Εύα Λιανού_Παναγιώτης Πασχαλάκης_Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση_Αγγελική Καραπατάκη_Αναστασία Γεωργιάδου

Tην Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, το Safe Water Sports, o μη κερδοσκοπικός Οργανισμός για την προώθηση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον και την πρόληψη των πνιγμών, πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση για τα εγκαίνια του 1ουδιαδραστικού εκπαιδευτικού χώρου των παιδιών για την ασφάλειά στη θάλασσα, με αφορμή τη θέσπιση της 11ης Μαΐου ως «Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών».

Σε αυτή παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης μαζί με στελέχη του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και εκπροσώπους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, Ταξίαρχος  κ. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Matilda Foundation  – Ίδρυμα Φροντίδας για Μικρούς Ήρωες, κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, η Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κα Εύα Λιανού, η Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, κα. Αγγελική Καραπατάκη, ο Χρυσός & Αργυρός Ολυμπιονίκης στους κρίκους, κ. Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, κ. Μάριος Μυρωνάκης, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αμαρουσίου, κα Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη καθώς και πολλοί συνεργάτες και υποστηρικτές του Οργανισμού. Τον εκπαιδευτικό διαδραστικό χώρο επισκέφθηκαν μαθητές σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Αττική, προκειμένου μέσα από την ψυχαγωγία και τη γνώση να ενημερωθούν για τους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα.

Ο Πρόεδρος του Safe Water Sports κ. Παναγιώτης-Μιχαήλ Πασχαλάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του ότι: «Η γνώση για την ασφάλεια στο νερό, σε παιδιά και μεγάλους, μπορεί να συμβάλει στο όραμά μας για μηδενικά θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον. Η ενημέρωση από μικρή ηλικία, πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες κάθε οικογένειας, ώστε να απολαμβάνουν τη θάλασσα με ασφάλεια. Το Ocean Lab, «άνοιξε» τις πόρτες του με μεγάλη επιτυχία από τον Μάρτιο, προς τα παιδιά. Η πρωτοβουλία αυτή πιστεύουμε θα συμβάλει σημαντικά στην εκπαίδευση και την ενημέρωση μικρών και ενηλίκων».

Η Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κα Εύα Λιανού, σημείωσε πως «Το Ocean Lab είναι μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία του Safe Water Sports που στηρίζει το Ίδρυμά μας στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας μας. Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πιλοτική φάση υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής είναι πραγματικά εντυπωσιακή και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση θα συνεχίσει την υποστήριξή του και για το σχολικό έτος 2023 / 2024 ώστε οι εκπαιδευτικές επισκέψεις δημοσιών σχολείων από όλη την Αττική να παρέχονται δωρεάν».

Η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Matilda Foundation – Ίδρυμα Φροντίδας για Μικρούς Ήρωες, κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, απευθυνόμενη στα παιδιά τα παρότρυνε να απολαμβάνουν τη θάλασσα -όπως και τη ζωή τους- χωρίς φόβο, αλλά πάντα με ασφάλεια και περίσκεψη. Να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και το ένστικτό τους και να μην παρασύρονται από τους άλλους να κάνουν τολμηρά πράγματα όταν δεν θέλουν. «Τόλμη», είπε χαρακτηριστικά, «είναι το να είσαι διαφορετικός και να ξέρεις πότε να βάζεις το όριό σου και να λες ‘όχι’».

Η Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, κα. Αγγελική Καραπατάκη στάθηκε στο πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία αυτή, στο να αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία εξοικείωση με το υγρό στοιχείο, να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό και να εκπαιδευτούν για τη συμπεριφορά τους μέσα στο νερό και την απόλαυσή του σε αυτό.

Το Οcean Lab, ο εκπαιδευτικός χώρος που έχει δημιουργηθεί με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, «προσκαλεί» δωρεάν μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων εντός Αττικής, να «ταξιδέψουν» σε έναν θαλασσινό κόσμο και να εξερευνήσουν τους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα, το κολυμβητήριο και τα θαλάσσια σπορ με τη χρήση της τεχνολογίας και μια σειρά διαδραστικών παιχνιδιών όπως παιχνίδια γνώσεων με τη χρήσηtablets, παιχνίδια αφής, διαδραστική ταινία κ.ά.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολικών μονάδων εντός Αττικής, πραγματοποιούνται δωρεάν με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, μέσω της κάλυψης του κόστους μεταφοράς των μαθητών. Έως το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς (2022-2023) έχουν προγραμματιστεί για υλοποίηση 235 σχολικές επισκέψεις, ενώ περισσότεροι από 5.365 μαθητές αναμένεται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού χώρου «Ocean Lab» του Safe Water Sports.

Λίγα λόγια για το SafeWaterSports:

Το SafeWaterSports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.

Τέσσερεις είναι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης του Οργανισμού:

  • Υποστήριξη του έργου της πολιτείας (Λιμενικό Σώμα) για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στον θαλάσσιο χώρο, μέσω ενός Πληροφοριακού Συστήματος που έχει παραχωρήσει εντελώς δωρεάν το SafeWaterSports.
  • Εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια, παραλίες κλπ. 250.000 μαθητές έχουν ενημερωθεί – εκπαιδευτεί μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών μας δράσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του SafeWaterSports έχει την έγκριση του Υπ. Παιδείας.
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ειδικών ενημερωτικών δράσεων
  • Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas.
Γεώργιος ΑλεξανδράκηςΠαναγιώτης ΠασχαλάκηςΕύα Λιανού_Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση.
Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν-Δημοσθένη Ταμπάκος-Ζωή Γαϊτη
Οcean Lab

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ