Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά – Θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια σειρά από σημαντικές άμεσες και έμμεσες αλλαγές, που θα γίνουν στον χώρο της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η κ. Έφη Καλαμαρά, Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στον Ραδιοφωνικό Σταθμό πανελλαδικής ακροαματικότητας “Alpha 989”, στην περίπτωση εκλογικής νίκης και αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Άμεσα μέτρα για την Παιδεία

Η κ. Καλαμαρά ανέφερε στην συνέντευξή της, πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, ιδίως στα Λύκεια, ενώ είναι επείγοντα τα ζητήματα της δημόσιας Εκπαίδευσης. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση, που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορά όλη την κοινωνία. “Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα” τόνισε η ίδια.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Οι αλλαγές θα είναι σοβαρές και όχι πρόχειρες, όπως του Νέου Λυκείου
“Προβλέπουμε δοκιμαστική περίοδο. Θα κάνουμε σοβαρές αλλαγές, όχι τέτοιες, όπως ήταν του Νέου Λυκείου, το οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε αμέσως με βιασύνη και προχειρότητα με στόχο, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών, που τελειώνει το Γενικό Λύκειο και να στρέψουν μια μεγάλη μερίδα των μαθητών προς την Μαθητεία” τόνισε στην συνέντευξή της.

Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Η κ. Καλαμαρά, αναφερόμενη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, υπογράμμισε τα εξής σημεία:
“1) Θα καταργήσουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις στην Α’ και Β’Λυκείου. Δεν θα υπάρχει η τράπεζα θεμάτων. Τον Ιούνιο του 2015 δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου. Δεν θα συνυπολογιστεί ο βαθμός για να προαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρέπει να αποσυνδεθεί απολύτως το απολυτήριο του Λυκείου από την τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
2) Οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου θα προαχθούν με ενδοσχολικες εξετάσεις, συνυπολίζοντας τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων.
3) Τα θέματα θα τα θέτουν οι διδάσκοντες.
4) Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα, που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν, όμως, να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Σχολές και Τμήματα περισσότερα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία.
5) Δεν θα ξεκινήσει από φέτος η ελεύθερη πρόσβαση σε Σχολές”.

Επιστημονικά πεδία, πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κατά την κ. Καλαμαρά, θα υπάρξουν αλλαγές στην πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην εκπαίδευση στα Λύκεια καθώς και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ως εξής:
1) Πρόσβαση στις Παιδαγωγικές Επιστήμες πρέπει να μπορεί να υπάρχει από όλα τα επιστημονικά πεδία.
2) Στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας από την 2η και από την 3η ομάδα Προσανατολισμού
3) Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που έχουν καταργηθεί.

Το Ενιαίο Λύκειο θεωρίας και πράξης

1) Δίχρονη Υποχρεωτική προσχολική Αγωγή, 12χρονη Μέση Υποχρεωτική, Εκπαίδευση, Μεταλυκειακή Επαγγελματική Εκπαίδευση
2) Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των Τομέων και των Ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που έχουν καταργηθεί.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

1) Κατάργηση, άμεση, του νόμου 4009 (Νόμος Διαμαντοπούλου). Θα καταρτιστεί νέος νόμος – πλαίσιο, ύστερα από διάλογο.
2) Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Θέμα χρόνου είναι, αν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων Πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ, που θα γίνει σε λίγο καιρό.
3) Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2). “Δεν θα υπάρξει ορισμένος χρόνος για να τελειώσει κάποιος την Σχολή του. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο” ανέφερε η κ. Καλαμαρά.
4) Αποκατάσταση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
5) Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με την συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση.
6) Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, που έχουν γίνει
7) Αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Δημόσια και όχι Κρατικά Πανεπιστήμια!

“Λέμε, πως τα ΑΕΙ πρέπει να επιχορηγούνται από το κράτος. Εννοούμε για Δημόσια Κρατικά και όχι απλώς Κρατικά Πανεπιστήμια. Πρέπει να διασφαλίζονται προϋποθέσεις, όπως η αυτοδιοίκηση, δηλαδή την ακαδημαϊκή αυτονομία, πανεπιστημίων, η διαφάνεια για την αυτοτέλεια τους στην οικονομική διαχείριση, κλπ.”, επεσήμανε η κ. Καλαμαρά.

Τα Όργανα διοίκησης των ΑΕΙ

Η υπεύθυνη στον Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε το νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ ως εξής:
“Όργανα των ΑΕΙ είναι τα Πρυτανικά Συμβούλια, η Σύγκλητος και ο Πρύτανης.
θα κατοχυρώσουμε την συμμετοχή όλης της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα υπάρχει συμμετοχή, των φοιτητών, των καθηγητών, των μεταπτυχιακών και όλων των πανεπιστημιακών υπαλλήλων”.
Η κ.Καλαμαρά ανέφερε, πως “ο διάλογος θα κρατήσει διάστημα ενός έτους, εντός του οποίου θα γίνουν όλες οι αναγκαίες επαφές και ο διάλογος με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, με τα συλλογικά όργανα δημοσίου και ιδιωτικού, με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές και τους φοιτητές, προκειμένου να κάνουμε μια μεταρρύθμιση, που να έχει την κοινωνική συναίνεση αλλά και την στήριξη των εκπαιδευτικών. Αν δεν υπάρχει η στήριξη των εκπαιδευτικών, δεν μπορείς να πας σε ουσιαστική μεταρρύθμιση, όπως την θέλουμε εμείς”.

Προσωπικό της Εκπαίδευσης- Κατάργηση του ΑΣΕΠ – Μόνιμοι Διορισμοί

Η κ. Έφη Καλαμαρά εξήγγελε επίσης και τα εξής:
1) Επαναπρόσληψη αμέσως, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια.
2) Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες ή αναπληρωτών πλήρους ωραρίου.
3) Κατάργηση του ΑΣΕΠ
“Δεν θα κάνουμε κανέναν ΑΣΕΠ, θα τον καταργήσουμε. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κενά, συνάδελφοι, που συνταξιοδοτούνται. Θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί.” ανέφερε συγκεκριμένα η Υπεύθυνη στον Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
“Από το Σεπτέμβριο 2015 θα λειτουργούν οι Τομείς και οι Ειδικότητες, που καταργήθηκαν. Σε αυτούς τους Τομείς θα επανέλθουν οι καθηγητές, αν το επιθυμούν, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ουδείς καθηγητής, ουδείς σχολικός φύλακας περισσεύει” υπογράμμισε η κ. Καλαμαρά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ