Σε όσους προχώρησαν σε τέτοιες δηλώσεις, έρχεται η «βόμβα» για την επιβολή «περιβαλλοντικού τέλους», που «επιβάλλει η Κοινοτική νομοθεσία για όλες τις χρήσεις νερού»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Απάτη με τις ευλογίες του κράτους», κρυβόταν πίσω από την «υποχρέωση» όλων των παραγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων να δηλώνουν γεωτρήσεις, πηγάδια, ακόμα και ποταμάκια, από τα οποία παίρνουν νερό! Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» και της διαδικτυακής ενημερωτικής της σελίδας «neakriti.gr», όπου περιλαμβάνονται καταγγελίες Κρητών αγροτών και κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τις οποίες, σε όσους προχώρησαν σε τέτοιες δηλώσεις, έρχεται η «βόμβα» για την επιβολή «περιβαλλοντικού τέλους», που «επιβάλλει η Κοινοτική νομοθεσία για όλες τις χρήσεις νερού»!
Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, Χριστόφορου Παπαδάκη, στην «Νέα Κρήτη», μέχρι τώρα, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των κατά τόπους Περιφερειών της χώρας δεν ενημέρωναν τους παραγωγούς για μία τέτοια «υποχρέωση», αλλά αντίθετα τους έλεγαν «δηλώστε το νερό, που χρησιμοποιείτε. Μην βάζετε κάτι κακό με τον νου σας. Είναι απλά για να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο νερού»!
Για «εξαπάτηση του κόσμου» μιλούν τώρα οι εκπρόσωποι, όχι μόνον των αγροτών, αλλά και των γεωτεχνικών, καθώς η σύμφωνη γνώμη τους με αυτή την διαδικασία ήταν μέχρι του σημείου του ελέγχου του νερού, για να ξέρει ανά πάσα στιγμή το κράτος, πού υπάρχει νερό, πού έχουμε αποθέματα νερού και πού χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες.
Βέβαια, εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα: «Καλά, τα τελευταία χρόνια δεν γνώριζαν οι κρατικοί παράγοντες και οι φορείς της Περιφέρειας, ότι υπήρχε αυτή η Κοινοτική υποχρέωση; Τώρα την ανακάλυψαν ή τώρα προέκυψε;».

«Πρόκειται για σχέδιο, βάσει του οποίου θεσμοθετείται η κοστολόγηση και επιβάλλεται στην συνέχεια η τιμολόγηση όλων των υπηρεσιών ύδατος, ανάλογα με την χρήση»!

Πάντως, η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση έρχεται να «πείσει» εκ των υστέρων τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης και των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας, ότι η Κοινοτική νομοθεσία είναι εκείνη, που επιβάλλει «περιβαλλοντικό τέλος» για όλες τις χρήσεις νερού και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς για την άρδευση. Και ότι, μετά την νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, μέσα από την καταγραφή τους, ήταν σχεδόν νομοτελειακό, ότι θα έλθει και η επιβολή ενός «τέλους», δηλαδή η πληρωμή ενός ποσού ανά γεώτρηση, ή ανά στρέμμα, σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανάλογα με το τι είδους νερό χρησιμοποιούν, δηλαδή, ανάλογα με το αν το νερό έρχεται από ανοιχτά κανάλια άρδευσης ή από ιδιόκτητες γεωτρήσεις.
Ως «κατάπτυστο» χαρακτηρίζεται από την πλευρά των αγροτών το σχέδιο αυτό. Πρόκειται για ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μπήκε σε διαβούλευση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, βάσει του οποίου θεσμοθετείται η κοστολόγηση και επιβάλλεται στην συνέχεια η τιμολόγηση όλων των υπηρεσιών ύδατος, ανάλογα με την χρήση.
Σύμφωνα με το σχέδιο της εν λόγω ΚΥΑ, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, όπως οι ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, κ.ά., θα προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες.
Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών θα αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του «Πράσινου Ταμείου», σε Ειδικό Λογαριασμό.

«Η τιμολόγηση των χρήσεων ύδατος εκτός οργανωμένων συλλογικών δικτύων, θα είναι αναλογική με την κατανάλωση ύδατος κάθε χρήστη ανά κυβικό μέτρο, ενώ, όπου δεν είναι εφικτή η καταμέτρησή του, η οικεία Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε συνεργασία με τον οικείο ΟΤΑ Α’ βαθμού, θα εκτιμά την ποσότητα του ύδατος αγροτικής χρήσης»

Από το ανωτέρω ποσό, το 2,5% θα παρακρατείται από τους παρόχους, για ίδιο λογαριασμό, με εξαίρεση τις πολυμετοχικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο Χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο της Απόφασης τονίζεται, πως το σταθερό τέλος θα εφαρμόζεται στην άρδευση ανά στρέμμα καλλιέργειας, ενώ τα μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο, θα εφαρμόζονται στους χρήστες, ανάλογα με την μετρηθείσα ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση, που καταναλώθηκε.
Παράλληλα, στα μεταβλητά τέλη περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος.
Σε άλλο σημείο της συγκεκριμένης ΚΥΑ, που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αναφέρονται και οι «Γενικοί κανόνες τιμολόγησης χρήσεων ύδατος εκτός οργανωμένων συλλογικών δικτύων».
Συγκεκριμένα: «Η τιμολόγηση των χρήσεων ύδατος εκτός οργανωμένων συλλογικών δικτύων θα είναι αναλογική με την κατανάλωση ύδατος κάθε χρήστη (χρέωση ανά κυβικό μέτρο). Σε περιπτώσεις ύδατος αγροτικής χρήσης, όπου δεν είναι εφικτή η καταμέτρησή του, η οικεία Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε συνεργασία με τον οικείο ΟΤΑ Α’ βαθμού, θα εκτιμά την ποσότητα του ύδατος αγροτικής χρήσης, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας, κατά χρόνο χρήσης του ύδατος, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως τα στοιχεία του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων Νο 1α για την περίπτωση των εγκαταστάσεων που είναι ηλεκτροδοτημένες με αγροτικό τιμολόγιο».

«Το να προσπαθούν να βάλουν το νερό και σε αυτές τις διαδικασίες και να προσπαθούν να βγάλουν επιπρόσθετα χρήματα από την χρήση του νερού, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ»!

Η ΚΥΑ καταλήγει, ότι θα υπάρχει η κρατική υποχρέωση, το κρατος να αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό, με ιδιαίτερη φροντίδα των κοινωνικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Να λαμβάνει μέτρα συνεχούς παρακολούθησης και σταδιακής βελτίωσης των υπηρεσιών ύδατος προς το κοινωνικό συμφέρον, κλπ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας και ιστοσελίδας «Νέα Κρήτη», ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, μιλάει για «εξαπάτηση του κόσμου», τονίζοντας, ότι «το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και καλό είναι να δηλώνεται, ώστε να ξέρει το κράτος, πώς πάει και ποιές είναι οι ανάγκες για να υπάρχει σχεδιασμός. Διότι το νερό είναι και ένας περιβαλλοντικός πόρος, που έχει τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική σημασία. Τώρα, ήδη έκαναν το πρώτο έγκλημα, βάζοντας τα τρόφιμα στο Χρηματιστήριο. Το να προσπαθούν να βάλουν το νερό και σε αυτές τις διαδικασίες και να προσπαθούν να βγάλουν επιπρόσθετα χρήματα από την χρήση του νερού, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και ειδικά, απέναντι σε ανθρώπους, που έχουν αξιοποιήσει το νερό και έχουν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης»!

«Είναι μια πατέντα για να ξεζουμίσουν τον αγροτικό κόσμο – Είναι καθαρή απάτη, μια εφεύρεση, μόνον και μόνον για να παίρνουν χρήματα»!

Για ένα σχέδιο, που εμφανίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά που προέρχεται από «το παρακράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με στόχο, η Ελλάδα να πάψει να παράγει, κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών της Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που τονίζει: «Είναι μια πατέντα για να ξεζουμίσουν τον αγροτικό κόσμο. Ένας τρόπος είναι και αυτός. Είναι καθαρή απάτη! Ακόμα και η ανανέωση της άδειας των γεωτρήσεων και των πηγαδιών, χωρίς ο ιδιοκτήτης τους να έχει κάνει κάποια περαιτέρω εργασία, είναι κάτι, που δε γίνεται πουθενά αλλού, σε κανέναν άλλον τομέα. Είναι μια εφεύρεση, μόνον και μόνον για να παίρνουν χρήματα»…!
Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, τα εξήςι: «Δύο είναι οι λόγοι. Ο ένας είναι εισπρακτικός από την μεριά του κράτους. Ο άλλος, είναι το παρακράτος, που λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να αποτρέψει να παράγονται προϊόντα στην Ελλάδα. Ενδεχομένως υπάρχουν άνωθεν εντολές. Και αναφέρομαι σε εντολές των πολυεθνικών. Διότι βρίσκουν προϊόντα από τρίτες χώρες, φθηνά. Και θέλουν να ταΐζουν με τα προϊόντα αυτά τον καταναλωτή, χωρίς να τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο, πέρα από το κόστος»…
Καταλήγοντας ο κ. Ιερωνυμάκης, φέρνει, ως παραδείγματα, τις εισαγωγές του τυνησιακού ελαιολάδου, την νομιμοποίηση με Ονομασία Προέλευσης της φέτας στην Νότια Αφρική, την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί κ.ά.

sitari