(c) ellinikignomi

Προκαλεί η Απόφαση του Υπουργού Υποδομών, κ.  Σπίρτζη, για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων των κατοίκων μεγάλου μέρος των περί την Εγνατία περιοχών!
– «Η Απόφαση αυτή ελήφθη με μικροπολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια», λένε στελέχη της αντιπολίτευσης και της αγοράς, ενώ στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν, πως η επίπτωση στα έσοδα της Εγνατίας δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητη!
– Σε 74.296.000 ευρώ ανήλθαν τα έσοδα, που απέφεραν τα διόδια στην «Εγνατία Οδό» Α.Ε., κατά το έτος 2016!

Αιφνιδιασμό, αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρεία  «Εγνατία Οδός» Α.Ε., αλλά και σε άλλες εταιρείες, η Απόφαση του Υπουργού Υποδομών, κ.  Σπίρτζη, για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων των κατοίκων μεγάλου μέρος των περί την Εγνατία περιοχών!
Όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι,  στελέχη της αντιπολίτευσης και της αγοράς, η Απόφαση αυτή ελήφθη με μικροπολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια, ενώ, όπως προκύπτει, ούτε η «Εγνατία Οδός»
Α.Ε., ούτε το ΤΑΙΠΕΔ και επομένως, ούτε και το Υπουργείο Υποδομών έχουν στην διάθεσή τους αναλυτικές μελέτες για τις τοπικές μετακινήσεις και το μερίδιο, που αυτές αντιπροσωπεύουν στα συνολικά έσοδα του οδικού άξονα. Επομένως, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις επιπτώσεις της «κοινωνικής πολιτικής» του Υπουργού στην βιωσιμότητα της Εγνατίας και στην αποπληρωμή των 85 εκατομμυρίων  ευρώ, που απομένουν από το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.
Αναλυτικότερα, η Απόφαση –η οποία, σημειωτέον, φέρει μόνον την υπογραφή του κ. Σπίρτζη και όχι και του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά–αιφνιδίασε την «Εγνατία Οδό» Α.Ε. αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, εφ’ όσον διαχειρίζεται τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της συντήρησης και λειτουργίας της Εγνατίας σε ιδιώτη, θα έπρεπε να γνωρίζει. Ομοίως αιφνιδιάστηκαν και όσες εταιρείες συμμετέχουν στον διαγωνισμό, παρ’ ότι στην Απόφαση ορίζεται, ότι η απαλλαγή είναι για «μεταβατική περίοδο». Επισήμως, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Η απαλλαγή καταβολής διοδίων για τους κατοίκους  αφορά οκτώ συγκεκριμένους σταθμούς, δηλαδή αυτούς  της Τύριας, της Παμβώτιδας, του Μαλακασίου, της Μουσθένης, του Ιάσμου, της Μέστης, του Αρδάνιου και της Ιεροπηγής!

Όπως γράψαμε και σε άλλο άρθρο μας, με την Απόφαση απαλλάσσονται άμεσα από την καταβολή διοδίων από όλη την Εγνατία και τις καθέτους της οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας. Και σε αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα (μόλις ετοιμαστεί μία ηλεκτρονική εφαρμογή), θα απαλλαχθούν και οι μόνιμοι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες επαγγελματικής εγκατάστασης εκτεταμένων περί την Εγνατία περιοχών. Η απαλλαγή για τους κατοίκους δεν αφορά όλους τους σταθμούς της Εγνατίας, αλλά οκτώ συγκεκριμένους σταθμούς, που είναι αυτοί της Τύριας, της Παμβώτιδας, του Μαλακασίου, της Μουσθένης, του Ιάσμου, της Μέστης, του Αρδάνιου και της Ιεροπηγής. Ανάμεσα σε αυτούς είναι  και οι τρεις από τους τέσσερις, που θα αρχίσουν να λειτουργούν στις 14 Δεκεμβρίου. Ετσι το Υπουργείο Υποδομών, πιθανότατα, ελπίζει, ότι θα αποφύγει τις τοπικές αντιδράσεις, ενώ θα δώσει ένα «κοινωνικό πρόσημο»… στην απόφαση έναρξης λειτουργίας νέων σταθμών διοδίων.
Όπως αναφέρουν επικριτές της Απόφασης, το πρόβλημα είναι, ότι αυτή έχει ληφθεί με μικροπολιτικά και όχι με οικονομικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα, μελέτη για την προέλευση και τον προορισμό όσων διανύουν κομμάτια της Εγνατίας έχει πραγματοποιηθεί από το Παρατηρητήριο της Εγνατίας Οδού πριν από μία δεκαετία και επομένως είναι ανεπίκαιρη. Μια νέα μελέτη γίνεται σήμερα για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να λειτουργήσει ως βάση για την προβολή των εσόδων του οδικού άξονα τα επόμενα χρόνια. Ομως, ούτε αυτή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Πάντως, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν, πως η επίπτωση στα έσοδα της Εγνατίας δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Σε 74.296.000 ευρώ ανήλθαν τα έσοδα, που απέφεραν τα διόδια στην «Εγνατία Οδό» Α.Ε., κατά το έτος 2016!

Γενικά, σύμφωνα με στοιχεία της «Εγνατίας Οδού» Α.Ε.,, τα συνολικά έσοδα του άξονα από τα 9 διόδια, που λειτουργούσαν το 2016, ήταν 74.296.000 ευρώ, ενώ χωρίς την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας ήσαν 70 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα προέρχονται κατά 85% από Ι.Χ. και 15% από άλλες κατηγορίες οχημάτων. Οι δύο πιο «χρυσοφόροι» σταθμοί, που έχουν εξαιρεθεί από την απαλλαγή, είναι αυτοί στα Μάλγαρα, με έσοδα 15,3 εκατομμυρίων ευρώ, και στην Ανάληψη, με έσοδα 12,7 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι Οσον αφορά στα έσοδα των σταθμών διοδίων, που συμπεριλήφθηκαν στην απαλλαγή, το 2016, ήταν: Τύρια 5,8 εκατ. ευρώ, Μουσθένη 6,4 εκατ. ευρώ και Ιασμος 5,6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με τα έσοδα από τα διόδια αποπληρώνεται (και) το δάνειο που είχε ληφθεί για την ολοκλήρωση της Εγνατίας και το οποίο έχει υπόλοιπο περί τα 85 εκατ. ευρώ. Επομένως, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες αντίδραση και της τράπεζας.
Οσον αφορά την κυκλοφορία του οδικού άξονα, αυτή φαίνεται σταδιακά να επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα. Το 2016 διανύθηκαν 3,4 δισεκατομμύρια  «οχηματοχιλιόμετρα» στην Εγνατία Οδό, δηλαδή διαδρομές, που αντιστοιχούν στα παραπάνω χιλιόμετρα, σε σύγκριση με 2,2 δισεκατομμύρια «οχηματοχιλιόμετρα» το 2013 και 3,1 δισεκατομμύρια «οχηματοχιλιόμετρα», το 2009.