Φίλες και φίλοι του Ινστιτούτου,

Με μεγάλη λύπη σάς ανακοινώνω ότι πέθανε σήμερα, 3 Ιουλίου 2017, και κηδεύεται αύριο στις 5.30 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος, ο κορυφαίος γλωσσολόγος Μιχάλης Σετάτος, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

Dear friends,

It is with our deepest sorrow that we inform you of the death of the leading linguist Michalis Setatos, Professor Emeritus of the Aristotle University of Thessaloniki and member of the Board of Directors of the Institute of Modern Greek Studies (Manolis Triandaphyllidis Foundation).

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
(ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΝΟΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ)
ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μιχάλη Σετάτου, Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. και μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου από το 1973.
Ο Μιχάλης Σετάτος ήταν εξαιρετικός επιστήμονας με μοναδική γλωσσομάθεια (σε πάμπολλες αρχαίες, μεσαιωνικές και νεότερες γλώσσες) και εκπληκτική ευρυμάθεια σε πάρα πολλούς τομείς. Η πολύχρονη ανιδιοτελής προσφορά του και η συμβολή του στην ανάπτυξη όλων σχεδόν των κλάδων της γλωσσολογίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην επιστημονική διαμόρφωση πολλών και ικανών μαθητών, είναι τόσο μεγάλες, ώστε δίκαια θεωρείται θεμελιωτής της σύγχρονης γλωσσολογίας στη χώρα μας.
Ήταν, επίσης, ένας πιστός δημοτικιστής που ενστερνίστηκε τα οράματα του Μ. Τριανταφυλλίδη και υπηρέτησε το Ίδρυμά του, από τη θέση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου ή του απλού μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου, επί 44 χρόνια, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Νικόλαο Ανδριώτη, του οποίου υπήρξε ο κορυφαίος μαθητής και συνεχιστής.
Τιμώντας τον εκλεκτό ερευνητή και επιστήμονα και τον σεμνό δάσκαλο και άνθρωπο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει:
(α) να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος,
(β) να καταθέσει στεφάνι στη σορό του,
(γ) να αφιερώσει στη μνήμη του το επόμενο συνέδριο του Ινστιτούτου, που αφορά τη νεοελληνική κοινή, και
(δ) να κοινοποιήσει ευρύτερα το ψήφισμα αυτό.
Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2017

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Γ. Μ. Παράσογλου,
Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.

Μ. Σετάτος (1929-2017)

Ο Μιχάλης Σετάτος γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στις 3 Ιουλίου 2017 στην ίδια πόλη. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε σπουδάζοντας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1947-1951). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία από το 1959 ως το 1965, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα, και λίγο αργότερα εκλέχθηκε έκτακτος (1970) και στη συνέχεια τακτικός (1975) καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.

Δίδαξε ως το 1995 ένα τεράστιο εύρος μαθημάτων, που ξεκινούν από τη Γενική Γλωσσολογία και τη Σημειολογία και φτάνουν ως την Ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία, τα Σανσκριτικά και τις Σημιτικές γλώσσες. Η ευρυμάθειά του αυτή συνετέλεσε ώστε γύρω του να αναπτυχθεί ένας εύρωστος Τομέας Γλωσσολογίας, που και σήμερα θεραπεύει πλήθος ειδικοτήτων και επιστημονικών αντικειμένων.

Ο Μιχάλης Σετάτος δημοσίευσε πλήθος μελετών για την ελληνική γλώσσα: Τα ετυμολογικά σημασιολογικά ζεύγη λόγιων και δημοτικών λέξεων της Κοινής Νέας Ελληνικής (1969), Phonological problems of Modern Greek Koine (1969), Φαινομενολογία της καθαρεύουσας (1973), Φωνολογία της Κοινής Νεοελληνικής(1974), και δεκάδες άρθρα σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικά έργα κτλ. Ειδικά οι Μελέτες για την Ελληνική Γλώσσα, η περιοδική έκδοση στην οποία δημοσιεύονται τα Πρακτικά των Ετήσιων Συναντήσεων του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., περιέχουν, σχεδόν σε όλα τα τεύχη τους, ένα άρθρο του κορυφαίου αυτού Έλληνα γλωσσολόγου.

Το 1973 ο Μιχάλης Σετάτος εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στη θέση του Νικόλαου Ανδριώτη, του οποίου υπήρξε ο κορυφαίος μαθητής και συνεχιστής. Υπηρέτησε το Ίδρυμα για 44 χρόνια, από τη θέση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του απλού μέλους. Υπήρξε, επίσης, μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, της Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού “Φιλόλογος” και άλλων φορέων με αντικείμενο την ελληνική γλώσσα και, γενικότερα, τον πολιτισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ