επιδρούν στην εκμάθηση. Μεταξύ αυτών είναι η μαθησιακή δυνατότητα που έχει κάθε ξεχωριστό άτομο, η «εγγύτητα» της μητρικής σε σχέση με τη γλώσσα εκμάθησης, η πολυπλοκότητα της γλώσσας που μαθαίνεις, οι ώρες που αφιερώνει το άτομο και φυσικά, το κίνητρο για την εκμάθηση.