Η ελληνική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέκτησε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Επιβεβαιώθηκε για μιαν ακόμη φορά ότι η χώρα μας διαθέτει νέους με μυαλό και προσόντα, που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο στην εγχώρια βιομηχανία ειδών διατροφής. Έτσι, για το 2017, το χρυσό βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «ECOTROPHELIA 2017» –που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων Food Matters Live 2017– απέσπασε η ελληνική ομάδα του ΕΜΠ.

Μεγάλος νικητής της φετινής ευρωπαϊκής διοργάνωσης ECOTROPHELIA αναδείχθηκε το προϊόν AVOYOG Smoothie Beverage, ένα λειτουργικό ρόφημα αβοκάντο και ορού στραγγιστού γιαουρτιού με πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά, το οποίο δημιούργησε η επταμελής ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Το AVOYOG Smoothie Beverage έφθασε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό κατακτώντας την 1η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Ας σημειωθεί ότι το ελληνικό καινοτόμο προϊόν ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 συνολικά συμμετοχές και ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος, καθώς όλες οι χώρες είχαν να επιδείξουν προϊόντα μοναδικής καινοτομίας με ιδιαιτέρως φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Ωστόσο, η ελληνική συμμετοχή του ΕΜΠ –που αποτελεί από τον καθηγητή Π. Ταούκη (Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών), την Δρα Ε. Δερμεσονλούογλου, την Δρα Β. Ανδρέου και τις φοιτήτριες Ε. Παρασκευοπούλου, Ε. Παπαμιχαήλ, Π. Σαραντάκου και Ζ.-Μ. Ξάνθου– κατάφερε να ξεχωρίσει για άλλη μία φορά και να βραβευθεί. Αυτή είναι δε η τρίτη διάκριση ελληνικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του ΣΕΒΤ.

Το αργυρό βραβείο απέσπασε το Ηνωμένο Βασίλειο για το προϊόν Yasal Cauliflower Rice Sushi και το χάλκινο η Σλοβενία για το προϊόν OnMyWhey. Διακρίθηκαν επίσης η Γαλλία για την Καινοτομία και η Γερμανία για την Επικοινωνιακή Στρατηγική των συμμετοχών τους.

Σχολιάζοντας την ελληνική επιτυχία, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευάγγελος Καλούσης υπογράμμισε ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που από οικονομικής πλευράς αντιμετωπίζει η χώρα μας, η βιομηχανία τροφίμων παραμένει ένας δυναμικός και δημιουργικός κλάδος του παραγωγικού ιστού και στηρίζει σε όλα τα επίπεδα καινοτόμες πρωτοβουλίες και προσπάθειες. Κατά συνέπεια, παραμένει βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη της χώρας και στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση».

Τον θετικό ρόλο της καινοτομίας μάς τόνισε και η κυρία Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου, η οποία παίζει ενεργό ρόλο στην διοργάνωση του διαγωνισμού ECOTROPHELIA.