Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας: «Οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ θα καταβληθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο, σε δόσεις»!

-«Η παρέμβαση στην προσωπική διαφορά θα υπάρξει το 2019, καθώς η Κυβέρνηση συμφώνησε στην λήψη καθαρών μέτρων λιτότητας 1% το 2019 και 1% το 2020″!

Σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τις περικοπές των συντάξεων, η Υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε σε συνέντευξή της, ότι «παραλάβαμε καμμένη γη», ρίχνοντας τα βάρη στις προηγούμενες Κυβερνήσεις!

Αν και η ίδια χαρακτήρισε την ανεργία ως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, παραδεχόμενη, ότι αυτή την στιγμή στην αγορά εργασίας η αναλογία στις συμβάσεις ελαστικής μορφής και πλήρους εργασίας είναι 50%-50%, υποστήριξε, ότι οι «σεισμικές αλλαγές» έγιναν το προηγούμενο διάστημα και ότι «θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει το θέμα αυτό».

«Κάθε Κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται από πού ξεκινά» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος η Υπουργός Εργασίας, κρατώντας τα προσχήματα με την φράση, ότι «δεν υπάρχει χώρος να θριαμβολογούμε».

«Οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ θα καταβληθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο σε τόσες  δόσεις, όσες και ο μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η καταβολή τους»!

Όσον αφορά το θέμα των επιβαρύνσεων για την επικούριση και το εφάπαξ, που απασχολεί χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, η κ. Αχτσιόγλου είπε, ότι «δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις. Αυτό, που ισχύει, είναι οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ ύψους 4% και 7% για λόγους ισονομίας, όπως ισχύει για τους μισθωτούς».

Διευκρίνισε, δε, ότι «θα καταβληθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο» προσθέτοντας, ότι θα είναι σε δόσεις, όσες και ο μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η καταβολή τους. «Αν είναι δηλαδή τον Οκτώβριο, δηλαδή τον δέκατο μήνα, θα είναι 10 μήνες, αν είναι τον Νοέμβριο, δηλαδή τον ενδέκατο μήνα, θα είναι 11 μήνες».

Παραδέχθηκε ακόμη, ότι η παρέμβαση στην προσωπική διαφορά θα υπάρξει το 2019, όπως συμφωνήθηκε στο πλάισιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, οπότε η Κυβέρνηση συμφώνησε στην λήψη καθαρών μέτρων λιτότητας 1% το 2019 και 1% το 2020.

Στην ερώτηση, τέλος, αν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει μείωση συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου είπε, ότι «αυτή την στιγμή το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δείχνει, ότι περνάμε σε κατάσταση ασφαλιστικής σταθερότητας».